Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Φωτίου: Παρά τις προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή της ΑΟΖ, παραμένουμε δεσμευμένοι για επίτευξη λύσης ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 21/07/2019


Παρά τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, «παραμένουμε δεσμευμένοι στο στόχο μας για την επίτευξη μιας διαρκούς και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού η οποία να προβλέπει όσα απολαμβάνουν τα ελεύθερα άλλα σύγχρονα κράτη της γης», είπε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση της Κυπριακής κοινότητας του Σιδνεϋ Αυστραλίας για καταδίκη των μαύρων επετείων του πραξικοπήματος και της Τουρκικής εισβολής.

«Χωρίς επεμβατικά δικαιώματα άλλων χωρών, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς στρατεύματα κατοχής. Μια λύση που θα σέβεται και θα προνοεί για τη διαφύλαξη και την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του καθενός, και θα μετατρέψει το νησί μας σε τόπο ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους», συμπλήρωσε.

Αυτή τη λύση, συνέχισε ο κ. Φωτίου, «οραματιζόμαστε και γι’ αυτήν θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε έχοντας πίστη στα δίκαια μας αλλά και την ελπίδα ότι η ώρα της δικαίωσης δεν θα αργήσει να έρθει».

Στο πλαίσιο της θετικής αυτής προσέγγισης μας, είπε, έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την ετοιμότητα μας αυτή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να επαναρχίσουμε το διάλογο από το σημείο στο οποίο αυτός διακόπηκε στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου των παραμέτρων που έθεσε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας για ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό λειτουργικό κράτος. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε υπόψη του Γενικού Γραμματέα και μια σειρά ιδεών τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας», σημείωσε.

Δυστυχώς, είπε ο κ. Φωτίου, δεν έχουμε από την Τουρκία την πρέπουσα θετική επίσης ανταπόκριση.

«Αντί τούτου, και παρά τα σαφή μηνύματα καταδίκης των ενεργειών της που παίρνει, κλιμακώνει τις προκλήσεις στην περιοχή μας και προειδοποιεί, μάλιστα, και για περαιτέρω κλιμάκωση τους στο επόμενο διάστημα. Και δεν είναι μόνο οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της αποκλειστικής οικονομικής μας ζώνης. Είναι επίσης και τα σχέδια επανεγκατάστασης στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο της κατοχικής δύναμης, σε εφαρμογή ενός σχεδίου «Βήτα», όπως προαναγγέλθηκε από αξιωματούχους του ψευδοκράτους», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι στο ίδιο πλαίσιο προσέγγισης, τοποθετείται και η απορριφθείσα ομόφωνα από το Εθνικό Συμβούλιο πρόταση του κ. Ακιντζί για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων που βρίσκονται στην περιοχή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, «χωρίς να επέλθει η λύση του Κυπριακού προβλήματος και ως εάν εμείς θα μπορούσαμε να αποδεχθούμε μια πρόταση που θα αναγνώριζε τα τετελεσμένα της εισβολής και θα ακύρωνε, από πλευράς μας, το διεθνές δίκαιο στο οποίο βασίζεται η πλευρά μας για την δικαίωση των προσπαθειών μας τόσων χρόνων».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο κ. Φωτίου στην ομιλία του είπε ότι η Αυστραλία υπήρξε και συνεχίζει να είναι συνεπής υποστηρικτής των διεθνών προσπαθειών για επίτευξη μιας λύσης βασισμένης στις αρχές και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ και οι δυο χώρες είναι μέλη της Κοινοπολιτείας και ένθερμοι υποστηρικτές του οράματος και των σκοπών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Σαράντα πέντε χρόνια, και παρά τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, η διεθνής νομιμότητα εξακολουθεί να παραβιάζεται στη χώρα μας. Η Κύπρος βιώνει τις συνέπειες της παράνομης στρατιωτικής κατοχής, τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού, τον παράνομο εποικισμό και τη συνεχιζόμενη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της», πρόσθεσε.

«Εξακολουθούν να αγνοούνται 823 και η πρόοδος που έχει επιτελεσθεί τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορεί να παραγράψει τις τεράστιες ευθύνες της Τουρκίας για την εξαφάνιση τόσων ανθρώπων. Ούτε και να μειώσει τις δικές μας προσπάθειες για τη διακρίβωση και της τελευταίας περίπτωσης αγνοουμένου. Το χρέος μας ιδιαίτερα έναντι των συγγενών που έφυγαν και μας παρακολουθούν από ψηλά, είναι βαρύτατο και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για να φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας», κατέληξε.