Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Αποφοιτήσεις στα ελληνικά σχολεία Αγίου Δημητρίου Αστόριας και Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ, Εθνικός Κήρυξ 12/06/2022


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και χαράς για τους μαθητές, τους δασκάλους, τους γονείς, τους αξιωματούχους και το κοινό, πραγματοποιήθηκε η αποφοίτηση και το κλείσιμο της χρονιάς για τα ελληνικά σχολεία των κοινοτήτων του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ.


ΑΣΤΟΡΙΑ. Ακρως συγκινητική ήταν η τελετή αποφοίτησης των μαθητών της 12ης Τάξης του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, η οποία έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής, 10 Ιουνίου 2022, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πέτρος Γ. Πατρίδης» της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Στην τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, ο πρόξενος της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη, Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο ιερατικός προϊστάμενος του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, πάτερ Βασίλειος Τσουρλής καθώς και πρώην πρόεδροι της κοινότητας και ευεργέτες του σχολείου και της κοινότητας.


Συγκινητικοί ήταν οι λόγοι των αποφοίτων, οι οποίοι μίλησαν για τα όνειρά τους, αλλά και τις γνώσεις και τις αξίες που τους μεταλαμπάδευσαν οι εκπαιδευτικοί σχετικά με την ελληνική γλώσσα, τις ελληνικές αξίες και τα ελληνικά ιδεώδη. Ακόμα πολλοί εξ αυτών ανέφεραν ότι μέσα σε αυτό το σχολείο δεν έμαθαν να γράφουν και να μιλούν μόνο την γλώσσα, αλλά δημιούργησαν ιερούς δεσμούς φιλίας με τους συμμαθητές τους που θα συμπορευθούν μαζί στην μετέπειτα πορεία της ζωής τους.


Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη μίλησε με θερμά λόγια για το έργο του σχολείου του Αγίου Δημητρίου στη διατήρηση της ελληνικής παιδείας και της ελληνορθόδοξης παράδοσης.
Τέλος ευχάριστη στιγμή ήταν όταν τα νήπια, τα οποία θα αποφοιτήσουν από το ίδιο σχολείο το 2034, εισήλθαν στην αίθουσα συνοδευόμενα από τους αποφοίτους, τραγουδώντας ένα τραγούδι που είχαν ετοιμάσει.


Το σχολείο «Ουίλιαμ Σπυρόπουλος» αποχαιρέτησε την Τάξη 2022
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εν μέσω κλίματος συγκίνησης αλλά και απαράμιλλης χαράς, το σχολείο «Ουίλιαμ Σπυρόπουλος» («William Spyropoulos») της κοινότητας Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ αποχαιρέτησε την τάξη του 2022, με την καθιερωμένη τελετή αποφοίτησης για τα παιδιά της 8ης, που έβαλαν πλώρη για τη συνέχιση της σταδιοδρομίας τους στο Λύκειο.

Με τον Ιερό Ναό, εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, να σφύζει από κόσμο και να προσδίδει ξανά στην τελετή τη μαζικότητα που της αρμόζει, η Διεύθυνση του σχολείου και οι ιθύνοντες της κοινότητας, με τον ιερατικό προϊστάμενο, π. Παύλο Παλαιστίδη να συντονίζει το πρόγραμμα, έδωσαν το σύνθημα στους αποφοίτους, προκειμένου να επιτύχουν τον επόμενο μεγάλο στόχο και, εν τέλει, τα όνειρά τους, όποια κι αν είναι αυτά.


«Τάξη του 2022, βγαίνετε πιο δυνατοί και πιο έξυπνοι. Οι καθηγητές σας υποστήριξαν ακαδημαϊκά, οι ιερείς πνευματικά. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι είστε έτοιμοι για το Λύκειο και ό,τι προκύψει στην πορεία», ανέφερε στην ομιλία της η πρόεδρος του PTA, Ασπασία Χοτζόγλου, (Aspasia Hotzoglou), ενώ η υποδιευθύντρια του Σχολείου, Γεωργία Κακιβέλη (Georgia Kakivelis), προέτρεψε τους μαθητές να είναι υπερήφανοι για όσα έχουν καταφέρει.

«Να είστε περήφανοι για αυτό που είστε. Να θυμάστε από πού ήρθατε. Να έχετε κουράγιο για να κάνετε αυτό που πρέπει σε κάθε περίπτωση, όποιο κι αν είναι το προσωπικό κόστος», είπε η κ. Κακιβέλη, με την πρόεδρο του Σχολικού Συμβουλίου, Γεωργία Αθανασοπούλου (Georgia Athanasopoulos), να προτρέπει τους αποφοίτους να διατηρήσουν τις αξίες που έλαβαν στο σχολείο.


«Το μέλλον είναι μπροστά σας. Πάντα να θυμάστε τις αξίες που λάβατε εδώ, θα τις χρειαστείτε ενόσω προχωράτε μπροστά», είπε η κ. Αθανασοπούλου, πριν δώσει τον λόγο στον πρόεδρο της κοινότητας, Πίτερ Βαλασιάδη (Peter Valasiadis), που συνεχάρη, με τη σειρά του, την Τάξη του 2022.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε η πρώην αριστούχος (Valedictorian) του σχολείου, Βικτωρία Βλάχου (Victoria Vlachos), η οποία είχε αποφοιτήσει στην Τάξη του 2018. Πλέον, η ίδια αρίστευσε και στο Λύκειο και θέλησε, μέσα από τη δική της εμπειρία, να συμβουλεύσει αλλά και να ενθαρρύνει τους νέους απόφοιτους για τη νέα πραγματικότητα στο Λύκειο, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στην προσφορά της κοινότητας.

«Είμαι κάτι παραπάνω από ευγνώμων που είχα την ευκαιρία να λάβω την ελληνική κουλτούρα. Αυτές οι όμορφες παραδόσεις με έκαναν αυτό που είμαι σήμερα», ανέφερε η Βικτωρία Βλάχου.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο γνωστός Ογκολόγος από το νοσοκομείο Memorial, Δρ Γεώργιος Πλυτάς (Dr. George Plitas), ένας επιτυχημένος επιστήμονας ο οποίος πριν από περίπου 35 χρόνια βρισκόταν στην ίδια θέση και δη αυτή του Valedictorian, ξεκινώντας μια μακρά και λαμπρή κοινωνική και επαγγελματική πορεία από τους κόλπους της κοινότητας του Αγίου Νικολάου.


Ο Δρ Πλυτάς εξήρε το έργο που επιτελείται στο σχολείο «Ουίλιαμ Σπυρόπουλος» και αναφέρθηκε στην επιλογή του να γράψει και τα δικά του παιδιά στο ελληνικό σχολείο, παρότι ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία και εποχή σε σχέση με τα δικά του χρόνια.

«Γιατί έστειλα τα παιδιά μου στο ελληνικό σχολείο; Αρχικά για να μάθουν την ελληνική κουλτούρα, την ελληνική γλώσσα, την ελληνορθόδοξη θρησκεία. Ηθελα όμως και να νοιώσουν ότι είναι μέλος σε μια θαυμάσια κοινότητα. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι, οι εκπαιδευτικοί, οι κληρικοί και η διοίκηση, δημιουργούν μια κοινότητα γεμάτη αγάπη και ζεστασιά, διότι σε κάνει να νοιώθεις ότι είσαι μέλος της. Να το θυμάστε για πάντα αυτό, διότι αυτή η αγάπη και η ζεστασιά που βιώνετε εδώ είναι πολύ σημαντική για το μέλλον», τόνισε ο Δρ Πλυτάς.

Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο Valedictorian του 2022, Ιωάννης Μπαλής (John Balis), ο οποίος επέλεξε να μιλήσει στα ελληνικά. Στην αναφορά του, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η τελευταία χρονιά στο Γυμνάσιο ήταν σημαντική, γεννώντας την ελπίδα μετά τις δυο δύσκολες σχολικές περιόδους επί πανδημίας.

«Μια χρονιά ευχάριστη, διαφορετική από την προηγούμενη που ήταν δύσκολη, κουραστική, ατελείωτη και πολλές φορές αφόρητη. Μια χαρούμενη χρονιά που ενώσαμε τις εμπειρίες μας, τις γνώσεις μας, τις χαρές μας και την ελευθερία έκφρασης σκέψεων και πράξεων. Μας ένωσε περισσότερο και μας έμαθε υπομονή, επιμονή, πειθαρχία, συγκέντρωση και αλληλεγγύη. Μας δίδαξε ότι μέσα από τις δυσκολίες γεννιέται η ελπίδα, η ελευθερία για ένα καλύτερο αύριο», είπε ο αριστούχος μαθητής, ενώ ο Salutatorian Αθανάσιος Τσικώτης (Nathan Tsikotis) που τον ακολούθησε, ευχαρίστησε όλους τους εκπαιδευτικούς, διευθυντές και στελέχη της κοινότητας για την συνεισφορά τους.

Τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο εκπροσώπησε η πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Παιδείας, Αθηνά Κρομμύδα, η οποία διετέλεσε επί χρόνια διευθύντρια του σχολείου και δεν μπορούσε να κρύψει την συγκίνησή της για την παρουσία της σε μια ακόμη τελετή αποφοίτησης.

«Το σχολείο σας δίδαξε και σας θεμελίωσε την ελληνική παιδεία, που ουσιαστικά είναι τρόπος ζωής. Η ελληνική γλώσσα είναι όχι μόνο η πιο όμορφη, αλλά και η τέλεια που τρέφει την ψυχή και το νου του ανθρώπου», είπε η κ. Κρομμύδα.
Την Τάξη του 2022 παρουσίασε η Διευθύντρια του σχολείου, Μαρία Τζάλλα (Mary Tzallas), η οποία πραγματοποίησε μια ιδιαίτερα συναισθηματική ομιλία, τονίζοντας ότι τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα, καθώς, εκτός από τη δεδομένη ικανοποίηση για την πρόοδο των αποφοίτων, υπάρχει και το αίσθημα του αποχωρισμού.


«Είναι μια γλυκόπικρη στιγμή για εμάς. Φεύγετε μετά από τόσα χρόνια που σας αγαπούσαμε, σας νοιαζόμασταν, μοιραζόμασταν δύσκολες και ευχάριστες στιγμές, επιτυχίες και αποτυχίες, γελάσαμε και κλάψαμε μαζί, σας συμβουλέψαμε, πάντα στο πλαίσιο της αγάπης προς εσάς», είπε, μεταξύ άλλων, η κ. Τζάλα.

Οι μαθητές αποχαιρέτησαν το σχολείο τους με ένα τραγούδι ειδικά προσαρμοσμένο στην περίσταση, το «Goodbye Spyropoulos», ενώ ερμήνευσαν ακόμη το «Ας κρατήσουν οι χοροί» του Διονύση Σαββόπουλου και το «I’ll be there for you», που αποτελούσε την μουσική των τίτλων της σειράς «Friends», αφήνοντας, ωστόσο, την υπόσχεση πως οι δεσμοί δεν θα εκλείψουν ποτέ.

Οι απόφοιτοι της Τάξης 2022 ήταν οι ακόλουθοι: Αναστασία Ανδρέου, Βασίλειος Αργυρός, Αννα Μπαλή, Ιωάννης Μπαλής, Νικόλαος Χριστοφίδης, Σάββας Δελλής, Ιωάννης Δουκάκης, Ευάγγελος Φαρτσάλας, Πολυξένη Φαρτσάλα, Ευσταθία Φραζή, Θάλια Μαρία Χασούλα, Ανδριάννα Ιωάννου, Βασιλική Ιωσήφ, Ευστράτιος Καλούδης, Χριστόφορος Κατεμέρδης, Χριστίνα Καντλή, Γιάννης Καπετάνιος, Σπύρος Καψοκαβάδης, Θεόφιλος Καρανικόλας, Αντωνία Καρούτσου, Βασιλική Κοκιασμένου, Αριέττα Κοντογιάννη, Χάιντι Κωστέα, Χρήστος Κουρκούνας, Μάρκος Κουτσόφτας, Κωνσταντίνος Μιχαλάτος, Δημήτριος Μυρώνης, Κωνσταντίνος Μούσκα, Ανδριάννα Ναθαναήλ, Θάλια Πανάγου, Ελενα Παντελάκη, Παντελής Παντελάκης, Αθανάσιος Πασακιόλης, Ηλίας Πεφάνης, Γεώργιος – Παύλος Πλόσκα, Αμαλία Πολίτη, Ευαγγελία Σαφαρίκα, Μπρίτζιντα Σαρκόνα, Αιμιλία Σαρκόνα, Νικολέττα Σινοπίδη, Γιάννης Σκασίλας, Τόμυ Σταθόπουλος, Θεοδώρα Τσερπέλη, Αθανάσιος Τσικότης, Χριστίνα Βουρβουλάκα, Νικόλαος Ξανθάκος, Στέλιος Ξυλάς, Αναστασία Ζάγιατς και Εμμανουήλ Ζαρκάδας.