Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Η Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε ομάδα φοιτητών του Ιδρύματος του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου, ΓΤΠ 22/06/2022


Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κα Αννίτα Δημητρίου, δέχθηκε σήμερα, Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022, ομάδα ομογενών φοιτητών του Ιδρύματος του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (American Hellenic Institute Foundation – AHI), με επικεφαλής τον κ. Nick Larigakis και την κα Maria Wills, πρόεδρο και μέλος του ΑΗΙ, αντίστοιχα, που πραγματοποιούν επίσκεψη στην Κύπρο. Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της διαφώτισης των νέων ομογενών, σε σχέση τόσο με το κυπριακό όσο και σε θέματα που αφορούν την Κύπρο γενικότερα, μέσα από τακτικές επισκέψεις, ώστε οι φοιτητές και φοιτήτριες εξελικτικά μέσα από την ακαδημαϊκή, επαγγελματική και κοινωνική τους πορεία να αποτελέσουν φορείς ευαισθητοποίησης της ομογένειας και της αμερικανικής κοινής γνώμης για τα θέματα της Κύπρου στον χώρο δραστηριοποίησής τους.

Οι φοιτητές/φοιτήτριες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από την Πρόεδρο της Βουλής για τις βασικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος, με έμφαση στις πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή της Αμμοχώστου και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, καθώς και για την ανάγκη συμμόρφωσης των κρατών με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είχαν επίσης την ευκαιρία να ενημερώσουν την Πρόεδρο αναφορικά με το υπόβαθρο των σπουδών τους και τα μελλοντικά τους σχέδια.

Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε ειδικότερα στις αντιστοιχίες μεταξύ της εισβολής στην Ουκρανία και της εισβολής στην Κύπρο το 1974, στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και στις θέσεις αρχής που η Κυπριακή Δημοκρατία τηρεί σε θέματα παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών και του διεθνούς δικαίου. Η κα Δημητρίου τόνισε επίσης τη σημασία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας στην προσπάθεια επίλυσης πολιτικών ζητημάτων, ενώ επίσης ενημέρωσε τους φοιτητές σε σχέση με την προώθηση νομοθετικών πρωτοβουλιών, όπως η ρύθμιση του ζητήματος της γυναικοκτονίας και του εκφοβισμού.
Τέλος, η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής των νέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, παρακινώντας τους νέους και τις νέες μας να συμμετέχουν στα κοινά, διατηρώντας την πεποίθησή τους ότι μπορούν να επιτύχουν την αλλαγή προς το καλύτερο.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)