Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Τριμερής Συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Αρμενίας για θέματα Διασποράς, ΓΤΠ 24/06/2022


Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην Πάτρα, η 5η Τριμερής Συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Αρμενίας για θέματα Διασποράς στην παρουσία του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου, εκ μέρους της κυπριακής πλευράς, του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Ανδρέα Κατσανιώτη, εκ μέρους της ελληνικής πλευράς και του Ύπατου Αρμοστή για θέματα Αποδήμων της Αρμενίας κ. Zareh Sinanyan, εκ μέρους της αρμένικης πλευράς.
Μετά το τέλος της συνάντησης υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας για θέματα Διασποράς μεταξύ των τριών χωρών.

Ακολούθως, ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου δήλωσε: «Είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ στην αχαϊκή πρωτεύουσα, με τον φίλο Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Ανδρέα Κατσανιώτη και τον φίλο Ύπατο Αρμοστή για θέματα Διασποράς της Αρμενίας κ. Zareh Sinanyan για την 5η τριμερή συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Αρμενίας, για θέματα Διασποράς. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την ελληνική πλευρά και τον φίλο Υφυπουργό για τη φιλοξενία και την άριστη οργάνωση της τριμερούς αυτής συνάντησης.

Ενώνουν πολλά τις τρεις χώρες, όπως η ιστορία, οι κοινοί αγώνες για δικαίωση καθώς και οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν. Κύπριοι, Έλληνες και Αρμένιοι μπορούμε να συνεργαστούμε και να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες των αποδήμων μας και τα οργανωμένα σύνολα της Διασποράς μας.

Εκφράζουμε την πλήρη στήριξη μας στην Ελλάδα, στις συνεχιζόμενες και αυξανόμενες παραβιάσεις και προκλήσεις της Τουρκίας που δυναμιτίζουν το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η Τουρκία συνεχίζει να μην αποδέχεται την πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για ΜΟΕ και συνεχίζει τις παράνομες ενέργειες της στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, οι οποίες παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έχουν διακοπεί στο Κρανς Μοντανά βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Είχαμε μία παραγωγική και ενδιαφέρουσα συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκαν συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τη Διασπορά των τριών χωρών μας.

Οι τρεις χώρες έχουν πολύ ισχυρές Διασπορές σε πολύ σημαντικές χώρες, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Αγγλία και η Αυστραλία. Θα ενεργοποιήσουμε, μέσα από αυτή τη συνεργασία, τα οργανωμένα σύνολα των Διασπορών μας ώστε να τους φέρουμε πιο κοντά και να προωθηθούν εκεί που πρέπει και όπως πρέπει τα συμφέροντα των τριών χωρών μας.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η νέα γενιά των αποδήμων μας, η οποία είναι το μέλλον της Διασποράς μας, οι μελλοντικοί ηγέτες των οργανώσεων μας και θέλουμε να τους φέρουμε κοντά και να γνωρίσουν την ιστορία, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της κάθε χώρας. Είναι για αυτό τον λόγο που προωθούνται διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις σε τριμερές επίπεδο.

Σήμερα είχαμε τη χαρά να υπογράψουμε το Μνημόνιο Συνεργασίας για τα θέματα Διασποράς, όπου μέσα από αυτό θα επιτευχθεί η εμβάθυνση της συνεργασίας των τριών χωρών και θα ενισχυθούν περαιτέρω οι πολύ καλές σχέσεις Κύπρου-Ελλάδας-Αρμενίας. Η υπογραφή του Μνημονίου θα εξειδικεύει τις περαιτέρω κοινές δράσεις των Οργανώσεων μας, της νεολαίας μας σε θέματα πολιτισμού, παραδόσεων, ακόμη και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας.
Συμφωνήσαμε ακόμη, τη διεξαγωγή έκθεσης φωτογραφίας στην Κύπρο με θέμα την γενοκτονία των Αρμενίων, την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τη γενοκτονία των Ποντίων.

Παράλληλα, έχουμε συμφωνήσει την υλοποίηση διαφόρων δράσεων με τη συμμετοχή της Διασποράς των τριών χωρών όπως την 3+1 πολιτιστική εκδήλωση στο Παρίσι, καθώς επίσης και τη διοργάνωση κοινής επίσκεψης νέων στις τρεις χώρες.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά τους ομολόγους μου για την εξαιρετική συνεργασία και προσβλέπω στην περαιτέρω ενίσχυση της».
(ΜΓ/ΣΧ)
 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΕΣ:

ΚΥΠΕ: Πραγματοποιήθηκε η 5η Τριμερής Συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Αρμενίας για θέματα Διασποράς στην Πάτρα

Εφημερίδα Πελλοπόνησος: Η Πάτρα σήμερα γράφει ιστορία για τον Απόδημο Ελληνισμό – Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου – Αρμενίας

Εφημερίδα Tribune.gr: Ολοκληρώθηκε η τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Αρμενίας

The National Herald: Greece, Cyprus and Armenia Sign MoU on Expatriates Issues