Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Ο Επίτροπος Προεδρίας συναντήθηκε με την Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, ΓΤΠ 10/02/2022


Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου είχε σήμερα συνάντηση, στο γραφείο του, με την Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο κα Μυρτώ Ζαμπάρτα, στο πλαίσιο ενημέρωσης του για θέματα των αρμοδιοτήτων του.

Κατά τη συνάντηση ο Επίτροπος ενημέρωσε την κα Ζαμπάρτα για τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι μας, όπως επίσης και για τις ενέργειες και πρωτοβουλίες του Γραφείου του για θέματα αποδήμων και θρησκευτικών ομάδων.

Στη συνέχεια η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την τραγωδία των αγνοουμένων και το μαρτύριο που βιώνουν καθημερινά για τόσα χρόνια οι οικογένειες τους. Η κατάσταση, επεσήμανε ο κ. Φωτίου, είναι τραγική και επείγει η λήψη άμεσων ανθρωπιστικών πρωτοβουλιών προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών. Τα προβλήματα, τόνισε, είναι πολλά και σύνθετα. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια δραματική μείωση στον εντοπισμό λειψάνων κατά τις εκταφές και ως συνεπακόλουθο μείωση στον αριθμό των ταυτοποιήσεων με την μέθοδο DNA.

«Είναι γνωστό ότι χωρίς την ειλικρινή, ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία της κατοχικής δύναμης, δεν μπορεί ούτε και αναμένεται να υπάρξει πρόοδος. Η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να συνεργαστεί και να υποδείξει τους χώρους που τάφηκαν οι νεκροί από τις περισυλλογές που έγιναν από τα πεδία των μαχών, όπως επίσης και τους χώρους που επανατάφηκαν τα λείψανα τα οποία σκόπιμα μετακινήθηκαν από τους πρωτογενείς χώρους ταφής», είπε ο κ. Φωτίου, τονίζοντας ότι «θεωρούμε επάναγκες το άνοιγμα των αρχείων του τουρκικού στρατού και την άρση των προσκομμάτων και περιορισμών που εξακολουθούν να υφίστανται στις εκταφές και τις έρευνες σε περιοχές που αυθαίρετα χαρακτηρίστηκαν από τον κατοχικό στρατό ως στρατιωτικές».

Πρόσθεσε ότι «καθοριστικός και ουσιαστικός μπορεί να αποδειχθεί ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία αποτελεί τον κύριο χρηματοδότη του προγράμματος της Δ.Ε.Α. Η ΕΕ έχει τη δυνατότητα και την ευχέρεια να αναλάβει ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες τόσο εντός όσο κι εκτός Κύπρου, ώστε να επιτευχθεί πρόοδος που θα βοηθήσει στον τερματισμό του πόνου και της αγωνίας των οικογενειών. Αναμένουμε και προσδοκούμε ότι οι ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες από πλευράς ΕΕ θα αναληφθούν το συντομότερο».

Καταλήγοντας, ο κ. Φωτίου, εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της Κυβέρνησης αλλά και του ίδιου για τη μέχρι στιγμής βοήθεια και στήριξη στις προσπάθειες επίλυσης της τραγωδίας των αγνοουμένων αλλά και των οικογενειών τους.

(ΡΜ/ΜΓ/ΣΧ)