Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Εκπομπή για Oμογένεια, ΚΥΠΕ - Αργυρώ Αγγελίδου - Κώστας Σταυρινός - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 29/07/2020 


Σε καμία των περιπτώσεων δεν θα αποδεχθώ τακτικές εκβιασμού, τονίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
----------------------------------------
Σε καμία των περιπτώσεων δεν θα αποδεχθώ τακτικές εκβιασμού και την όποια υπό απειλών διαπραγμάτευση όσον αφορά το κυπριακό ζήτημα, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του στη διαδικτυακή τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως το τελευταίο διάστημα όλοι γινόμαστε μάρτυρες των κλιμακούμενων και διεθνώς καταδικαστέων ενεργειών της Τουρκίας.
 
«Ενέργειες, όπως η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και των Χωρικών Υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, απειλές εναντίον της Ελλάδας και των πλείστων γειτόνων στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και νέες εισβολές στη Λιβύη και τη Συρία. Ενέργειες οι οποίες, αντιβαίνοντας του διεθνούς δικαίου, αναντίλεκτα εντείνουν το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή υπονομεύοντας παράλληλα τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια. Όπως ακριβώς έχω κατ’ επανάληψη υποστηρίξει ο μόνος τρόπος να σταματήσουν και να αποφευχθούν νέες ανάλογες εντάσεις, είναι η υιοθέτηση επιτέλους μίας αποφασιστικής στάσης η οποία, μέσω των κατάλληλων μέτρων θα επιφέρει κόστος, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να συνεχίσει να δρα ανενόχλητη στην περιοχή», πρόσθεσε.
 
Όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ως και η κοινή διαπίστωση με τον Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν στην επίσκεψη που πραγματοποίησε την προηγούμενη Πέμπτη στην Γαλλία, θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, ενώ εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες πρέπει να υφίστανται κυρώσεις.
 
«Εκείνο για το οποίο επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω από τη δική μας πλευρά, είναι ότι ο αγώνας μας αφορά, ως άλλωστε έχουμε πολλάκις αποδείξει, την ειρηνική επίλυση του κυπριακού ζητήματος. Αγώνας, ο οποίος νομιμοποιείται στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και είναι σύμφωνος τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης της οποίας η Κύπρος είναι ισότιμο μέλος. Κύριο μέλημά μας είναι να επιτύχουμε μία λύση η οποία θα δημιουργεί ένα κράτος ανεξάρτητο και κυρίαρχο, απαλλαγμένο από τις όποιες αναχρονιστικές εγγυήσεις, την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και τη στρατιωτική παρουσία τρίτων χωρών», σημείωσε.
 
Λύση, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η οποία θα διασφαλίζει και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα επιτρέποντας στο σύνολο των νόμιμων πολιτών της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, να συμβιώσουν και να συνδημιουργήσουν μέσα σε συνθήκες ευημερίας, ανάπτυξης, ασφάλειας και ειρήνης.

«Αυτές ακριβώς οι συνθήκες προκύπτουν μέσα από τις προτάσεις που ανέκαθεν καταθέτουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σεβόμενοι τις ευαισθησίες των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας και προκρίνοντας τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας για τους Ελληνοκυπρίους. Δεδομένης της δικής μας ειλικρινούς πρόθεσης και θέσης, εκείνο που αναμένεται είναι επιτέλους η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά να επιδείξουν την ίδια με εμάς απαραίτητη πολιτική αποφασιστικότητα και εποικοδομητική στάση, χωρίς να θέτουν τις όποιες προϋποθέσεις», επισήμανε.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι, πέραν της κατάλληλης προετοιμασίας και της απαιτούμενης συνεργασίας που θα διασφαλίσουν τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων, εκείνο που επίσης απαιτείται είναι η Τουρκία σεβόμενη τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να τερματίσει τις όποιες προκλητικές ενέργειες, στις οποίες επανειλημμένα προβαίνει το τελευταίο διάστημα εισβάλλοντας παράνομα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ την ίδια στιγμή απειλεί πως θα εποικήσει παράνομα την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.
 
«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν θα αποδεχθώ τακτικές εκβιασμού και την όποια υπό απειλών διαπραγμάτευση όσον αφορά το κυπριακό ζήτημα. Την ίδια στιγμή, σεβόμενος τις δίκαιες απαιτήσεις του προσφυγικού κόσμου αλλά και την αξιοπρέπεια ολόκληρου του λαού σε καμία των περιπτώσεων δεν πρόκειται να θέσω ενώπιον του την όποια πρόταση λύσης η οποία δεν θα δικαιώνει τις προσδοκίες του και δεν θα αποκαθιστά τα αναφαίρετα δικαιώματά του», πρόσθεσε.

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια - Χριστοδουλίδη
----------------------
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το απόγευμα της Τρίτης οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Σύμφωνα με ανάρτηση του κ. Δένδια στο Twitter οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο και τις τουρκικές ενέργειες στην περιοχή αλλά και για ζητήματα συντονισμού της δράσης των δύο χωρών.

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Σ.Α. η ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ
-------------------------------------
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα του ψήφισμα 2537, με το οποίο ανανεώνεται ομόφωνα για ακόμη έξι μήνες, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021, η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Δεν υπήρξαν τοποθετήσεις των μελών του Συμβουλίου.
 
