Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Φ. Φωτίου: Ο Ελληνισμός της Διασποράς είναι ένας και μοναδικός, 24/10/2019, www.politik.gr


Την «επιτακτική ανάγκη αξιοποίησης», στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, των μεγάλων δυνάμεων και δυνατοτήτων που περικλείει ο Ελληνισμός της Διασποράς, υπογράμμισε από το βήμα της αρμόδιας Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής, ο επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Φώτης Φωτίου.

Μια ημέρα πριν από την υπογραφή στην Αθήνα του νέου μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για θέματα Διασποράς, από τον ίδιο και τον υφυπουργό Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη, ο κ. Φωτίου προέταξε ως ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, την ενίσχυση της ανάγκης ενεργοποίησης και κινητοποίησης των ομογενών. Ο Κύπριος προεδρικός επίτροπος διαμήνυσε ότι ο Ελληνισμός της Διασποράς είναι ένας και μοναδικός και ανέδειξε ως πρωταρχικό σημείο της κοινής προσπάθειας τη διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη των δεσμών και των σχέσεων των ομογενών με τη χώρα καταγωγής τους.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Κύπρος, υπογράμμισε πως η φωνή των οργανωμένων συνόρων της Διασποράς καθίσταται ολοένα και πιο ζωτική για τα εθνικά μας συμφέροντα, και σημείωσε: «Χρειαζόμαστε την έμπρακτη στήριξη των οργανωμένων συνόρων της Διασποράς στα κρίσιμα θέματα, όπως τις τουρκικές παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και της ΑΟΖ της Κύπρου ή παρόμοιες απειλές κατά της Ελλάδας».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Φωτίου στην τουρκική προκλητικότητα. «Παρακολουθούμε έξαρση της παρανομίας και της προκλητικότητας της Τουρκίας, όχι μόνο στα χωρικά ύδατα και την περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά ευρύτερα στην περιοχή με την παραβίαση συθέμελα του διεθνούς δικαίου και την καταπάτηση κάθε αρχής που σχετίζεται με τη διαφύλαξη της ειρήνης και της συνεργασίας των κρατών» είπε συγκεκριμένα.

Στον αντίποδα ο κ. Φωτίου αντέταξε τη σημασία που έχουν οι τριμερείς συνεργασίας της Ελλάδας με την Κύπρο. Έκανε επίσης γνωστό πως αύριο θα συζητήσει με τον κ. Διαματάρη την προοπτική να μετατρέψουν τις διμερείς συνεργασίες της Κύπρου με την Ολλανδία, την Πορτογαλία, τη Σερβία, τη Ρουμανία σε τριμερείς μαζί με την Ελλάδα και επισήμανε πως μπορεί να αξιοποιηθεί η συνεργασία των Διασπορών αυτών των χωρών ως απαραίτητο διπλωματικό εργαλείο για την προώθηση κοινών στόχων σε ισχυρά κέντρα λήψης απόφασης.

Αναφερόμενος στις δράσεις που πραγματοποιεί η Κύπρος στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής για τη Διασπορά, είπε πως ένας από τους βασικούς άξονες της «αποτελεί και η περαιτέρω αναβάθμιση της ήδη στενής συνεργασίας που έχουμε με την Ελλάδα, γιατί πιστεύουμε ότι ένας πρέπει να είναι ο Ελληνισμός». Προσδιόρισε ως κορυφαία προτεραιότητα της στρατηγικής της Κύπρου την ενθάρρυνση και την ενεργό συμμετοχή της απόδημης νεολαίας.

Ειδικότερα, σημείωσε πως με τον κ. Διαματάρη έχουν συμφωνήσει να προωθήσουν περισσότερες δράσεις για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Ελληνισμού με σκοπό την προώθηση των ευρύτερων συμφερόντων και παράλληλα δίνουν ιδιαίτερα έμφαση στη νέα γενιά της Διασποράς, ώστε να διατηρήσει την εθνική της ταυτότητα. Σημείωσε επίσης πως συμφώνησε με υφυπουργό Εξωτερικών να συνεχίσουν τις συνεργασίες που ανέπτυξαν οι δύο χώρες σε θέματα διασποράς σε τριμερές επίπεδο με άλλες χώρες.

Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε πως επιδιώκεται η συνεχής και συστηματική επικοινωνία με τον απόδημο Ελληνισμό, ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων των ομογενειακών οργανώσεων με τα εθνικά κέντρα, η ενίσχυση της εκμάθησης και χρήσης της ελληνικής γλώσσας και η ανάληψη και προβολή του ελληνικού πολιτισμού, καθώς και η αναζήτηση νέων τρόπων προσέγγισης και ενεργοποίησης των νέων μας που ζουν στο εξωτερικό.

Χαρτογραφώντας το σημερινό έδαφος στο πεδίο της Διασποράς, είπε πως «βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι της πορείας της καθώς η γενιά των μεταναστών της πρώτης γενιάς θα δώσει σιγά σιγά τη σκυτάλη στους γεννημένους στο εξωτερικό Έλληνες», προτάσσοντας πως τα εθνικά κέντρα θα πρέπει να αντιμετωπίζουν την κάθε κοινότητα στο εξωτερικό σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες της.

Ο κ. Φωτίου εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ευχαρίστησε «την Ελλάδα για τη διαχρονική στήριξη στους αγώνες της» και προσέθεσε: «Ζούμε και αναπνέουμε με τα ίδια οράματα και τις ίδιες ελπίδες στον αγώνα μας για την απελευθέρωση των κατεχομένων από τον τουρκικό Αττίλα εδαφών μας».

Αντώνης Διαματάρης: Εξαιρετική η συνεργασία με τον κ. Φωτίου

Καλωσορίζοντας τον «Κύπριο αδερφό», όπως προσφώνησε τον επίτροπο Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Διαματάρης χαρακτήρισε τη συνεργασία τους εξαιρετική. Σε σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Διαματάρης ευχαρίστησε τον κ. Φωτίου που αποδέχθηκε την πρόσκλησή του να επισκεφτεί την Αθήνα.