Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Συνάντηση του Επιτρόπου Προεδρίας με την Πρέσβη της Ιταλίας στην Κύπρο, ΓΤΠ 19/05/2022


Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου είχε σήμερα συνάντηση στο γραφείο του με τη νέα Πρέσβη της Ιταλίας στην Κυπριακή Δημοκρατία κα Federica Ferrari Bravo.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της ενημέρωσης της κας Ferrari-Bravo για θέματα αρμοδιοτήτων του Επιτρόπου Προεδρίας.

Κατά τη συνάντηση, ο Επίτροπος ενημέρωσε την Πρέσβη της Ιταλίας για την τραγική πτυχή του θέματος των Αγνοουμένων, καθώς και για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι προσπάθειες επίλυσης της ανθρωπιστικής πτυχής του προβλήματος των αγνοουμένων. Ο Επίτροπος επεσήμανε ότι είναι απάνθρωπο και απαράδεκτο να υπάρχουν οικογένειες που για σχεδόν μισό αιώνα αναμένουν απαντήσεις για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων. Ο χρόνος, συνέχισε, είναι αδυσώπητος, οι συγγενείς Α' βαθμού φεύγουν από τη ζωή με το πικρό παράπονο να μην γνωρίζουν την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

Η Τουρκία, επεσήμανε, έχει βαριές ευθύνες και υποχρεώσεις τόσο για τη δημιουργία αλλά και για τη διαιώνιση του προβλήματος. Αναμένουμε και απαιτούμε όπως η Τουρκία πάρει, έστω και τώρα, τις πολιτικές και ανθρωπιστικές αποφάσεις, η υλοποίηση των οποίων είμαστε σίγουροι ότι θα οδηγήσει σε πρόοδο. Η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή των Αποφάσεων του ΕΔΑΔ του 2001 και 2014, στην κατάθεση όλων των στοιχείων και πληροφοριών που υπάρχουν στα αρχεία του τουρκικού στρατού όσον αφορά τους Αγνοουμένους μας και τη σκόπιμη μετακίνηση οστών.

Επίσης, τόνισε ότι επείγει η λήψη άμεσων μέτρων και πρωτοβουλιών από τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να επέλθει πρόοδος για επίλυση του προβλήματος προς όφελος των οικογενειών. Προς την κατεύθυνση αυτή ο Επίτροπος ζήτησε τη βοήθεια και συμβολή της Κυβέρνησης της Ιταλίας, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα Διασποράς με πολλαπλά οφέλη και για τις δύο χώρες. Όπως ανάφερε ο κ.Φωτίου, η συνεργασία αυτή μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις Κύπρου-Ιταλίας. Στα πλαίσια της συνάντησης αναφέρθηκε η πιθανή υπογραφή ενός Μνημονίου Συναντίληψης (MoU) σε θέματα Διασποράς μεταξύ των δύο χωρών. 

(ΡΜ/ΜΒ/ΣΧ)