Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Ο Επίτροπος Προεδρίας σε τηλεδιάσκεψη για αγνοούμενους με τον Πρόεδρο του ΑΗΙ και Ελληνοαμερικανούς φοιτητές, ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 09/07/2020


H οργάνωση American Hellenic Institute (AHI) οργάνωσε τηλεδιάσκεψη για το πρόβλημα των αγνοουμένων, στην οποία συμμετείχαν προσωπικότητες της ομογένειας καθώς και μεταπτυχιακοί φοιτητές μέλη της οργάνωσης.

Μετά από πρόσκληση του Προέδρου της οργάνωσης Νικ Λαριγκάκη στη τηλεδιάσκεψη έλαβε μέρος και ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου καθώς και ο Σύμβουλος του Ξενοφών Καλλής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στο ρόλο του απόδημου Ελληνισμού, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, στην προώθηση και στήριξη των θέσεων μας, ειδικά την περίοδο αυτή που Κύπρος και Ελλάδα, όπως επεσήμανε, αντιμετωπίζουν την έξαρση του τουρκικού επεκτατισμού και της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε ότι αφορά το θέμα των αγνοουμένων ο Επίτροπος είπε ότι η απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας προκαλεί ανείπωτο πόνο και δυστυχία στις οικογένειες των αγνοουμένων που αναμένουν σχεδόν μισό αιώνα για να πληροφορηθούν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

Η κατάσταση, πρόσθεσε, είναι οριακή και επιβάλλεται η λήψη μέτρων από αυτούς που είναι σε θέση να ασκήσουν αποτελεσματικές πιέσεις προς την κατοχική δύναμη, ώστε επιτέλους η Τουρκία να συνεργαστεί για επίλυση του τραγικού αυτού ανθρωπιστικού προβλήματος.

Πρόσθεσε ότι δυστυχώς, δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική πρόοδος στο θέμα χωρίς την ουσιαστική και ειλικρινή συνεργασία της κατοχικής δύναμης.

Εκτενή αναφορά έγινε από τον Επίτροπο Προεδρίας και στο θέμα των αγνοουμένων Αμερικανών υπηκόων κυπριακής καταγωγής, όπως και στον αμερικανικό νόμο που ψηφίστηκε το 1994 από το Κογκρέσο για τις υποθέσεις αυτές, ως αποτέλεσμα και των συντονισμένων ενεργειών και πρωτοβουλιών της ομογένειας στις ΗΠΑ.

Ο νόμος αυτός, τόνισε ο Επίτροπος, αποτελεί ένα από τα πολλά παραδείγματα έμπρακτης και ουσιαστικής στήριξης και αλληλεγγύης προς την Κύπρο από την ομογένεια στις ΗΠΑ.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΑΓΚ)