Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Επιστολή της Ομοσπονδίας Ην. Βασιλείου προς τον νέο ηγέτη των Εργατικών, ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός - Βρετανία/Λονδίνο 14/04/2020


Επιστολή προς τον νεοεκλεγέντα ηγέτη του Εργατικού Κόμματος της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ έστειλε λίγο μετά την εκλογή του προ δέκα ημερών η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου.

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας ο Πρόεδρός της Χρίστος Καραολής συγχαίρει τον σερ Κιρ και αρχικά επισημαίνει το δυσανάλογα βαρύ τίμημα από τον κορωνοϊό που έχει καταβάλει η κυπριακή παροικία της Βρετανίας, αλλά και τις προσπάθειες στήριξης της κοινότητας.

Αφού παρουσιάζεται συνοπτικά η ιστορία της κυπριακής κοινότητας στο Λονδίνο, που συνδέεται ιστορικά με την περιφέρεια Holborn & St Pancras που εκπροσωπεί ο κ. Στάρμερ, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους στενούς δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και στον καίριο ρόλο που διαδραματίζει το Λονδίνο στο Κυπριακό.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, καθώς και στις θετικές δηλώσεις στήριξης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της από τον μέχρι πρότινος σκιώδη Υπουργό Ειρήνης και Αφοπλισμού των Εργατικών Φάμπιαν Χάμιλτον.

«Δεδομένης της σταθερής υπεράσπισης και στήριξης που έχετε παράσχει στα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατά τη διάρκεια της μακράς και επιτυχημένης νομικής σταδιοδρομίας σας, τώρα, ως ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είστε σε θέση να καταστήσετε δημοσίως υπόλογη την Τουρκία για τις πολυάριθμες παραβιάσεις των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των κρίσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημειώνει η επιστολή του κ. Καραολή προς τον σερ Κιρ Στάρμερ.

Η επιστολή χαρακτηρίζει τη δυνατότητα ειρηνικής συμβίωσης των κοινοτήτων στην Κύπρο μέσα από την επανένωση «τόσο εφικτή όσο και βιώσιμη». Σημειώνεται ότι απαιτείται για αυτό η αλλαγή της μέχρι τώρα αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας. Προς αυτή την κατεύθυνση ζητείται από το νέο ηγέτη των Εργατικών να αξιοποιήσει τη θέση και την επιρροή του.

(ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΜΚ
)