Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Σε συγκινητική ατμόσφαιρα, η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας υποδέχτηκε τους Απόδημους νέους του «ΝΟΣΤΟΣ» , Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας


«Είναι σημαντικό να βλέπουμε νιάτα στο Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι, εδώ όπου ανατράφηκε ο Αλεξανδρινός Ελληνισμός 178 χρόνια τώρα. Αυτό μας δίνει ελπίδα για το αύριο, για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε…»

Με τα λόγια αυτά, υποδέχτηκε ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, Ανδρέας Βαφειάδης τους 15 Απόδημους νέους του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ» που επισκέφτηκαν χθες τον πρεσβυγενή οργανισμό και είδαν από κοντά τα όσα προσέφεραν στο πέρασμα του χρόνου οι μεγάλοι ευεργέτες του τόπου στην πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

«Καλώς ήλθατε στην καρδιά της πόλεως, την ελληνική πλευρά της Αλεξάνδρειας, την πόλη όπου Έλληνες και Αιγύπτιοι έζησαν για αιώνες. Και ειδικά τους δύο τελευταίους αιώνες είναι η πόλη που αποτελεί το επίκεντρο αυτής της κοσμοπολίτικης αίσθησης σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε από την πλευρά του ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια, Αθανάσιος Κοτσιώνης, υποδεχόμενος και εκείνος θερμά τους νέους αυτούς που ενσαρκώνουν με την επίσκεψή τους στην Αίγυπτο αυτές τις ημέρες την εφαρμογή της 4ης φάσης του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ» όπως ξεκίνησε το 2017 με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου, στη Λευκωσία.

 Η επίσκεψη έγινε σε συγκινητικό κλίμα, με τους Αποδήμους νέους από τις τρεις χώρες να θαυμάζουν από κοντά το ωραιότερο κομμάτι της πόλης που αναδεικνύει μια βαριά ιστορία, με τα ελληνικά σχολεία του Τοσίτσαιου και του Αβερώφειου, το θέατρο Ιουλίας Σαλβάγου, το μεγάλο στάδιο, και την ιστορική αίθουσα της Κοινοτικής Επιτροπής να συγκρατεί στους τοίχους της τα πορτρέτα όλων των Προέδρων και Ευεργετών της πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητας, όπως του Σαλβάγου, του Τοσίτσα, του Μπενάκη.


Μία ιστορία, που εξήγησε στους παρισταμένους ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, Δημήτρης Κάβουρας, παρουσία και του Κοινοτικού Επιτρόπου Νικόλα Κόπελου, αλλά και των εκπροσώπων της Υπουργού Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής της Αιγύπτου, Ναμπίλα Μάκραμ.

«Αυτή η κοσμοπολίτικη αίσθηση της Αλεξάνδρειας, είναι που μας δίνει την ευκαιρία να νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα μέρος όπου ακόμη και σήμερα παραμένει ζωντανή η ελληνοαιγυπτιακή καρδιά, ένα παράδειγμα από το παρελθόν στο παρόν και ελπίζουμε και στο μέλλον», κατέληξε με τη σειρά του ο Γενικός Πρόξενος κ. Κοτσιώνης, που τιμήθηκε με αναμνηστικό δίσκο του «ΝΟΣΤΟΣ» από το Υπουργείο Διασποράς της Αιγύπτου.

Από την πλευρά τους, οι 15 συμμετέχοντες στο πρόγραμμα εξέφρασαν το θαυμασμό τους για όσα είχαν την ευκαιρία να δουν κατά την επίσκεψή τους στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας και ευχαρίστησαν τις τρεις χώρες για την πραγματοποίηση του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ» που φέτος είναι αφιερωμένο στην Απόδημη νεολαία, όπως τους προηγούμενους μήνες αποφάσισαν η αρμόδια Αιγυπτία Υπουργός κα Μάκραμ, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Κώστας Βλάσης και ο αρμόδιος για τους Αποδήμους Επίτροπος της Κυπριακής Προεδρίας, Φώτης Φωτίου.   

Για να δείτε το φωτογραφικό αρχείο και να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο πατήστε εδώ