Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Μας ενώνουν πολλά, λέει ο Φωτίου για Κύπρο και Ρουμανία, ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 27/02/2020


Μας ενώνουν πολλά, δήλωσε απόψε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου για τους δεσμούς Κύπρου - Ρουμανίας, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η συνεργασία σε θέματα Διασποράς θα βοηθήσει στην περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας, σε χαιρετισμό του στην πολιτιστική εκδήλωση “When Cyprus meets Romania”, απόψε, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι «οι δύο χώρες μας έχουμε φιλικές και ιστορικές σχέσεις σε πολλούς τομείς».

«Μας ενώνουν πολλά και είμαι σίγουρος ότι η συνεργασία σε θέματα Διασποράς θα βοηθήσει στην περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών μας», πρόσθεσε.

Ο Επίτροπος Προεδρίας αναφέρθηκε στην παρουσία Ρουμάνων στο νησί λέγοντας ότι «έχουμε μια ζωντανή και δυναμική Διασπορά από την Ρουμανία που αριθμεί γύρω στους 40.000 Ρουμάνους».

Ως Κυπριακή Δημοκρατία, σημείωσε, «τους στηρίζουμε και δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην νέα γενιά ώστε μέσα από συγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία να διδάσκεται η γλώσσα και η ιστορία τους κρατώντας τους στις ρίζες και τον πολιτισμό τους».

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «μέσα από το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράψαμε εδώ και ένα χρόνο θα συνδιοργανώσουμε πολλές άλλες δράσεις και εκδηλώσεις τόσο στην Κύπρο και στην Ρουμανία όσο και σε άλλες χώρες όπου έχουμε οργανωμένες κοινότητες Διασποράς».

«Θέλουμε να φέρουμε τους λαούς των δύο χωρών μας που ζουν στο εξωτερικό αλλά και στις χώρες μας πιο κοντά μέσα από εκδηλώσεις που προβάλλουν την ιστορία, τον πολιτισμό, ήθη και έθιμα των χωρών μας», ανέφερε καταληκτικά.

(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΓΒΑ)