Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Φωτίου: Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα για συνέδριο αποδήμων λόγω κορωνοϊού, ΚΥΠΕ - Αντώνης Γκιλδάκης - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 19/03/2020


Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα αναφορικά με την πραγματοποίηση του φετινού Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων στην Κύπρο, στα τέλη Ιουλίου, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, με τον Επίτροπο Προεδρίας Φώτη Φωτίου να λέει ότι η κατάσταση θα επανεξεταστεί στα τέλη Απριλίου, προτού παρθούν τελικές αποφάσεις. Ομογενειακές οργανώσεις εξετάζουν την ίδια στιγμή το ενδεχόμενο ακύρωσης των δικών τους συνεδρίων, ενώ αναβάλλονται επισκέψεις ομογενών στην Κύπρο που ήταν προγραμματισμένες για το επόμενο διάστημα.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Φωτίου ανέφερε ακόμη ότι είναι σε επαφή με τις οργανώσεις της διασποράς σε όλες τις χώρες, οι οποίες συνδράμουν, βοηθούν και παρέχουν ενημέρωση σε απόδημους, φοιτητές και Κύπριους ταξιδιώτες, σε συνεργασία με τις κατά τόπους πρεσβείες και προξενεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Η διασπορά για ακόμη μια φορά είναι παρούσα και στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις, όπου και αν βρίσκεται» σημείωσε.

Σε σχέση με το συνέδριο αποδήμων, ο κ. Φωτίου είπε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο γεγονός, στο οποίο συμμετέχει κόσμος από πολλές χώρες. Για τον λόγο αυτό, συνέχισε, παρακολουθούμε τις εξελίξεις για τον κορωνοϊό. Προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα, αλλά επειδή μιλάμε για τέλος του Ιούλη δεν μπορούμε να πάρουμε κάποια απόφαση τώρα, είπε ο Επίτροπος Προεδρίας.

Ανέφερε επίσης ότι το συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, που είναι προγραμματισμένο για τα τέλη Μαΐου, είναι πιθανόν να ακυρωθεί, ενώ είναι σε επαφή και με την ΠΣΕΚΑ για το συνέδριο που είναι προγραμματισμένο για τις αρχές Ιουνίου.

«Θα επανεξετάσουμε την όλη κατάσταση στα τέλη Απριλίου για να δούμε που βρισκόμαστε» πρόσθεσε ο κ. Φωτίου.

Εξάλλου, ανέφερε ότι έχει ακυρωθεί η επίσκεψη της ΑΧΕΠΑ στην Κύπρο, που ήταν προγραμματισμένη στο τέλος του μήνα, ενώ αναβλήθηκε και η επίσκεψη στην Κύπρο των παιδιών που φοιτούν στην Αμπέτειο Σχολή του Καΐρου.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Προεδρίας, αναλόγως των εξελίξεων θα εξεταστεί κατά πόσο θα διοργανωθούν και άλλες εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες για τον Μάιο και τον Ιούνιο, όπως οι εκπαιδευτικές εκδρομές των νέων της διασποράς.

«Πρώτος στόχος είναι να αντιμετωπίσουμε αυτή την απειλή, να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, να προστατεύσουμε την υγεία των συμπατριωτών μας όπου και αν βρίσκονται και ακολούθως όλα τα άλλα» είπε ο κ. Φωτίου.

Εξάλλου, ο Επίτροπος Προεδρίας δήλωσε ότι είναι σε επαφή με τις ομοσπονδίες των αποδήμων σε όλες τις χώρες, για τον τρόπο που μπορούν να συνδράμουν, σε συνεργασία με τις πρεσβείες της Δημοκρατίας. Όπως είπε, οι περισσότερες προσπάθειες επικεντρώνονται αυτή τη στιγμή σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός αποδήμων, φοιτητών και Κυπρίων που εγκλωβίστηκαν εκεί.

«Είμαι σε επικοινωνία με την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου και το Πρόεδρό της, Χρίστο Καραολή, που έχει θέσει τις υπηρεσίες της στη διάθεση της Ύπατης Αρμοστείας για να βοηθήσει όπου χρειάζεται» είπε ο κ. Φωτίου.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε απόδημους μεγάλης ηλικίας, κάποιοι εκ των οποίων χρειάζονται βοήθεια, στήριξη ή ενημέρωση, αλλά και τους φοιτητές και όσους αναμένουν να επαναπατριστούν. Παράλληλα, είπε ότι η Ομοσπονδία είναι σε επαφή με την Ύπατη Αρμοστεία, ενώ μέσω της ιστοσελίδας της cypriotfederation.org.uk και του τηλεφώνου +44 208 445 9999 παρέχει πληροφορίες σε όσους έχουν ανάγκη.

Ο απόδημος Ελληνισμός δηλώνει και αυτή τη φορά ένα μεγάλο παρών στηρίζοντας της Κύπρο μέσα από προσπάθειες και τα μέσα που διαθέτει, κατέληξε ο κ. Φωτίου.

(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΓΧΡ)