Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

«ΝΟΣΤΟΣ»: Αφιερωμένη στην απόδημη νεολαία Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου η 4η φάση του προγράμματος, Εφημερίδα Europolitis 12/07/2021


Με την προσοχή στραμμένη, πλέον, σε ό,τι μπορεί να προσφέρει η απόδημη νεολαία, άρχισε χθες στην Αλεξάνδρεια η 4η φάση του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ – Επιστροφή στις Ρίζες», από την πόλη όπου ξεκίνησε το ίδιο πρόγραμμα το 2018.

«Είμαστε όλοι ένας λαός» τόνισε η υπουργός Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής της Αιγύπτου, Ναμπίλα Μάκραμ, καλωσορίζοντας τους 15 απόδημους νέους που εκπροσωπούν τις τρεις χώρες: Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο.

Μάλιστα, η κ. Μάκραμ ευχαρίστησε θερμά για τη συμβολή του τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Κώστα Βλάση και τον επίτροπο της Κυπριακής Προεδρίας για τους Αποδήμους, Φώτη Φωτίου, για τη συμβολή τους στην επιτυχία αυτού του νέου φιλόδοξου προγράμματος, το οποίο μέσα από τα μάτια των νέων αναδεικνύει τη στενή συνεργασία των τριών χωρών.

Παρών ήταν και ο κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας, στρατηγός Μοχάμεντ Ελ Σερίφ, ο οποίος χάρισε το «χρυσό κλειδί» της πόλης στην Αιγυπτία υπουργό, καθώς και εκείνη από την Αλεξάνδρεια έλκει τις ρίζες της και στα παιδικά χρόνια της είχε επαφή και με το ελληνικό στοιχείο της πόλης.

Στην ίδια εκδήλωση, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, Ανδρέας Βαφειάδης, μετέφερε προς την Αιγυπτία υπουργό τα θερμά συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες του ελληνικού αιγυπτιώτικου οργανισμού για τη διοργάνωση, που αναδεικνύει τον ρόλο της ομογένειας και φέρνει πιο κοντά τους λαούς των τριών χωρών, γεγονός που ανέφερε και ο γγ της Κοινότητας, Δημήτρης Κάβουρας, που συμμετέχει ενεργά στην 4η φάση του προγράμματος εκ μέρους της ελληνικής πλευράς.

Τις ευχαριστίες τους για τη νέα πρωτοβουλία εξέφρασαν παράλληλα και οι Κύπριοι ομογενείς της Αλεξάνδρειας, παρουσία του αναπληρωτή πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο, Κωνσταντίνου Χριστοφίδη και της γγ της Κυπριακής εν Αιγύπτω Αδελφότητας, Μαίρης Παυλίδου.

Επίσης, τιμητικά παρών ήταν και ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας με ελληνικές ρίζες από την Ιμπραημία της Αλεξάνδρειας Έρικ Αδάμ, ο οποίος στηρίζει οικονομικά την 4η φάση του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ».

Σήμερα, οι 15 απόδημοι νέοι επισκέπτονται την έδρα του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου, όπου θα γίνουν δεκτοί από τον πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β’ και την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας όπου συγκεντρώνει, στο Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι, το μεγαλύτερο κομμάτι της ιστορίας της ελληνικής παροικίας στην πόλη του Μ. Αλεξάνδρου.

Σχετικό βίντεο που ανάρτησε το Υπουργείο Μετανάστευσης της Αιγύπτου, πατήστε εδώ

Για Φωτογραφικό Αρχείο και άλλες σχετικές αναρτήσεις του Υπουργείου Μετανάστευσης της Αιγύπτου:

Ανάρτηση 1: Επισκέψεις των νέων στην Αίγυπτο

Ανάρτηση 2: Συνάντηση των νέων με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου

Ανάρτηση 3: Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Ανάρτηση 4: Υποδοχή των νέων από Επίτροπο Προεδρίας Κύπρου,Φώτη Φωτίου στο Προεδρικό Μέγαρο

Επιπλέον φωτογραφικό αρχείο και σχετικό βίντεο πατήστε εδώ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