Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Liu Yantao, ΓΤΠ 01/03/2021


Στα πλαίσια των ενημερωτικών επαφών του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου για τα θέματα των αρμοδιοτήτων του, με πρέσβεις ή αρχηγούς διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο, ο κ. Φωτίου είχε σήμερα συνάντηση στο γραφείο του με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο κ. Liu Yantao.

Κατά την συνάντηση ο Επίτροπος Προεδρίας επικέντρωσε την ενημέρωση του στα σοβαρά προβλήματα και τις προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν οι προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του τραγικού προβλήματος των αγνοουμένων, επισημαίνοντας τον πόνο και την αγωνία που βιώνουν καθημερινά  οι οικογένειες για τόσες δεκαετίες.  Η κατάσταση, ανέφερε ο Επίτροπος, δυστυχώς, έχει επιδεινωθεί λόγω και της πανδημίας αν και τα κύρια και ουσιαστικά προβλήματα δεν μπορούν να αποδοθούν στην πανδημία.

Ο κ. Φωτίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο και τις ευθύνες που έχει η Τουρκία, τόσο στη δημιουργία όσο και στην μη επίλυση της τραγωδίας των αγνοουμένων, τονίζοντας ότι επιτέλους η χώρα αυτή θα πρέπει να συνεργαστεί ουσιαστικά και με ειλικρίνεια.  Επεσήμανε ότι το πρόβλημα των αγνοουμένων δεν μπορεί να επιλυθεί, χωρίς η Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες και υποχρεώσεις της απέναντι στις δοκιμαζόμενες οικογένειες των αγνοουμένων, όπως και στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και άλλων Διεθνών Οργανισμών. Η Τουρκία, πρόσθεσε, έχει πολιτική, ηθική και νομική υποχρέωση να παράσχει όλες τις πληροφορίες που κατέχει για την τύχη των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων από τα αρχεία που διατηρεί και ειδικά για τους μαζικούς τάφους που δημιουργήθηκαν από τα πεδία των μαχών από τις περισυλλογές των νεκρών, καθώς και για τις σκόπιμες μετακινήσεις λειψάνων από τους πρωτογενείς χώρους ταφής. Τα χρονικά περιθώρια, τόνισε ο Επίτροπος, εξαντλούνται. Οι περισσότεροι συγγενείς ολοκληρώνουν τον κύκλο της ζωής τους όπως και οι μάρτυρες. Ως εκ τούτου επείγει η επίλυση της ανθρωπιστικής πτυχής της τραγωδίας των αγνοουμένων χωρίς άλλες καθυστερήσεις, προσκόμματα και τακτικισμούς.

Στη συνέχεια ο κ. Φωτίου, ζήτησε από τον κ. Yantao του οποίου η χώρα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, την συμβολή και βοήθεια της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για επίλυση του τραγικού προβλήματος προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών.

Τέλος ο Επίτροπος Προεδρίας ενημέρωσε τον κύριο Πρέσβη για θέματα που αφορούν τους εγκλωβισμένους και συζήτησαν το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα Διασποράς ιδιαίτερα μεταξύ οργανώσεων των δύο χωρών στο εξωτερικό. 

Από την πλευρά του ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας διαβεβαίωσε για ακόμα μια φορά τη στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για την επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος αλλά και του ανθρωπιστικού προβλήματος της διακρίβωσης της τύχης όλων των αγνοουμένων προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών.
 
(ΡΜ/ΙΚ)