 Ήταν η δεύτερη συνεδρίαση του Σ.Α. που έγινε με φυσική παρουσία των μελών του, αντί για βιντεο-τηλεδιάσκεψη που είχε καθιερωθεί στη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 ωστόσο αντί της γνωστής αίθουσας συνεδριάσεών του, έλαβε χώρα στην αίθουσα του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου (ECOSOC).

Το ΥΠΕΞ καλωσορίζει την ομόφωνη ανανέωση της θητείας της UNFICYP
------------------------
 Την ομόφωνη ανανέωση της θητείας της UNFICYP από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021, καλωσορίζει το Υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι στο ψήφισμα «προνοείται η υποβολή Έκθεσης του Γενικού Γραμματέα για την αποστολή Καλών Υπηρεσιών μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2021».
 
Σε σημερινή ανακοίνωση το ΥΠΕΞ σημειώνει «με ικανοποίηση το γεγονός ότι το Ψήφισμα επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο, καθώς και τη βάση λύσης του Κυπριακού, τόσο με ρητή αναφορά όσο και μέσω αναφοράς στο σημαντικό Ψήφισμα 1251, το οποίο αναφέρεται σε ένα Κράτος με μία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ».
 
Επίσης, το ΥΠΕΞ τονίζει ότι το Ψήφισμα καλωσορίζει τη συνάντηση του Βερολίνου του Νοεμβρίου 2019, καθώς και την πρόθεση του ΓΓ να συνεχίσει την προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας επί των όρων αναφοράς ως κοινού εναρκτήριου σημείου για ουσιαστικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν.
 
Προσθέτει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας μέσω του ψηφίσματος, επαναλαμβάνει την έκκληση για μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, απευθύνοντας έτσι μήνυμα προς την Τουρκία.
 
«Θέση μας παραμένει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις ασκώντας την επιρροή του για τερματισμό των τουρκικών παραβιάσεων και για τη συμμόρφωση της Τουρκίας με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα», τονίζει το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του.  
 
Το ψήφισμα, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, εκφράζει επίσης ανησυχία για την αύξηση των στρατιωτικών παραβιάσεων κατά μήκος της γραμμής, γεγονός που παραπέμπει, όπως αναφέρει, «στην ευθύνη του τουρκικού στρατού και συστήνει σεβασμό στην, κατά τους όρους εντολής, ευθύνη της UNFICYP εντός της ουδέτερης ζώνης και που υπογραμμίζει και τη σημασία της διατήρησης της ειρηνευτικής δύναμης, ενόσω διαρκεί η παρούσα κατάσταση».
 
Επιπλέον, αναφέρει πως το ψήφισμα «καλεί επίσης για την άρση των παραβιάσεων και την αποκατάσταση του στάτους κβο στα Στροβίλια και επαναβεβαιώνει τα πολύ σημαντικά ψηφίσματα 550 και 789 για τα Βαρώσια, υπογραμμίζοντας έτσι την ανάγκη πλήρους σεβασμού τους και τερματισμού ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος, οι οποίες στοχεύουν στη δημιουργία περαιτέρω τετελεσμένων».
 
Το ΥΠΕΞ επισημαίνει επίσης «το γεγονός ότι το ψήφισμα καλεί, για άλλη μια φορά, για ενίσχυση της συνεργασίας με την Επιτροπή Αγνοουμένων, ιδιαίτερα μέσω της παροχής πρόσβασης σε όλες τις περιοχές και της άμεσης ανταπόκρισης στο αίτημα για παροχή πληροφοριών για πιθανούς χώρους ταφής».

Τέλος, το ΥΠΕΞ αναφέρει πως το Ψήφισμα, «αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και τις προσπάθειες που έγιναν για αντιμετώπιση τους, καλεί για ενίσχυση της συνεργασίας μέσω των Τεχνικών Επιτροπών και για επάνοδο στο προ πανδημίας καθεστώς λειτουργίας των σημείων διέλευσης, όταν αυτό είναι πρακτικά εφικτό».

Ικανοποίηση της Κύπρου για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ
-----------------------------------------------
Την ικανοποίηση της κυπριακής Κυβέρνησης για την ανανέωση της εντολής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP) «στην τρέχουσα ισχύ και διαμόρφωση της», με το ψήφισμα 2537, εξέφρασε με δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.
 
«Η επί τόπου κατάσταση και οι συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις, αποδεικνύουν ότι η Δύναμη είναι απαραίτητη. Γι `αυτό, ως χώρα υποδοχής, έχουμε δώσει τη συγκατάθεσή μας για την ανανέωση της εντολής», ανέφερε ο Κύπριος πρέσβης.
 
Ο κ. Μαυρογιάννης ευχαρίστησε εκ μέρους της Κυβέρνησης τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη Γραμματεία του ΟΗΕ και το προσωπικό της UNFICYP για την πολύτιμη συνεισφορά τους στη διασφάλιση της σταθερότητας στην Κύπρο, ενόσω ακόμη δεν επιτυγχάνεται η ειρήνη. «Ελπίζουμε ότι οι συνθήκες θα επιτρέψουν σύντομα την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας», κατέληξε.
 
ΥΠΑΜ: Η Κύπρος θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για να σταματήσει αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από Τουρκία
--------------------------------------------------------
Η Κυπριακή Δημοκρατία θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο, που της προσφέρει το Διεθνές Δίκαιο και θα προβεί σε διαβήματα προς όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς και στρατηγικούς μας εταίρους προκειμένου να σταματήσει η Τουρκία να αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, για το καλό της πατρίδας μας, είπε ο Υπουργός Άμυνας Χαραλάμπος Πετρίδης, σε παρέμβαση του, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κύπριων Διασποράς, το οποίο πραγματοποιήθηκε φέτος μέσω τηλεδιάσκεψης.
 
Αναφερόμενος στην αμυντική διπλωματία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Πετρίδης είπε ότι είναι γεγονός ότι οι δυνατότητες της «μικρής» Κύπρου στη διεθνή σκακιέρα, δεν περιορίζονται μόνο στον στρατιωτικό τομέα, αλλά διαρκώς διευρύνονται στη διπλωματία, στις συνεργασίες, στην οικονομία, στην ενέργεια και στον πολιτισμό, δημιουργώντας έτσι σχέσεις αλληλεξάρτησης με άλλα κράτη, με σκοπό την επίτευξη σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας των πολιτών με υψηλό αίσθημα ασφάλειας.
 
«Το περιφερειακό περιβάλλον ασφάλειας, καθίσταται όλο και πιο περίπλοκο, με τις νέες αναδυόμενες προκλήσεις της τρομοκρατίας, των υβριδικών απειλών, των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, των συγκρούσεων στη Συρία και στη Λιβύη αλλά και λόγω της επιθετικής στάσης της Τουρκίας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα ενάντια της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας.  Πέραν των προαναφερθέντων, οι ραγδαίες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, δημιουργούν ένα σοβαρό παράγοντα που μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα της Ασφάλειας σε μια εξίσωση», πρόσθεσε.
 
Ανέφερε, επίσης, ότι η αναζήτηση συνεργασιών στον διεθνή χώρο, στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας, είναι απόδειξη ότι καμία χώρα δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει τους πολλαπλούς και συνεχώς μεταβαλλόμενους κινδύνους αλλά και τις προκλήσεις της εποχής μας.

Δεν επιθυμούμε με κανένα τρόπο στρατιωτικοποίηση της Κύπρου, δηλώνει ο Εκπρόσωπος
---------------------------------------------------------
Η πολιτική του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού, που είναι ο βασικός στόχος, έχει ξεκάθαρα δηλωθεί και επαναλαμβάνεται συνεχώς ότι θα πρέπει να γίνει μέσω διαπραγμάτευσης, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, σημειώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν  επιθυμεί με κανένα τρόπο τη στρατιωτικοποίηση της Κύπρου.
 
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία των Αρχηγών πολιτικών κομμάτων, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Κούσιος ανέφερε ότι η συνεδρία διεξήχθη μέσα σε ένα άριστο κλίμα και ότι ο Πρόεδρος ενημέρωσε λεπτομερώς τους αρχηγούς για τις συναντήσεις του με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις συζητήσεις του με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
 
Όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «η συνεδρία διεξήχθη μέσα σε ένα άριστο κλίμα». Οπως σημείωσε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία έγινε στο πλαίσιο των τακτικών επαφών, που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Ειδική Αντιπρόσωπο, πριν τη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας και το ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
 
Ανοικτή πληγή το θέμα των αγνοουμένων, είπε ο Επ. Προεδρίας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς
------------------------------------------------------
Ανοικτή πληγή παραμένει δυστυχώς για τόσα χρόνια και το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, είπε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, σε χαιρετισμό του στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς, το οποίο πραγματοποιείται φέτος μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία των τριμερών συνεργασιών, σημειώνοντας ότι προγραμματίζεται, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για θέματα Διασποράς μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Λιβάνου.
 
Αναφερόμενος εκτενώς στο θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι όσο προχωρεί ο χρόνος, τόσων περισσοτέρων συγγενών τους ολοκληρώνεται ο κύκλος της ζωής τους και φεύγουν, με αναπάντητα τα ερωτήματα για την τύχη των αγαπημένων τους.
 
 «Τα κίνητρα τα δικά μας είναι ανθρωπιστικά, της κατοχικής όμως δύναμης είναι κίνητρα απόκρυψης των αδιαμφισβήτητων μεγάλων ενοχών για την αγριότητα και βαρβαρότητα που επεδείχθη σε βάρος τόσων πολλών συμπατριωτών μας. Από τις 1.510 αρχικώς καταχωρηθείσες περιπτώσεις στον κατάλογο των αγνοουμένων συνεχίζουν να είναι σε εκκρεμότητα οι περισσότερες.

Οκτακόσιοι δέκα Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες εξακολουθούν να αγνοούνται παρά το πέρασμα 46 χρόνων. Και αυτό, ενώ είναι υπαρκτός ο κίνδυνος, λόγω της στάσης της κατοχικής δύναμης, να περιέλθει η κατάσταση σε ένα τέλμα που θα αφήσει οριστικά αναπάντητα τα ερωτήματα για πάρα πολλούς από τους αγνοουμένους της τραγωδίας του 1974», συμπλήρωσε.
 
Μέχρι τέλος 2020 καταρτισμός και κατάθεση πλάνου για Ταμείο Ανάκαμψης στην Κομισιόν, είπε ο ΥΠΟΙΚ
-------------------------------------------------
Ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης δήλωσε την Τρίτη ότι απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σκληρή δουλειά από όλους, τόσο από το επιτελείο της Κυβέρνησης  όσο και από τον πολιτικό κόσμο ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να καταρτιστεί και να κατατεθεί το πλάνο για το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο θα δώσει ώθηση στις μεταρρυθμίσεις.
 
 Σε δήλωση, αφού ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για το Νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο  της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, ανέφερε ότι στην κατάρτιση του πλάνου «θέλουμε με θέρμη να συνεργαστούμε» με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους πολιτικούς ευρύτερα.
 
 Ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι θα υπάρχουν σημαντικά κριτήρια, καθώς αφορά λεφτά τα οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε για την επόμενη γενιά, προσθέτοντας ότι θα υπάρχουν συνεχείς αξιολογήσεις, θα υπάρχουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα τα οποία πρέπει να τηρούμε για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε πλήρως αυτά τα κονδύλια», και να τα αξιοποιήσουμε για χάρη των μελλοντικών γενεών».
 
Δεν πρέπει να αναμένεται μεγάλος αριθμός επισκεπτών από Βρετανία, δήλωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού
-----------------------------------------
Δεν πρέπει να αναμένεται άφιξη μεγάλου αριθμού ταξιδιωτών από τη Βρετανία, μετά την τοποθέτηση της στην Κατηγορία Β αναφορικά με τον κορωνοϊό, ανέφερε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, προσθέτοντας πως η Κύπρος εξακολουθεί να είναι ασφαλής προορισμός για τους επισκέπτες.
 
 Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βορόκληνη και ερωτηθείς για το γεγονός ότι η Βρετανία έχει ενταχθεί στην κατηγορία Β όσον αφορά την άφιξη επισκεπτών στην Κύπρο, ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος είπε πως «το άνοιγμα της βρετανικής αγοράς από την 1η Αυγούστου ως κατηγορία Β δεν σημαίνει κάτι το ιδιαίτερο για μας, αφού οι διοργανωτές ταξιδίων δεν εντάσσουν αυτή τη στιγμή την Κύπρο στο πρόγραμμα τους επειδή ζητείται εκ των προτέρων τεστ κορωνοϊού».
 
 Πρόσθεσε ότι «είναι μια αρχή για τη συγκεκριμένη αγορά, υπάρχει κόσμος που θέλει να έρθει από τη Βρετανία στην Κύπρο, ακόμα και αν χρειάζεται το τεστ, αλλά δεν πρέπει να αναμένει κάποιος ότι θα μπορέσουμε να έχουμε μεγάλους αριθμούς τουριστών από τη βρετανική αγορά, όσο η χώρα είναι στην Κατηγορία Β». Από υγειονομικής πλευράς, σημείωσε, «η Βρετανία αξιολογήθηκε, όπως και πολλές άλλες χώρες», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «από τη στιγμή που το Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι είναι εντάξει να φτάνει κόσμος από τη χώρα αυτή, έχουμε πίστη ότι αυτό ισχύει».
 
Μήνυμα να μην φοβούνται κανέναν φτάνει να εκτελούν το καθήκον τους σωστά, στέλνει στους αστυνομικούς η Ε. Γιολίτη
----------------------------------------------------
Το μήνυμα και την προτροπή να μην φοβούνται κανέναν, φτάνει να εκτελούν το καθήκον τους με εντιμότητα, επαγγελματισμό και συνέπεια, έστειλε προς τα μέλη της Αστυνομίας η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμιλυ Γιολίτη κατά την πρώτη της συνάντηση που είχε στο Αρχηγείο με το νέο Αρχηγό Στέλιο Παπαθεοδώρου καθώς και στελέχη και μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας.  Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση και η συζήτηση θεμάτων που απασχολούν την επαρχία Λευκωσίας.
 
 Στις δηλώσεις της μετά τη συνά
ντηση, η κ. Γιολίτη είπε πως παρέλαβε ένα σημαντικό έργο από τον προκάτοχο της, το οποίο και θα συνεχίσει. Όπως είπε, έχει ενημερωθεί για τον σημαντικό ρόλο που επιτελεί η Αστυνομία και συνεχάρη την ηγεσία και τα μέλη της  για τον καταλυτικό ρόλο που είχαν στην αναχαίτιση της Πανδημίας του κορωνοϊού στην Κύπρο, καθιστώντας τη χώρα πρότυπο για πολλές άλλες.
 
 Όπως είπε, τα τελευταία δεδομένα καταδεικνύουν την ανάγκη να συνεχίσει η Αστυνομία τους εντατικούς ελέγχους, οι οποίοι θα πρέπει, όπως σημείωσε, να γίνουν πιο αυστηροί ώστε να καταγγέλλονται όσοι ενεργούν κατά παράβαση των διαταγμάτων. «Δεν θα πρέπει να εφησυχαστούμε, ούτε να επιτρέψουμε στους λίγους να ακυρώσουν τις σκληρές προσπάθειες της πλειοψηφίας των πολιτών μας που έχουν κάνει τους τελευταίους μήνες», είπε. 
 
 Πραγματοποιήθηκε το Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς μέσω τηλεδιάσκεψης
--------------------
Αυτή τη στιγμή, για πρώτη φορά, σε όλο τον κόσμο η κοινή γνώμη είναι ενάντια στην Τουρκία όχι μόνο για το κυπριακό πρόβλημα, όχι μόνο για ανθρωπιστικά θέματα, αλλά και για τον χειρισμό των προσφύγων, για την επιθετική συμπεριφορά ενάντια στην Ελλάδα, για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, είπε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, μιλώντας στις εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς.
 
Όπως πρόσθεσε, αυτή την κοινή γνώμη θα πρέπει να την εκμεταλλευτούμε.  
 
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Ανδρέας Παπαευριπίδης είπε ότι «πρέπει να αντιληφθούμε ότι η Τουρκία έχει σχέδιο αναβίωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και το σύνθημα της «Γαλάζιας πατρίδας» δεν είναι ο μόνος στόχος».
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, διεξήχθησαν, χθες, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, οι εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και της Νεολαίας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ).
 
Οι εργασίες του φετινού συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά χωρίς τη φυσική παρουσία των συνέδρων, μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω των συνθηκών της πανδημίας του κορωνοϊού και ήταν μονοήμερες. Αύριο, θα ακολουθήσει το Συνέδριο της ΝΕΠΟΜΑΚ.
 
Κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου καλωσόρισε τους συνέδρους, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ Χρίστος Τούτον.
 
Ο Προεδρικός Επίτροπος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη δημιουργική συμβολή των Κυπρίων της Διασποράς στην εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών, στο γεγονός ότι προβάλλουν ταυτόχρονα την εθνική ταυτότητα, τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας, συγκροτώντας έτσι τη συνέχεια της δυναμικής παρουσίας του κυπριακού ελληνισμού στο εξωτερικό.
 
Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Ανδρέας Παπαευριπίδης συνεχάρη την Κυβέρνηση και τους πολίτες της Κύπρου, οι οποίοι με τα σωστά μέτρα που έλαβαν και την πειθαρχία που επέδειξαν, κατόρθωσαν να διαχειριστούν με επιτυχία την πανδημία του κορωνοϊού.
 
 Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Παπαευριπίδης είπε, μεταξύ άλλων: «Οι Τούρκοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορεί ο χρόνος να κυλά, αλλά δεν ξεχνάμε και δίπλα μας βρίσκονται οι νέοι μας, που συνεχίζουν τον αγώνα με τον ίδιο ζήλο για την επανένωση της πατρίδας».
 
Στη συνέχεια αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις τουρκικές προκλήσεις και στους στρατηγικούς στόχους του Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, την πλήρη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, την απόπειρα διοχέτευσης παράνομων μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή του Έβρου, τις συνεχείς προκλήσεις στο Αιγαίο και την έκδοση παράνομων Navtex, καθώς και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Τρία κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 ανακοίνωσε την Τρίτη η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης
----------------------------------------------
Τρία κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 ανακοίνωσε την Τρίτη 28 Ιουλίου 2020 η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, από σύνολο 1,974 εργαστηριακών διαγνώσεων.
 
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, το πρώτο θετικό στον ιό άτομο είναι Βούλγαρος που ήρθε στην Κύπρο στις 27/7 και υποβλήθηκε σε τεστ στο αεροδρόμιο διότι εμπίπτει στις κατηγορίες που έχουν δικαίωμα να κάνουν την εξέταση στην Κύπρο.
 
 Τα άλλα δύο άτομα μένουν μαζί. Το ένα άτομο έχει ταξιδιωτικό ιστορικό από τις ΗΠΑ και έκαναν το τεστ ιδιωτικά, λόγω συμπτωμάτων. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας, αναλυτικά, τα δύο θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν από 452 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας και το ένα από 860 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων. Επιπλέον, διεκπεραιώθηκε σειρά εργαστηριακών διαγνώσεων, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος.
 
Συνεχίζεται ο έλεγχος 10,000 εργαζόμενων σε επιχειρήσεις/χώρους που επαναδραστηριοποιήθηκαν στη β’ και γ’ φάση
---------------------------------------------------
Μέχρι τις 12 Αυγούστου, 2020 υλοποιείται το πρόγραμμα ελέγχου 10,000 εργαζόμενων σε επιχειρήσεις και χώρους που επαναλειτούργησαν την 1η Ιουνίου και στις 9 και 13 Ιουνίου, αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.
 
 Σημειώνεται πως δεδομένου ότι τα κρούσματα των τελευταίων εβδομάδων εντοπίστηκαν σε χώρους, των οποίων οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα, προτρέπονται εκ νέου τα άτομα αυτά να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα και να προγραμματίσουν ραντεβού για δειγματοληψία.
 
 Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εργαζόμενους σε θέσεις εξυπηρέτησης κοινού σε υποστατικά όπως είναι τα Εμπορικά Κέντρα/Πολυκαταστήματα, οι Ξενοδοχειακές μονάδες/Τουριστικά Καταλύματα, οι Υπηρεσίες Εστίασης εσωτερικού χώρου και οι Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ναυτιλίας. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 7,000 εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ η διευθέτηση ραντεβού συνεχίζεται.
 
Στην Κατηγορία Α μετακινείται η Γεωργία, στην Κατηγορία Γ Βουλγαρία και Αλγερία
--------------------------------------
Στην Κατηγορία Α μετακινείται η Γεωργία ενώ Βουλγαρία και Αλγερία μετακινούνται στην Κατηγορία Γ από την 1η Αυγούστου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας,  η επιδημιολογική εικόνα των διαφόρων χωρών επαναξιολογήθηκε από την Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, ως προς τη νόσο COVID-19.
 
«Η αξιολόγηση στηρίχθηκε στους επιδημιολογικούς δείκτες των χωρών, όπως: στον πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής R(t) του για SARS-CoV-2, τον αριθμό των νέων διαγνώσεων, τον αριθμό εργαστηριακών ελέγχων, το ποσοστό θνησιμότητας ανά 100,000 κατοίκους, τον εκτιμώμενο επιπολασμό και την επίπτωση και την ταξινόμηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), όπως αυτοί οι δείκτες παρουσιάζονται σε έγκυρες βάσεις δεδομένων», αναφέρεται.
 
Σημειώνεται ότι η πιο κάτω κατηγοριοποίηση των χωρών, βάσει της επιδημιολογικής εκτίμησης κινδύνου, είναι εξαιρετικά δυναμική και μπορεί να διαφοροποιηθεί ανά πάσα στιγμή, καθώς η πανδημία εξελίσσεται και τα επιδημιολογικά δεδομένα μεταβάλλονται. Για τον σκοπό αυτό, θα ανακοινώνονται νέα στοιχεία και θα επικαιροποιείται συχνά ο κατάλογος των χωρών.
 
Περαιτέρω αύξηση ζήτησης δανείων το α΄τρίμηνο 2020 παρά τα μέτρα για τον κορωνοϊό τον Μάρτιο
----------------------------------------------------------
Περαιτέρω αύξηση κατέγραψε η καθαρή ζήτηση δανείων στην Κύπρο το πρώτο τρίμηνο του 2020, εξέλιξη, η οποία αντανακλάται, σύμφωνα με έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ), στο θετικό ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, παρά τις δυσμενείς εξελίξεις που καταγράφηκαν τον Μάρτιο σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού.
 
Ωστόσο, η ζήτηση δανείων από νοικοκυριά, σύμφωνα με την έρευνα, διατηρήθηκε το α΄ τρίμηνο στα ίδια επίπεδα του προηγούμενου τριμήνου, δηλαδή αμετάβλητη, τόσο στα στεγαστικά όσο και στα καταναλωτικά και λοιπά δάνεια.
 
 Η έρευνα Απριλίου 2020 της ΚΤΚ καλύπτει το πρώτο τρίμηνο του έτους, και περιλαμβάνει μόνο την αρχή των περιοριστικών μέτρων και των ενεργειών της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας προς αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας.
 
Στα κέρδη επέστρεψε την Τρίτη το ΧΑΚ
----------------------------------
Στα κέρδη επέστρεψε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, μετά τις πιέσεις που δέχθηκε στις τρεις προηγούμενες χρηματιστηριακές συναντήσεις. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ κατέγραψε μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,55% και διαμορφώθηκε στις 45,82 μονάδες.
 
 Ο δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε στις 27,21 μονάδες, καταγράφοντας άνοδος σε ποσοστό 0,52%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα χαμηλά επίπεδα των 36.643 ευρώ.
 
---------------
ΚΟΜΜΑΤΑ
-----------------

Επιτακτικό να διασφαλίσουμε αρραγές και ενωμένο εσωτερικό μέτωπο, είπε ο Πρόεδρος ΔΗΣΥ
-------------------------------------------------------
Με την αυξημένη καθημερινά προκλητική στάση της Τουρκίας είναι επιτακτικό όπως διασφαλίσουμε ένα αρραγές και ενωμένο εσωτερικό μέτωπο, ώστε οι προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας, να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δηλώνει ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού,  Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
Σε γραπτή δήλωσή του, μετά το πέρας της σύσκεψης του Συμβουλίου Αρχηγών, ο κ. Νεοφύτου αναφέρει ότι οι πολιτικοί Αρχηγοί είχαν σήμερα την ευκαιρία να τύχουν ενδελεχούς ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον πολύ σημαντικό κύκλο επαφών που είχε το τελευταίο διάστημα με διάφορους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ.
 
Όπως σημειώνει «οι μέρες επιτάσσουν σύνεση και σωφροσύνη» και σημειώνει ότι «όπλα της Κύπρου είναι το διεθνές δίκαιο και θα πρέπει η χώρα μας να εξαντλήσει τα ερείσματα που διαθέτει, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και διεθνές επίπεδο». «Η Ευρώπη, αναφέρει καταληκτικά, «θα πρέπει να διαδραματίσει τον ρόλο που της αρμόζει ώστε οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά».
 
Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας μας απομακρύνει από τους στόχους της ΚΔ, λέει ο Α. Κυπριανού
---------------------------------------------------
Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας μας απομακρύνει από τους στόχους τους οποίους έχουμε καθορίσει ως Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μετά την σύσκεψη του Συμβουλίου Αρχηγών. Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε ολοκληρωμένη ενημέρωση για όλα όσα έχουν μεσολαβήσει από την τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου μέχρι αυτή την στιγμή.
 
 Μας ανησυχεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, σημείωσε, η κλιμακούμενη τουρκική αδιαλλαξία και επιθετικότητα, η οποία δεν είναι υπερβολή να πούμε, ότι μας έχει φέρει στο χείλος μιας σύρραξης με ανυπολόγιστες συνέπειες για την Κύπρο, την Ελλάδα, την ίδια την Τουρκία αλλά και για την ευρύτερη περιοχή εάν κι εφόσον βέβαια μια τέτοια σύρραξη εκραγόταν.
 
«Ανησυχούμε πάρα πολύ από την κατάσταση, η οποία διαμορφώνεται για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας. Ανησυχούμε, όμως την ίδια στιγμή γιατί είναι προφανές ότι οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων με ιδιαίτερη έμφαση του τελευταίου διαστήματος μας απομακρύνουν όλο και περισσότερο από τους στόχους, τους οποίους έχουμε καθορίσει ως Κυπριακή Δημοκρατία. Και οι στόχοι που έχουν καθοριστεί είναι πρώτα και κύρια η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, λύσης που θα βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, το διεθνές δίκαιο και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Ταυτόχρονα μας απομακρύνουν και από το ενδεχόμενο της αξιοποίησης του φυσικού πλούτου που διαθέτουμε στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού και των Ε/κ και των Τ/κ», είπε.

Οφείλουμε με μια νέα στρατηγική να επιφέρουμε κόστος στην Τουρκία, δηλώνει ο Πρόεδρος ΔΗΚΟ
------------------------------------------
Σε ενότητα και συστράτευση κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και το λαό ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Κύπρος οφείλει με μια νέα στρατηγική να επιφέρει οικονομικό και πολιτικό κόστος στην Τουρκία για τις απαράδεκτες ενέργειες της.
 
«Οφείλουμε με μία νέα στρατηγική να επιφέρουμε οικονομικό, πολιτικό κόστος στην Τουρκία γι αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες της», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος. Είπε ότι «μπορούμε να πούμε πάρα πολλά για τις ευθύνες που υπάρχουν για το πως φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο, αλλά αυτή δεν είναι η στιγμή γι αυτή την συζήτηση».
 
Τούτη την ώρα, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ «προέχει η συλλογικότητα, η ενότητα, η συστράτευση όλων των δυνάμεων του λαού μας αλλά και της πολιτικής ηγεσίας, για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της πατρίδας και να μπορέσουμε, ακριβώς, να προσπαθήσουμε να επιβληθούν στην Τουρκία αποτελεσματικές κυρώσεις που θα στείλουν τα απαραίτητα μηνύματα που πρέπει να σταλούν από την ΕΕ στην Τουρκία ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι απαράδεκτες».
 
Την ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής αποτρεπτικής ισχύος Ελλάδας-Κύπρου, εξέφρασε ο Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ
------------------------------------
Στην ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής αποτρεπτικής ισχύος Ελλάδας και Κύπρου, η οποία να ενδυναμωθεί μέσα από την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου των δύο χωρών  στο πλαίσιο ενός κοινού προγράμματος, το οποίο θα πρέπει να διαμορφώσουμε, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.
 
 Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης του Συμβουλίου Αρχηγών, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως είχαμε μία ενδελεχή ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών για τα όσα έχουν λάβει χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα ειδικά λόγω της προκλητικά επεκτατικής πολιτικής την οποία εφαρμόζει η Τουρκία στην  Ανατολική Μεσόγειο.
 
«Όπως πολύ καλά θυμάστε από την πλευρά της ΕΔΕΚ εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε επισημάνει ότι η επεκτατική  πολιτική της Τουρκίας δεν πρόκειται να καμφθεί μέσα από την δήθεν επίδειξη καλής θέλησης ή μέσα  από τον ευσεβοποθισμό τον οποίο πολιτικές δυνάμεις, πολιτικά πρόσωπα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην  Κύπρο, είχαν επιδείξει. Ότι αυτό που κυρίως χρειαζόταν, δεδομένου του στρατηγικού στόχου της Τουρκίας  για να μετατραπεί σε μία περιφερειακή δύναμη με παγκόσμια εμβέλεια  και να  έχει πλήρη έλεγχο των ενεργειακών και των θαλασσίων οδών της Ανατολικής Μεσογείου, θα έπρεπε να ήταν η ενίσχυση της  αποτρεπτικής ισχύος της Ελλάδας και της Κύπρου», σημείωσε.                                                                                                                                                                                                                                  
Ικανοποίηση Θεοχάρους από διαπίστωση για ανάγκη ενίσχυσης ΕΦ και κοινής αμυντικής πολιτικής με Ελλάδα
-----------------------------------------------------
Την ικανοποίησή της για τη διαπίστωση από μέρους της κυβέρνησης της επιτακτικής ανάγκης, για ταχείας ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς, κοινή αμυντική πολιτική με την Ελλάδα, αλλά και σύναψη ουσιαστικών συμμαχιών με φίλες χώρες, όπως η Γαλλία, εκφράζει η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Δρ. Ελένη Θεοχάρους.
 
Σε γραπτή δήλωσή της, μετά το πέρας της σύσκεψης του Συμβουλίου Αρχηγών, η κ. Θεοχάρους αναφέρει ότι δεν προέβη σε δηλώσεις εξερχόμενη από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, σεβόμενη τη γενικότερη συναίνεση, που προέκυψε μετά το πέρας της σύσκεψης.
 
«Στην ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνάγεται ότι έγινε επιτέλους κατανοητή από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας η αναγκαιότητα εγκατάλειψης της εξευμενιστικής στάσης των κυπριακών κυβερνήσεων απέναντι στην Τουρκία», αναφέρει.

Κλείσιμο οδοφραγμάτων και προώθηση εμπάργκο όπλων έναντι Τουρκίας, προκρίνει το ΕΛΑΜ
--------------------------------------------------------------
Τη θέση του, την οποία έχει εκφράσει και παλαιότερα, για κλείσιμο των οδοφραγμάτων και πίεση της ΕΕ για εφαρμογή εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου.
 
Σε δηλώσεις του μετά από την συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών πολιτικών κομμάτων, στο Προεδρικό, ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι «πρέπει να σημειώσουμε ότι η στάση που κράτησε η Γαλλική Δημοκρατία στην πρόσφατη κρίση αλλά και παλαιότερα όταν η Κύπρος την χρειάστηκε είναι προς το συμφέρον του Κυπριακού Ελληνισμού».
 
«Επιβάλλεται πλέον η σύσφιξη των σχέσεων και σε πολιτικό και σε οικονομικό και σε στρατιωτικό επίπεδο με τη Γαλλία», είπε. Ο κ. Χρίστου συνέχισε λέγοντας ότι «δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από την στάση που έχει κρατήσει ως σύνολο μέχρι σήμερα η ΕΕ.
 
Την αποχώρηση τους από το ΔΗΚΟ ανακοίνωσαν οι Βουλευτές Προκοπίου, Βότσης, Μουσιούτας και οι Τρυφωνίδης, Τσίγκης
------------------------------------------------------
Την αποχώρηση τους από το ΔΗΚΟ ανακοίνωσαν οι Βουλευτές Γεώργιος Προκοπίου, Άγγελος Βότσης και Μαρίνος Μουσιούττας, ο Αντιπρόεδρος του κόμματος Αλέκος Τρυφωνίδης και το πρώην μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ Χρίστος Τσίγκης.
 
 «Η απόφαση μας για αποχώρηση από Βουλευτές, Αξιωματούχοι και Μέλη του ΔΗΚΟ έχει ληφθεί με πόνο ψυχής, όμως είναι μια πολιτική πράξη Ευθύνης και Συνέπειας προς τις αρχές μας και στον ΔΗΚΟικό κόσμο», αναφέρουν σε σχετική επιστολή που αφορά την αποχώρηση τους, την οποία  απέστειλαν στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, οι τρεις Βουλευτές, αξιωματούχοι και μέλη του ΔΗΚΟ.
 
 Σε κοινή δήλωση τους, οι Βουλευτές Γεώργιος Προκοπίου, Άγγελος Βότσης και Μαρίνος Μουσιούττας, ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Αλέκος Τρυφωνίδης και το πρώην Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ Χρίστος Τσίγκης, αναφέρουν ότι έχουν από κοινού αποστείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής (οι τρεις Βουλευτές) και στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, με τις οποίες γνωστοποιούν την πρόθεση τους για ανεξαρτητοποίηση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ και την παράλληλη παραίτηση και αποχώρηση τους από αξιωματούχοι και μέλη του ΔΗΚΟ.
 
Η απόφαση των 5 στελεχών να εγκαταλείψουν το ΔΗΚΟ είναι μια προκλητική πράξη αποστασίας, αναφέρει το κόμμα
------------------------------------------------------
Η απόφαση των πέντε στελεχών να εγκαταλείψουν το ΔΗΚΟ «και να προδώσουν τον κόσμο του κόμματος, που τους ανέδειξε και τους στήριζε για τόσα χρόνια, είναι μια προκλητική πράξη αποστασίας», αναφέρει, σε ανακοίνωση του, το ΔΗΚΟ.
 
 «Ως συνήθως, οι αποστάτες εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς αυτών που υπονομεύουν διαχρονικά το ΔΗΚΟ, ενοχλημένοι από την ορθότητα των θέσεων του Κόμματος και από την επιμονή του για διεκδικητική πολιτική στο Κυπριακό και για προστασία της μεσαίας τάξης», προσθέτει.
 
 Αναφέρει, επίσης, ότι ο χρόνος της αποστασίας, στο μέσο των απειλών και ενεργειών της Τουρκίας και της πανδημικής οικονομικής κρίσης, αλλά και παραμονές της εκλογικής μάχης στην Αγλαντζιά, φανερώνει ότι η αποστασία εξυπηρετεί μόνο όσους πολεμούν το ΔΗΚΟ και αφήνει εκτεθειμένους τους αποστάτες, τόσο στα μάτια των ΔΗΚΟικών, όσο και στα μάτια ολόκληρης της κοινωνίας.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΚΣΤ)