Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Υπογραφή 1ου Μνημονίου Συναντίληψης στην 5η Τριμερή Ελλάδας – Κύπρου - Αρμενίας για θέματα Αποδήμων στην Πάτρα, ΓΤΠ 22/06/2022


Το πρώτο τριμερές Μνημόνιο Συναντίληψης πρόκειται να υπογραφεί κατά την 5η Τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου - Αρμενίας για θέματα Αποδήμων που θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα την Παρασκευή.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, Φώτης Φωτίου, με την ευκαιρία της καθόδου του στην Πάτρα, ανέφερε ότι θα έχει αύριο συνάντηση με οργανωμένα σύνολα Κυπρίων διασποράς και συγκεκριμένα την Ένωση Κυπρίων Διασποράς Νομού Αχαΐας.

Η ελληνική πλευρά θα εκπροσωπηθεί από τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Ανδρέα Κατσανιώτη, η κυπριακή από τον Επίτροπο Προεδρίας και η αρμενική από τον Ύπατο Επίτροπο για Θέματα Διασποράς Αρμενίας, Zareh Sinanyan.

Όσον αφορά την τριμερή, είπε ότι πρόκειται για «μια πάρα πολύ σημαντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Αρμενίας, δεδομένου ότι υπάρχουν οργανωμένα σύνολα διασποράς των τριών χωρών στο εξωτερικό και μέσα από τα σύνολα αυτά, με τις διάφορες δράσεις, μπορούμε να προωθήσουμε τα κοινά συμφέροντα σε  σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων που υπάρχουν».

Σχετικά με το Μνημόνιο Συναντίληψης, είπε ότι θα προωθεί διάφορες δράσεις σε τριμερές επίπεδο γιατί το προηγούμενο MOU ήταν σε διμερές.

«Είναι το πρώτο τριμερές MOU που θα υπογραφτεί. Μέσα από τις κοινές δράσεις θα προωθήσουμε θέματα που αφορούν την νέα γενιά των αποδήμων μας στην οποία θέτουμε ιδιαίτερη σημασία, επενδύουμε στη νέα γενιά», ανέφερε.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΗΦ)