Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Επιστολή Προέδρου Κυπριακής Ομοσπονδίας στο Βρετανό Πρωθυπουργό για τα 46 χρόνια από την εισβολή, ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός - Βρετανία/Λονδίνο 17/07/2020


Να αξιοποιήσει με τρόπο «προληπτικό και εποικοδομητικό» τη δύναμη που έχει να επιφέρει αλλαγή στο Κυπριακό, καλεί με επιστολή του τον Μπόρις Τζόνσον ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ην. Βασιλείου Χρίστος Καραολής.

Η επιστολή, που θα σταλεί στο Βρετανό Πρωθυπουργό τη Δευτέρα, στη συμπλήρωση 46 ετών από την παράνομη τουρκική εισβολή και έναρξη της στρατιωτικής κατοχής της Κύπρου, επισημαίνει τη σπουδαιότητα αυτής της «τραγικής επετείου» για την κυπριακή παροικία του Ην. Βασιλείου, καθώς πολλά από τα μέλη αυτής είναι πρόσφυγες, «απεγνωσμένοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να δουν μία ελεύθερη, ενωμένη Κύπρο».

Σημειώνεται ότι δυστυχώς ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση στις αδικίες που έχει διαπράξει η Τουρκία στην Κύπρο, μία χώρα μέλος των Ηνωμένων Εθνών, της Κοινοπολιτείας και της ΕΕ.

Ο κ. Καραολής κάνει ιδιαίτερη μνεία σε «μία από τις πιο τραγικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής, τους ανθρώπους που ακόμα αγνοούνται». Επισημαίνει την άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί πλήρως και το γεγονός ότι δεν έχει επιτρέψει την πρόσβαση σε καίρια σημεία, όπως στρατόπεδα. «Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να συνεισφέρει πραγματικά σε αυτό το θέμα άμεσα, προτρέποντας την Τουρκία να αποδεσμεύσει όλες τις πληροφορίες που έχει», σημειώνει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Στη συνέχεια διατυπώνει την πεποίθηση πως μια επανενωμένη Κύπρος όπου όλοι οι Κύπριοι θα μπορούν να ζήσουν και να ευημερήσουν μαζί είναι «τόσο εφικτή όσο και βιώσιμη», με μια λύση βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου.

Επισημαίνεται παράλληλα ότι η επανένωση θα αναβάθμιζε περαιτέρω τη χώρα ως διεθνή και περιφερειακό κόμβο.

Ο κ. Καραολής τονίζει ότι μια λύση, δυστυχώς, δεν έχει καταστεί δυνατή λόγω των συνεχιζόμενων απαράδεκτων απαιτήσεων της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις αναφορικά με τη δική της επιρροή επί μιας επανενωμένη Κύπρου.

Επισημαίνονται η απαίτηση για διατήρηση του «δικαιώματος μονομερούς επέμβασης» και για μόνιμη στρατιωτική παρουσία στο νησί, με ρήτρα επανεξέτασης, αιτήματα που «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά» ως μέρος της δομής ασφαλείας μίας σύγχρονης χώρας του 21ου αιώνα.

«Ακριβώς όπως η βρετανική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο αντιτάχθηκαν στην ιδέα του ‘backstop’ στη Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ (διότι θα άφηνε το Ηνωμένο Βασίλειο να υπάγεται στους κανόνες και στις ρυθμίσεις της ΕΕ χωρίς μονομερές δικαίωμα εξόδου), έτσι και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να υποταχθεί σε μία διευθέτηση ασφαλείας που δεν περιλαμβάνει μονομερές δικαίωμα εξόδου ή ρήτρα λήξης παραμονής των στρατευμάτων (sunset clause)», επισημαίνει ο κ. Καραολής.

Συμπληρώνει ότι η Κύπρος χρειάζεται ένα σύστημα ασφαλείας που θα παρέχει προστασία σε όλες τις κοινότητες του νησιού, όχι ένα σύστημα που θα επιτρέπει σε τρίτες χώρες να συνεχίσουν να ασκούν επιρροή στην επανενωμένη Κύπρο.

Επισημαίνονται παράλληλα οι βαθιές διεθνείς ανησυχίες για τις «αυξανόμενα επιθετικές και αυταρχικές» πολιτικές του Προέδρου Ερντογάν έναντι της Κύπρου και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σχολιάζεται ότι ενώ πριν από 46 χρόνια η εισβολή έγινε με άρματα μάχης επί του κυπριακού εδάφους, σήμερα γίνεται εισβολή επί της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας με γεωτρύπανα και πολεμικά πλοία, «κατά παράβαση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ο κ. Καραολής χαιρετίζει στο σημείο αυτό την αντίθεση που έχει διατυπώσει η βρετανική κυβέρνηση σε αυτές τις τουρκικές γεωτρήσεις.

Στη συνέχεια επισημαίνεται ο «κρίσιμος» ρόλος που ακόμα διαδραματίζει το Λονδίνο αναφορικά με την Κύπρο, καθώς και η στρατηγική συμμαχία του με την Τουρκία, με την οποία διαπραγματεύεται μία Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου.

«Τα τελευταία 46 χρόνια ο κόσμος έχει αλλάξει άρδην και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παίξει έναν θετικό ρόλο στην προώθηση και υπεράσπιση των αρχών της δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου. Ο Υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές νωρίτερα μέσα στο μήνα ότι ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει από την ΕΕ, η κυβέρνηση είναι “απολύτως δεσμευμένη στο να είναι το Ηνωμένο Βασίλειο μία ακόμα πιο ισχυρή δύναμη καλού στον κόσμο”. Η βρετανική κυβέρνηση έχει ηγηθεί της απάντησης της διεθνούς κοινότητας σε πράξεις επιθετικότητας από άλλες χώρες, ως εκ τούτου προτρέπουμε την κυβέρνησή μας να αναλογιστεί τις ενέργειες που μπορεί να αναλάβει για να ενθαρρύνει την Τουρκία να σεβαστεί τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Κράτος Δικαίου και να εμπλακεί εποικοδομητικά ώστε να βρεθεί μια λύση που θα επανενώνει την Κύπρο και το λαό της», προτρέπει το Βρετανό Πρωθυπουργό με την επιστολή του ο κ. Καραολής.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας διαβεβαιώνει επίσης τον κ. Τζόνσον ότι η Ομοσπονδία κάνει τα μέγιστα ώστε να υποστηρίξει τους πιο ευπαθείς Βρετανούς πολίτες κυπριακής καταγωγής έναντι της πανδημίας του κορωνοϊού.

(ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΗΦ)