Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Οι γεωστρατηγικές εξελίξεις καταδεικνύουν την αναγκαιότητα των συνεργασιών με φίλες χώρες λέει ο Φωτίου, ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 21/10/2019


Οι γεωστρατηγικές εξελίξεις στην περιοχή μας είναι τόσο σημαντικές που οι συνεργασίες που έχουμε συνάψει με τις διάφορες φιλικές χώρες καταδεικνύουν συνεχώς την αναγκαιότητα και τη μεγάλη τους αξία, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου σε χαιρετισμό του απόψε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμμού στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού.

Αναφερόμενος εξάλλου στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, ο κ. Φωτίου σημείωσε πως "εμμένουμε σε μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων η οποία να διασφαλίζει πρώτα και κύρια το μέλλον του Ελληνισμού σε αυτό τον τόπο, χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, μια λύση λειτουργική και βιώσιμη που να διασφαλίζει τα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νομίμων κατοίκων του νησιού μας".

"Έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την ετοιμότητα μας για συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην προσπάθεια του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά αναμένουμε ειδικά από την άλλη πλευρά να στηρίξει έμπρακτα αυτή την προσπάθεια εγκαταλείποντας τις παράνομες και εκβιαστικές της κινήσεις", ανέφερε.

Ο κ. Φωτίου εξέφρασε βαθιά ευγνωμοσύνη προς το Μέλαθρο Οικουμενικού Ελληνισμού για το πολυσήμαντο έργο που επιτελεί με στόχο την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της Ελλάδας, μέσω του συγγραφικού έργου και της έρευνας καταξιωμένων επιστημόνων και τη διοργάνωση πολυπληθών αποστολών ανά την υφήλιο σε κέντρα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.

Είπε πως κατά την πρώτη εικοσαετία της λειτουργίας και προσφοράς του (1996-2016) αυτό διένειμε δωρεάν 20.000 τόμους των έργων του Μακεδονία, Ελληνικοί Θησαυροί στην Οικουμένη, Θράκη και Μέγας Αλέξανδρος σε βιβλιοθήκες πανεπιστημίων, κοινοβουλίων και μέσων μαζικής ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Βρετανία και την Αυστραλία, πέραν των αποστολών που διενήργησε επίσης στη Λατινική Αμερική, τη Νότιο Αφρική και σε κοιτίδες του Ελληνισμού στον Εύξεινο Πόντο, την Κωνσταντινούπολη και τα Μικρασιατικά παράλια.

Μας συγκινεί ιδιαίτερα δε το γεγονός ότι η τρίτη δεκαετία της μεγάλης προσφοράς του Μελάθρου συνδέεται με τη δίτομη έκδοση «Ιστορία της Κύπρου» η οποία καταγράφει την ιστορία της νήσου από την προϊστορική περίοδο μέχρι και την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, ανέφερε.

Τώρα, πρόσθεσε, το Μέλαθρο Οικουμενικού Ελληνισμού προχωρά στην μετάφραση του ογκώδους έργου στην αγγλική και προετοιμάζεται για την αποστολή του στις βιβλιοθήκες του εξωτερικού, με την φιλοδοξία να αποτελέσει τόσο εργαλείο επιστημονικής μελέτης φοιτητών και ακαδημαϊκών, όσο και μοχλό πίεσης στα κέντρα εξουσίας σχετικά με τον αγώνα και τα δίκαια της Κύπρου.

Σημείωσε επίσης πως η όλη βοήθεια και συνδρομή του Μελάθρου προς τον Ελληνισμό "είναι πολύτιμη και υποβοηθητική και ως προς τις προσπάθειες που από κοινού με το μητροπολιτικό κέντρο καταβάλλουμε για την αξιοποίηση της διασποράς μας σε όλο τον κόσμο".
(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΧΡ)