Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής τιμά τους νομικούς Συμεών Συμεωνίδη και Πίτερ Κακογιάννη, ΚΥΠΕ - Αποστόλη Ζουπανιώτη - ΗΠΑ/Νέα Υόρκη 22/09/2019


Δύο διακεκριμένοι κυπριακής καταγωγής νομικοί είναι τα φετινά τιμώμενα πρόσωπα στο ετήσιο επίσημο δείπνο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, που θα λάβει χώρα την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, στις 6:30 το βράδυ, στο Terrace on the Park, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.

Πρόκειται για τον επίτιμο κοσμήτορα της νομικής σχολής του Πανεπιστήμιου Willamette University, Δρα Συμεών Συμεωνίδη - στον οποίο θα απονεμηθεί η διάκριση Lifetime Achievement Award – και τον δικηγόρο Πίτερ Κοκογιάννη, συνεταίρο στο δικηγορικό γραφείο Eiseman Levine Lehrhaupt & Kakoyiannis, P.C., στον οποίο θα απονεμηθεί η διάκριση Community Service Award.

«Πρόκειται για δύο άτομα με βαριά βιογραφικά, τα οποία έχουν προσφέρει πολλά στην Κύπρο και την κοινότητα και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για όλη την κυπριακή παροικία της Αμερικής και κυρίως τη νεολαία», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, Κυριάκος Παπαστυλιανού, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια ο οργανισμός επιδιώκει να τιμά ακριβώς τέτοια πρόσωπα κι αυτό συμβάλλει και στην επιτυχία του επίσημου δείπνου, στο οποίο και φέτος έχουν διατεθεί όλες οι θέσεις.

Με μεγάλο ενδιαφέρον – όπως κάθε χρονιά – αναμένεται η ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος θα βρίσκεται από την Κυριακή στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Θα τον συνοδεύουν, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόεδρος Προδρόμου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Θα παρευρεθούν επίσης οι διπλωματικές αρχές της Κύπρου και της Ελλάδας στις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, αν θα παρευρεθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – στον οποίο έχει σταλεί πρόσκληση – ή αντιπρόσωπός του.

Η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής δραστηριοποιείται εδώ και λίγους μήνες με την απογραφή των Κυπρίων που ζουν στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που θα διαρκέσει σημαντικό χρονικό διάστημα και θα κοστίσει αρκετά χρήματα.

«Είναι ανάγκη να γνωρίζουμε όχι μόνο πόσοι είναι οι Κύπριοι της Αμερικής και πού υπάρχει η μεγαλύτερη συγκέντρωσή τους, αλλά και τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Όπως το μορφωτικό επίπεδο, η οικονομική κατάσταση, αν έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ ή έχουν μεταναστεύσει, αν είναι αμιγώς Κύπριοι ή όχι. Αυτό θα βοηθήσει πολύ στα σχέδια της Ομοσπονδίας για το μέλλον, τους πολιτικούς σχεδιασμούς της κοινότητάς μας και την ίδια την Κύπρο», είπε ο κ. Παπαστυλιανού.

Για την απογραφή θα χρησιμοποιηθεί και η βοήθεια κυπριακών συλλόγων, αλλά και κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπής, αλλά μπορεί κανείς να συμμετάσχει απευθείας, μέσω του σχετικού συνδέσμου της ιστοσελίδα ς της Ομοσπονδίας (
www.fcaousa.org).
Μέχρι στιγμής, μας είπε ο κ. Παπαστυλιανού, έχουν καταγραφεί μέσω της σελίδας 900 πλήρεις εγγραφές, παρότι έχουν συμπληρώσει στοιχεία περί τα 3.000 άτομα.

«Παίρνει μόλις 5-10 λεπτά η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου», είπε ο κ. Παπαστυλιανού, «όμως θα χρειαστούν χρήματα και για εξειδικευμένες υπηρεσίες, αλλά και για την προβολή της απογραφής».

Στη διάρκεια της πρόσφατης παρουσίας του στην Κύπρο, με την ευκαιρία των Συνεδρίων της ΠΟΜΑΚ και της ΠΣΕΚΑ, είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στην απογραφή και τη σημασία της, όχι μόνο για τους Κύπριους των ΗΠΑ, αλλά και όλα τα κέντρα της κυπριακής Διασποράς. Επανέλαβε επίσης το αίτημα για οικονομική ενίσχυση της προσπάθειας, τόσο με τον Επίτροπο Αποδήμων, Φώτη Φωτίου, όσο και με τους προέδρους των πολιτικών κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρο Κυπριανού.
(ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΑΧΡ)