Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Ο Επίτροπος Προεδρίας στο Παγκόσμιο Φόρουμ Νεολαίας στην Αίγυπτο, ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 16/12/2019


Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Παγκόσμιο Φόρουμ Νεολαίας που διεξήχθη στο Sharm El Sheikh, στις 14 με 16 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, ο κ. Φωτίου παρευρέθηκε στην εναρκτήρια σύνοδο του Φόρουμ και συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης της οποίας προήδρευσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah Al Sisi.

Θέμα της στρογγυλής τραπέζης ήταν οι ευκαιρίες συνεργασίας και οι προκλήσεις στην περιοχή της Μεσογείου.

Στην παρέμβαση του ο Επίτροπος Φωτίου ανέδειξε τη θέση για ευρύτερες συνεργασίες σε τριμερές και περιφερειακό επίπεδο, ως κοινή προσπάθεια για αντιμετώπιση προκλήσεων και κινδύνων που αφορούν στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τη διαχείριση κρίσεων, τη μετανάστευση και την κλιματική αλλαγή.

Σημείωσε, επίσης, πως για να υπάρξει σταθερότητα, ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στην περιοχή θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στην κυριαρχία των κρατών, στο διεθνές δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Προέβη ακόμη στην εισήγηση για στενότερη συνεργασία ανάμεσα στην ΕΕ, τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και του αραβικού κόσμου, ενώ αναφέρθηκε ακόμη στο πετυχημένο πρόγραμμα διασποράς ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο.

Στο περιθώριο των εργασιών του Φόρουμ, ο Επίτροπος Προεδρίας είχε συνάντηση με την Υπουργό Αποδήμων Αιγύπτου Nabila Makram, με την οποίαν συζήτησαν για τα επόμενα βήματα της διμερούς συνεργασίας, καθώς και θέματα που αφορούν την τριμερή συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 19 Δεκεμβρίου σε επίπεδο Υπουργών Διασποράς.

Ο κ. Φωτίου είχε εξάλλου συνάντηση σε τριμερές επίπεδο με την Υπουργό Αποδήμων Αιγύπτου και την Υφυπουργό Παιδείας της Ελλάδας Σοφία Ζαχαράκη, παρουσία εκπροσώπων της νεολαίας των τριών χωρών.