Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Ανακοίνωση του Γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας για την Παγκόσμια Μέρα Ελληνικής Γλώσσας


Η σημερινή ημέρα, 9 Φεβρουαρίου, η οποία είναι και ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, σε αναγνώριση της συμβολής της στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού.

Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι γι’ αυτήν. Η αξία της είναι ανεκτίμητη. Διαμόρφωσε την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Είναι η γλώσσα στην οποία μας άφησαν το έργο τους σπουδαίοι φιλόσοφοι, ποιητές και συγγραφείς. Είναι η γλώσσα της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης, η γλώσσα των Ευαγγελιστών και των άλλων Πατέρων της Εκκλησίας μας. Είναι η πλούσια γλώσσα της λογοτεχνίας και η ακριβής γλώσσα της επιστήμης, που εμπλουτίζει τις περισσότερες γλώσσες του πλανήτη και την καθημερινότητα της διεθνούς επικοινωνίας.

Το μέλλον της ελληνικής γλώσσας ταυτίζεται με το μέλλον του Ελληνισμού και χρέος των Ελλήνων και των Ομογενών είναι να στηρίζουν και να τιμούν την ελληνική γλώσσα και παιδεία, ιδιαίτερα εκεί όπου επιζούν παροικίες και ιστορικές εστίες της ομογενειακής διασποράς, οι οποίες διατηρούν το πρώτιστο αυτό στοιχείο της πολιτιστικής τους ταυτότητας.

Γι’ αυτό και μεταξύ των αποδήμων μας προωθούμε ειδικά προγράμματα εκμάθησης και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας, όπως και της ιστορίας μας, συνεργαζόμενοι με πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα και φορείς, όπως και με τις οργανώσεις των απανταχού αποδήμων μας και ιδιαίτερα των νέων της Διασποράς μας από τα παιδιά τρίτης, τέταρτης και πέμπτης γενιάς που πρέπει να κρατήσουμε στις ρίζες μας την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Αυτοί είναι οι αυριανοί ηγέτες της Διασποράς μας και έχουμε υποχρέωση να τους στηρίξουμε και να πετύχουμε τον πιο πάνω στόχο.

Η κοινή ιστορία των εθνικών μας αγώνων συμπορεύεται και συνταυτίζεται έχοντας πάντοτε ως πρωταρχικό στόχο τον αγώνα να διατηρήσουμε ανόθευτο το εθνικό μας πολιτισμό και άσβεστα τα ιδανικά της πατρίδας. Όσες προκλήσεις και δυσκολίες και αν αντιμετωπίζουμε με τον Τούρκο εισβολέα και κατακτητή στην εσχατιά αυτή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε αυτό το πλαίσιο θα τιμήσουμε την Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας την Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021, με τη διαδικτυακή συζήτηση «Ελληνική Διασπορά – Η Σημασία Διατήρησης της Ελληνικής Γλώσσας στην Ομογένεια»  που συνδιοργανώνεται με το Πανεπιστήμιο Φρέντερικ και στην οποία θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο διακεκριμένος καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης με εκπαιδευτικούς της Διασποράς και άλλους επιφανείς ομογενειακούς παράγοντες.
(ΡΜ/ΕΚ/ΕΧΡ)