Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Επίσκεψη Επιτρόπου Προεδρίας στη Βηρυτό στο πλαίσιο υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας για θέματα Διασποράς μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Λιβάνου, ΓΤΠ 13/09/2022


Ο Επίτροπος Προεδρίας, κ. Φώτης Φωτίου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βηρυτό, στο πλαίσιο της πρώτης Τριμερούς Συνάντησης Κύπρου-Ελλάδας-Λιβάνου, για θέματα Διασποράς.

Τον Λίβανο εκπροσώπησε ο κ. Abdallah Bou Habib, Υπουργός Εξωτερικών και Μετανάστευσης, ενώ την ελληνική πλευρά ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Ανδρέας Κατσανιώτης.

Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή για τις σχέσεις των τριών χωρών, αφού με το τέλος της συνάντησης υπεγράφη το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Λιβάνου για θέματα Διασποράς. Η συνεργασία σε θέματα Διασποράς θα ενισχύσει περαιτέρω τις ήδη πολύ καλές σχέσεις των τριών χωρών σε πολλούς άλλους τομείς.

Το Μνημόνιο Συναντίληψης σκοπό έχει να φέρει τη Διασπορά των τριών χωρών πιο κοντά. Τα οργανωμένα σύνολα Κύπρου-Ελλάδας-Λιβάνου, μέσα από τη συνεργασία τους σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, θα έχουν τη δυνατότητα να διοργανώνουν κοινές εκδηλώσεις και να ανταλλάσσουν τεχνογνωσία και βέλτιστες πρακτικές. Ακόμη, θα δώσει τη δυνατότητα της αξιοποίησης των αποδήμων των τριών χωρών σε χώρες με ισχυρή Διασπορά, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και ο Καναδάς και να προωθήσουν τα συμφέροντα των τριών χωρών σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων.

Ιδιαίτερη σημασία τόσο στη συνάντηση όσο και στο Μνημόνιο δόθηκε στη νέα γενιά των αποδήμων μας, αφού αυτοί αποτελούν το μέλλον της Διασποράς και τους μελλοντικούς της ηγέτες. Μέσα από την υπογραφή του οι νέοι των τριών χωρών θα έρθουν πιο κοντά και θα γνωρίσουν την Ιστορία, τις παραδόσεις της κάθε μίας από αυτές τις χώρες, μέσα από κοινές δράσεις και εκδηλώσεις.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στον Λίβανο, ο Επίτροπος Προεδρίας είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον Μητροπολίτη Elia Audi, Επίσκοπο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αντιόχειας, της Αρχιεπισκοπής Βηρυτού στον Λίβανο και να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ορθόδοξες Εκκλησίες μας εκεί.

Κατά τη συνάντηση, ο Επίτροπος διαβεβαίωσε τον Μητροπολίτη για τη στήριξη τόσο του ιδίου όσο και της Κυβέρνησης και στη συνέχεια τον ευχαρίστησε για το έργο και την προσφορά του προς την κοινότητα.

Τέλος, ο κ. Φωτίου ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στον Λίβανο με συνάντηση που είχε με τον Καθολικό Πατριάρχη Αρμενίων Κιλικίας, Μακαριότατο Αράμ Α’, με τον οποίο συζήτησαν για τις στενές σχέσεις της Κύπρου με την κοινότητα των Αρμενίων, καθώς και για περαιτέρω τομείς συνεργασίας που αφορούν την Ιστορία, τις παραδόσεις και τη Γλώσσα, μέσα από διάφορες πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις.

Τον Επίτροπο Προεδρίας συνόδευε σε όλες του τις επαφές στη Βηρυτό, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Λίβανο κ. Παναγιώτης Κυριάκου.

(ΡΜ/ΝΓ/ΣΧ)