Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 22/07/2019


Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 22/07/2019 16:42

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΛΥΣΗ – (Σπίτι Κύπρου).
Αθήνα, 19-7-2019
Επίσημοι προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι, συμπατριώτισσες και συμπατριώτες, συγχωριανές και συγχωριανοί από την ηρωοτόκο και κατεχόμενη Λύση της επαρχίας Αμμοχώστου.
Όπως γνωρίζετε η Λύση ήταν μια κωμόπολη που το 1974, αριθμούσε 5.500 κατοίκους. Βρίσκεται στην πεδιάδα της Μεσαορίας, κοντά στο χωριό Κοντέα. Ανήκει στην Επαρχία Αμμοχώστου και από το 1986 ανακηρύχθηκε σε Δήμο. Η κύρια ασχολία των κατοίκων της ήταν η γεωργία και η κτηνοτροφία. Στην είσοδο του χωριού ξεχώριζε το στάδιο της ομάδας του ΑΣΙΛ, που ήταν το πρώτο παγκύπρια με χορτάρι, κερκίδες και προβολείς. Στο κέντρο του χωριού υπήρχαν καφενεία και οικήματα σωματείων του ΑΣΙΛ (Αθλητικός Σύλλογος Ισχύς Λύσης) και της ΛΑΛΛ ( Λέσχη Αγάπης Λαού Λύσης).
Η Λύση επί σειρά ετών έπαιρνε βραβείο καθαριότητας στην επαρχία Αμμοχώστου, γεγονός που αντανακλά την νοικοκυροσύνη και τον πολιτισμό των κατοίκων της.
Η ονομασία της πιστεύεται ότι προήλθε από την αρχαία Ελύση που βρισκόταν ανατολικά του χωριού. Άλλη εκδοχή είναι ότι ονομάστηκε έτσι, όταν πριν αρκετά χρόνια δύο βασιλείς διαφωνούσαν έντονα και κάποιος τρίτος τους έδωσε τη λύση στο πρόβλημα που είχαν.
● Η μεγάλη εκκλησία του χωριού με την πανέμορφη αρχιτεκτονική της είναι της Παναγίας. Στην αυλή της ήταν κτισμένο ένα μικρό εκκλησάκι, του Προφήτη Ηλία. Γύρω από το χωριό υπήρχαν και άλλα εκκλησάκια όπως ο Άγιος Ευφημιανός με τις πολύ ωραίες τοιχογραφίες του.
Η Λύση ανέδειξε πολλούς ήρωες στον αγώνα του 1955-59 με πιο γνωστό τον Γρηγόρη Αυξεντίου. Στον αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955- 59 οκτώ παλληκάρια της Λύσης θυσιάστηκαν για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
Πολλοί Έλληνες και ξένοι ποιητές εμπνεύστηκαν από τον αγώνα και το θάνατο του Γρηγόρη Αυξεντίου και έγραψαν ποιήματα προς τιμήν του, το σημαντικότερο εκ των οποίων ο Αποχαιρετισμός του Γιάννη Ρίτσου.
● Τρεις ηλικιωμένοι Λυσιώτες δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους. Εφτά άλλοι αγωνιστές, αφού καταδικάστηκαν για τη δράση τους εξέτισαν ποινές στις Κεντρικές Φυλακές ως πολιτικοί κατάδικοι. Τέσσερις από αυτούς είχαν αρχικά καταδικασθεί σε θάνατο. Είκοσι τρεις άλλοι κρατήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης (Κρατητήρια) ως πολιτικοί κρατούμενοι.
Αισθανόμαστε δέος, περηφάνεια και θαυμασμό για τους Λυσιώτες πεσόντες του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959: Γρηγόρη Αυξεντίου, Πάτροκλο Κόκκινο, Αναστάση Σουρουλλά, Γεώργιο Χατζηιωνά, Χριστοφή Παναγίδη, Μιχάλη Κκαίλη, Δημητράκη Φανή, Καλλή Σακκά, Πέτρο και Παύλο Νικολέττη, Μιχάλη Τούμπα.
Η Λύση πλήρωσε βαρύ τίμημα αίματος στον αγώνα και αυτό δεν είναι τυχαίο. Ένας κόσμος με βαθειά πίστη στο Θεό και αγάπη στην Πατρίδα, εμπνευσμένος και καθοδηγούμενος από υψηλά ιδανικά, υψηλό πνευματικό επίπεδο, ήθος, πολιτισμό, παράδοση, φιλότιμο, οικογενειακή συνοχή.
Η Λύση εκτός από γενναίους ήρωες έχει γεννήσει και ένα μεγάλο λαϊκό ποιητή τον Παύλο Λιασίδη.
Οι κάτοικοι της Λύσης διέπονταν από εργατικότητα, εντιμότητα, προκοπή, σεμνότητα, σεβασμό, αλληλεγγύη. Ήταν Φιλοπρόοδοι άνθρωποι, περήφανοι και αξιοπρεπείς.
Σήμερα όλοι οι Λυσιώτες οφείλουμε να στείλουμε το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και προς τις πολιτικές μας ηγεσίες ότι όλοι οι ήρωες της Λύσης θυσιάστηκαν ώστε η Κύπρος να είναι ελεύθερη και οι κάτοικοί της αξιοπρεπείς, ελεύθεροι και περήφανοι.
Δεν θυσιάστηκαν για να ακολουθήσει η δική μας γενιά ταπεινωμένη την απαράδεκτη προτροπή ορισμένων για την όποια λύση ή την ούτω λεγόμενη εφικτή λύση που θα μας επιβάλει η ιμπεριαλιστική Τουρκία και ο Ερντογάν.
Είναι προτιμότερο και πιο συνετό να ακούμε την προτροπή του Θουκυδίδη ότι όσοι διαπραγματεύονται Εθνικά θέματα οφείλουν να ακούν και τους νεκρούς, ιδιαίτερα όσους θυσιάστηκαν γι΄αυτό τον τόπο, αλλά και όσους θα γεννηθούν τα επόμενα χρόνια.
Ο καθένας από μας πρέπει να έχει πίστη και αισιοδοξία. Πρέπει να έχει όραμα και σε μια ημικατεχόμενη Πατρίδα δεν υπάρχει άλλο όραμα από το όραμα της ελευθερίας.
Η σωτηρία θα έλθει μόνο αν αλλάξουμε στάση και νοοτροπία. Αν αποκτήσουμε μνήμη ιστορική και αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος. Αν διδαχτούμε από την αρετή, την φιλοπατρία, το φιλότιμο και τον πατριωτισμό των ηρώων μας.
Έχουμε ιστορική ευθύνη να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την άγια ώρα επιστροφής στην ελεύθερη Λύση.
Εμείς όλοι μαζί ενωμένοι με τον ελληνικό λαό, τον όπου γης ελληνισμό, την πολιτική ηγεσία Ελλάδας και Κύπρου έχουμε το ηθικό και εθνικό χρέος να αγωνιστούμε για λύση του Κυπριακού, που να εξασφαλίζει την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων, την άρση των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας και την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου χωρίς αποκλίσεις.
Καλή επιστροφή και καλή αντάμωση σε μια ελεύθερη Λύση.
Αθήνα, 19-7-2019
Γιώργος Συλλούρης
Πρόεδρος Ο.Κ.Ο.Ε


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟΝ ΚΑΛΑΜΟ
(ΟΚΟΕ – ΕΚΕ- ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΩΡΩΠΟΥ)
21-7-2019
Επίσημοι προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι εκ μέρους της Ο.Κ.Ο.Ε. σας μεταφέρω μήνυμα ενότητας, πίστης και θέλησης να αγωνιστούμε ως Έλληνες της Κύπρου ενωμένοι με τον όπου γης Ελληνισμό μέχρι την τελική μας δικαίωση.
Θέλουμε λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, η οποία να έχει γερά θεμέλια, ώστε να μην ναυαγήσει και να μας οδηγήσει σε νέα αδιέξοδα και περιπέτειες.
Πέρασαν 45 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή και παρά τις μεθοδικές ιμπεριαλιστικές προσπάθειες της Τουρκίας παραμένουμε όρθιοι ως κράτος και ως λαός.
Η Κυπριακή Δημοκρατία από το 2004 είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναγνωρισμένο κράτος από τον Ο.Η.Ε. Παρά την τιτάνια προσπάθεια της Τουρκίας να μετατρέψει το ψευδοκράτος των κατεχομένων εδαφών μας ως δήθεν κράτος και την διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία ως «ελληνοκυπριακή διοίκηση» μέχρι σήμερα απέτυχε οικτρά.
Παρά τούτα δεν αντικρύζουμε τα πράγματα, ούτε με ελαφρότητα, ούτε με υπεραισιοδοξία. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι μία Τουρκία με τον ξέφρενο ρυθμό που ακολουθεί στα εξοπλιστικά της προγράμματα είναι δύσκολος αντίπαλος.
Γι’ αυτό πρέπει με την επιβεβλημένη εγρήγορση, σύνεση, μεθοδικότητα και ενότητα, να οργανώσουμε την αντίδραση και την αντίστασή μας κατά των σχεδίων της Άγκυρας για πλήρη στρατηγικό έλεγχο της Κύπρου και μάλιστα με την θέλησή μας.
Η Τουρκία επιδιώκει με την υπογραφή και αποδοχή εκ μέρους μας λύσης τύπου σχεδίου Ανάν, να παραγραφούν χωρίς κανένα κόστος τα διεθνή εγκλήματα της:
Το διεθνές έγκλημα της παράνομης στρατιωτικής εισβολής στην Κύπρο του 1974.
Το απαράγραπτο διεθνές έγκλημα του εποικισμού, της σύλησης της πολιτιστικής μας κληρονομίας και της τουρκοποίησης και ισλαμοποίησης του 37% των κατεχόμενων εδαφών μας, των χωριών και των περιουσιών μας.
Θα πρέπει να αναλογιστούν ότι δεν υπηρετούν ούτε την λογική ούτε το καλώς νοούμενο συμφέρον του Κυπριακού λαού, όσοι με εντυπωσιακή επιπολαιότητα πιέζουν να οδηγηθούμε όπως-όπως σε διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, στην παρούσα φάση. Είναι γνωστό ότι σήμερα πραγματοποιείται τρίτη εισβολή με τα γεωτρύπανα της Τουρκίας να επιχειρούν γεωτρήσεις για εξαγωγή υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συνεπώς, η βιασύνη για την επίτευξη της οποιασδήποτε λύσης ή της αποκαλούμενης «εφικτής» λύσης δεν μπορεί να οδηγήσει ούτε σε δίκαιη ούτε σε βιώσιμη λύση.
Κυρίες και κύριοι,
Αντιλαμβανόμαστε ότι η Τουρκία μεθοδικά επιδιώκει την τουρκοποίηση των κατεχόμενων εδαφών μας. Το γεγονός όμως αυτό δεν επιτρέπεται να μας οδηγήσει σε μία κακή λύση που θα οδηγήσει στην τουρκοποίηση και των ελευθέρων εδαφών μας.
Η Τουρκία μπορεί να πιέζει για μία κακή λύση τύπου σχεδίου Ανάν. Εμείς όμως δεν πρέπει να βιαζόμαστε να αυτοκτονήσουμε με την ούτω καλούμενη εφικτή λύση.
Θέλουμε λύση δίκαιη και βιώσιμη αλλά όχι λύση στα μέτρα και τις επιδιώξεις της Τουρκίας.
Θέλουμε λύση που να επιτρέπει την επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια και στις περιουσίες τους και όχι λύση που να εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα των λίγων.
Η λύση του Κυπριακού έχει ένα και μοναδικό περιεχόμενο και ως τέτοια μπορεί να νοηθεί μόνο εάν προβλέπει την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων, την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου και την άρση των επεμβατικών και εγγυητικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.
Οποιαδήποτε άλλη διευθέτηση χωρίς τις προϋποθέσεις αυτές δεν θα είναι λύση, αλλά προπομπός εφαρμογής των σχεδιασμών της Τουρκίας για πλήρη στρατηγικό έλεγχο ή κατάληψη της Κύπρου που από το 1956 σχεδίασε ο Νιχάτ Εμίρ.
Εμείς στηριζόμενοι στο διεθνές δίκαιο, και στις αρχές της ευρωπαϊκής ένωσης, οφείλουμε έναντι της ιστορίας μας και επιδεικνύοντας στοιχειώδη σεβασμό σε όσους πολέμησαν ή θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου, να μην παραδώσουμε την Κύπρο στους Τούρκους και να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική μας δικαίωση.
Μόνο έτσι θα δικαιωθούν οι ελλαδίτες και Έλληνες της Κύπρου, αδέλφια μας, που πολέμησαν τον Αττίλα ή θυσίασαν την ζωή τους σε ένα προδομένο και άνισο πόλεμο.
Είναι ιστορικό και εθνικό μας χρέος και καθήκον να αντικρούσουμε και να αποτρέψουμε κάθε προσπάθεια εξαφάνισης της Κυπριακής Δημοκρατίας που συνεπάγεται το ξερίζωμα του ελληνισμού της Κύπρου.
Εμείς σήμερα ανανεώνουμε και διατρανώνουμε την ακλόνητη θέλησή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για απελευθέρωση της Κύπρου από τα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής και τους εποίκους. Για μία Κύπρο ελεύθερη, ευρωπαϊκή και ευημερούσα.
Καλή Λευτεριά. Γιώργος Συλλούρης Πρόεδρος Ο.Κ.Ο.Ε