Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Πυλώνας σταθερότητας η τριμερής συνεργασία, λένε Φωτίου, Βλάσης, Χερτζόκ μετά τη συνάντηση στην Αθήνα, ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 13/01/2020


Η συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ είναι και παραμένει ο πιο σημαντικός πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, μετά την ολοκλήρωση της 6ης τριμερούς συνάντησης Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, για θέματα διασποράς, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην Αθήνα. Συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό, Κώστας Βλάσης και ο Πρόεδρος της οργάνωσης Jewish Agency for Israel, Ισαάκ Χερτζόκ.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κ. Φωτίου, είπε ότι η συνεργασία των τριών χωρών για θέματα Διασποράς συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαιρετικών σχέσεων τους και για τον λόγο αυτό, τα θέματα έχουν ενταχθεί στην ευρύτερη τριμερή συνεργασία των Αρχηγών των κρατών.

«Έχουμε ιστορική Διασπορά οι τρεις χώρες με πολλά κοινά ιστορικά στοιχεία και η οποία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια για τις χώρες μας, για την προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων» είπε. Αναφέρθηκε στους «ακατάλυτους ιστορικούς δεσμούς» αλλά και τις κοινές αξίες, παραδόσεις και κοινές επιδιώξεις και στόχους, λέγοντας ότι «έχουμε ένα κοινό όραμα για την περιοχή μας».

Εξάλλου, ο κ. Φωτίου είπε ότι Κύπρος και Ελλάδα στέκονται αλληλέγγυες στο Ισραήλ στην προσπάθεια του για αντιμετώπιση του αντισημιτισμού και αναφέρθηκε στην απόφαση για υιοθέτηση του νομικά μη δεσμευτικού, λειτουργικού ορισμού του αντισημιτισμού, όπως αυτός καθορίζεται από τη διεθνή συμμαχία για τη μνήμη του ολοκαυτώματος (International Holocaust Remembrance Alliance).

Ο Επίτροπος Προεδρίας ανέφερε επίσης ότι συμφώνησαν με τους συνομιλητές του σε συγκεκριμένες δράσεις που αφορούν τη νέα γενιά της Διασποράς, όπως η πραγματοποίηση της συνάντησης των νέων των τριών χωρών «Ταξίδι στις ρίζες 2», και συνάντηση στη Θεσσαλονίκη στις 15 Μαρτίου 2021 στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την ημέρα μνήμης του ολοκαυτώματος.

Αποφασίστηκε επίσης η διοργάνωση συζήτησης στρογγυλής τραπέζης από τις οργανωμένες ομοσπονδίες της Διασποράς των τριών χωρών στο εξωτερικό, ειδικά στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε συνεργασία μεταξύ των φοιτητών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της στενότερης συνεργασίας μεταξύ των οργανώσεων των τριών χωρών σε όλο τον κόσμο, αλλά και η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα των Διασπορών.«Θέλουμε τις οργανώσεις μας να εργαστούν μαζί για να προωθήσουν τα κοινά συμφέροντα των τριών χωρών μας σε ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων στο εξωτερικό. Το παράδειγμα των Η.Π.Α. αποτελεί μια πετυχημένη συνταγή που πρέπει να ακολουθήσουν και να υιοθετήσουν και σε άλλες χώρες» είπε.

Η επόμενη τριμερής συνάντηση για θέματα Διασποράς αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία σε ημερομηνία που θα καθοριστεί αργότερα, κατέληξε.

«Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ έχουν δημιουργήσει ένα τριμερές σχήμα συνεργασίας, το οποίο προωθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο", ανέφερε από την πλευρά του ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης.

«Πριν λίγες ημέρες μάλιστα υπεγράφη μεταξύ των τριών κρατών η σύμβαση για την κατασκευή του αγωγού EastMed, ένα έργο σπουδαίας σημασίας όχι μόνο για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και για όλη την Ευρώπη» πρόσθεσε, ενώ είπε ότι το έργο «επιβεβαιώνει τη βούλησή μας να προωθήσουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα και την περιφερειακή συνεργασία στην περιοχή μας».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είπε επίσης ότι η συνεργασία μεταξύ τριών χωρών προωθεί τη φιλία και τη συναδέλφωση μεταξύ των λαών. «Οι τρεις χώρες έχουν μια μεγάλη και δυναμική διασπορά για την οποία είναι υπερήφανες και με την οποία επιδιώκουν συστηματικά να διατηρούν ισχυρούς δεσμούς ενότητας και αλληλεγγύης», ανέφερε. «Αυτό το κοινό συνδετικό στοιχεία επιδιώκουμε να διατηρήσουμε με την τριμερή συνεργασία μέσω προγραμμάτων, τα οποία θα φέρουν τα μέλη της διασποράς μας -και ιδίως τους νέους ομογενείς- πιο κοντά, έτσι ώστε να γνωριστούν καλύτερα και να ανακαλύψουν όλα αυτά που τους συνδέουν» είπε.

Για συνεργασία που έχει ήδη φέρει σημαντικά αποτελέσματα έκανε λόγο από την πλευρά του Ισραήλ ο Πρόεδρος του Jewish Agency for Israel, Ισαάκ Χερτζόκ, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη δυναμική προσέγγιση των θεμάτων διασποράς από την πλευρά της Ελλάδος. «Έχουμε δημιουργήσει μια σειρά από καινές δράσεις που θα ενισχύσουν και θα ενδυναμώσουν τη συνεργασία μεταξύ της διασποράς των χωρών μας προς όφελος της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και τη σχέση μεταξύ των λαών μας» είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι στη συνάντηση συζητήθηκε η προσπάθεια καταπολέμησης του αντισημιτισμού, καθώς όπως σημείωσε παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο μια επικίνδυνη άνοδος του μίσους και ιδιαίτερα του μίσους εναντίον των Εβραίων.

(ΚΥΠΕ-ΓΤΠ-ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΓΚ/ΓΒΑ)