Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Τριήμερο Βραβεύσεων από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, GR Times, 16/12/2020


Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ, στο πλαίσιο των δράσεών του για τη Λογοτεχνία και την Επιστήμη, απονέμει από το 2019 το ‘Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του’ ενώ από φέτος, το 2020 καθιερώνει ακόμη δύο θεσμούς, το ‘Βραβείο Επιστήμης’ και το ‘Βραβείο Ανθρωπισμού.

Για κάθε ένα από τα 3 Βραβεία, ο ΣΠΕΚ έχει συστήσει και μία αυτόνομη Κριτική Επιτροπή / Κ.Ε., που την απαρτίζουν προσωπικότητες με σημαντική συμβολή στο αντικείμενό τους (Λογοτεχνία, Επιστήμη), όπως Καθηγητές, Μελετητές, αντικειμενικοί κριτικοί. Η κάθε Κ.Ε. θέτει απαιτητικά κριτήρια αξιολόγησης, γιατί ο ΣΠΕΚ θέλει να έχει τον πήχη ψηλά, οι δε βραβεύσεις να είναι αδιαμφισβήτητες και να δικαιώνουν τους υπεράξιους. Υποψήφιοι είναι Έλληνες, Κύπριοι και Ομογενείς στα εξής τρία πεδία των βραβεύσεων:

1. Αναφορικά με το ‘Βραβείο Λογοτέχνη’ (ποιητή, πεζογράφου, δοκιμιογράφου) οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν συμβάλει ουσιαστικά στα Ελληνικά Γράμματα, με έργο που είναι οδηγός για τις νέες γενεές, φάρος για την κοινωνία των 3 γεωγραφικών χώρων του απανταχού Ελληνισμού κι ακόμα πρότυπο στην ευρεία Ευρωπαϊκή Γραμματεία. Το 2019 έχουν βραβευθεί η Μαρία Κέντρου Αγαθοπούλου με ένα πολύ σημαντικό, έστω και αθόρυβα δοσμένο, έργο και ο Κύπριος ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Μέλος της Ακαδημίας Κύπρου και Επίτιμο Μέλος του ΣΠΕΚ. Για το 2020 βραβεύονται : ο καλύτερος εν ζωή ποιητής, ο Τίτος Πατρίκιος, και ο Κύπριος Ανδρέας Ονουφρίου που το έργο του για την τραγωδία της Κύπρου είναι εμβληματικό.

2. Με το ‘Βραβείο Ανθρωπισμού’, ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ θέλει να τιμήσει και δικαιώσει την Προσωπικότητα (από Ελλάδα, Κύπρο ή Αλλοδαπή) που με το έργο της, παιδαγωγικό, κοινωνικό ή πολιτισμικό, διαπαιδαγώγησε και ευεργέτησε την Κοινωνία και τον Άνθρωπο, διδάσκει τις νέες γενεές και προήγαγε το επίπεδο ζωής υπέρ του Ανθρώπου και της Πολιτείας. Το 2020, 1η χρονιά του Θεσμού, βραβεύονται ισότιμα η Ζωή Σαμαρά, ποιήτρια, δοκιμιογράφος, Ομότιμη Καθηγήτρια Θεωρίας της Λογοτεχνίας και του Θεάτρου του Α.Π.Θ. και η Natalia Moreleon, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μεξικού, Ελληνίστρια και μεταφράστρια Ελλήνων και Κυπρίων λογοτεχνών στην Ισπανική. Και οι δύο είναι μεγάλοι Παιδαγωγοί, έχοντας διδάξει για μισό αιώνα τα Ελληνικά Γράμματα σε άπειρους φοιτητές, σε αρκετές χώρες.

3. Με το ‘Βραβείο Επιστήμης’ ο ΣΠΕΚ βραβεύει από το 2020 τον λαμπρό επιστήμονα εκείνο, απόγονο του Αρχιμήδη και του Ευκλείδη, που με το έργο του διάνοιξε μεγάλους ορίζοντες στην Επιστήμη και στη Γνώση και έγινε ο ίδιος πρότυπο να τον ακολουθούν νεότεροι, προς όφελος του κόσμου και της Ανάπτυξης. Μοναδικός υποψήφιος για το 2020 είναι ο παρολίγο Νομπελίστας της Φυσικής, Δημήτριος Ψάλτης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αριζόνα, που με τα πειράματα του επαληθεύει τη θεωρία του Αϊνστάιν.

Το ετήσιο 3ήμερο Φεστιβάλ Πολιτισμού 2020 του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, θα λάβει χώρα μεταξύ 17 και 19 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα Ελλάδας 21:30, σε ψηφιακή προβολή με τη χρήση της πλατφόρμας ZOOM, ως τηλεδιάσκεψη, σε απευθείας ζωντανή, διαδικτυακή μετάδοση μέσα από τη σελίδα Facebook του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και στη συνέχεια μέσα από το αντίστοιχο κανάλι YouTube αλλά και τον διεθνή διαδικτυακό κόμβο www.cultural-association.org.

Ο «Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου» (ΣΠΕΚ) ιδρύθηκε από την Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, εκ Θεσσαλονίκης φιλόλογο, λογοτέχνη, παραγωγό προγραμμάτων πολιτισμού και τον Δρα Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη συγγραφέα, Πρόεδρο της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, πρ. Καθηγητή Πανεπιστημίων Κύπρου και Πρόεδρο της Ακαδημίας Επιστημών Κύπρου για να θέσει βάσεις, για την οικουμενικότητα του Ελληνικού Πολιτισμού, την προαγωγή της λογοτεχνικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας σε Ελλάδα Κύπρο και Ομογένεια, για να προστατεύσει τη Γλώσσα, και την Άυλη Κληρονομιά. Για τον σκοπό αυτό συνεργούν μέλη του ΣΠΕΚ επιστήμονες, άνθρωποι του λόγου και της τέχνης και σύμβουλοι σε 30 περίπου χώρες.

Το Όραμα του ΣΠΕΚ, είναι να στηρίξει και να προωθήσει Γράμματα, Τέχνες, Γλώσσα ως περιουσία και μέσο αυτογνωσίας και ανάπτυξης Ελλαδιτών, Κυπρίων και Αποδήμων. Η Αποστολή του ΣΠΕΚ είναι να δομήσει βιώσιμες, λειτουργικές και αποτελεσματικές υποδομές, διασυνδέσεις, σχέδια δράσης, ν’ αναπτύσσει προγράμματα και σχέσεις για επίτευξη του οράματος σε πλείστα πεδία και να ενώνει τους απανταχού Έλληνες και Κύπριους λογοτέχνες, καλλιτέχνες και επιστήμονες προς κοινούς στόχους.

Σίσσυ Σιγιουλτζή Ρουκά Πρόεδρος του ΣΠΕΚ
και Δρ Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Αντιπρόεδρος ΣΠΕΚ