Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Eπιτακτική ανάγκη οι Έλληνες και οι Ομογενείς να τιμούν την ελληνική γλώσσα λέει το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας, ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 09/02/2022


Επιτακτική είναι η ανάγκη οι Έλληνες και οι Ομογενείς να τιμούν και να στηρίζουν την ελληνική γλώσσα και παιδεία, ιδιαίτερα εκεί όπου επιζούν παροικίες και ιστορικές εστίες της ομογενειακής διασποράς, οι οποίες διατηρούν το πρώτιστο αυτό στοιχείο της πολιτιστικής τους ταυτότητας, αναφέρει σε ανακοίνωση το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας, για την Παγκόσμια Μέρα Ελληνικής Γλώσσας.
 
Το Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας σημειώνει περαιτέρω το γεγονός ότι η φετινή παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, είναι παράλληλα και ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού και αναφέρει ότι οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την ερχόμενη εβδομάδα στις 19 Φεβρουαρίου στο Λονδίνο, όπου θα συνδιοργανωθεί εκδήλωση στο πλαίσιο διμερούς συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδος.
 
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, καλλιτεχνικό πρόγραμμα από μαθητές ελληνοκυπριακών σχολείων στην παρουσία εκπροσώπων της εκκλησίας και οργανωμένων συνόλων των αποδήμων μας.
 
Το Γραφείο του Επιτρόπου αναφέρει πως καμία άλλη γλώσσα δεν αναγνωρίζεται όσο αυτή για τη συμβολή της στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού.
 
Για τους Έλληνες της Κύπρου, η ελληνική γλώσσα είναι το πρώτο και πιο σπουδαίο γνώρισμα, που δίνει ξεχωριστή δύναμη στην ύπαρξή τους και οπλίζει με σθένος και αποφασιστικότητα στον αγώνα, για διασφάλιση της επιβίωσης του Ελληνισμού στην εσχατιά αυτή της Ανατολικής Μεσογείου, συνεχίζει το Γραφείο του Επιτρόπου.
 
Αναφέρει ακόμα πως με ειδικά προγράμματα εκμάθησης και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας το Γραφείο του Επιτρόπου προωθεί την ελληνική γλώσσα στους απανταχού αποδήμους, σε συνεργασία με πανεπιστήμια, άλλα ιδρύματα και με τις οργανώσεις των όπου γης αποδήμων.
 
«Πέραν της οργάνωσης διαδικτυακών προγραμμάτων και της αξιοποίησης των δυνατοτήτων που προσφέρουν πανεπιστήμια με τα οποία συνεργαζόμαστε, προσφέρουμε επίσης στους νέους αποδήμους μας προγράμματα εκπαίδευσης και πρακτικής άσκησης στην Κύπρο», συνεχίζει το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας, προσθέτοντας ότι «οι απόδημοί μας αποδεικνύουν έμπρακτα την αγάπη τους για την ελληνική γλώσσα διοργανώνοντας πληθώρα δράσεων και εκδηλώσεων για να την τιμήσουν».
 
(ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΑΓΚ)