Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Συνάντηση Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου με τον Πρέσβη του Ισραήλ κ. Oren Anolik, ΓΤΠ 09/10/2021


Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου είχε σήμερα συνάντηση στο γραφείο του με τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο κ. Oren Anolik.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Φωτίου ενημέρωσε τον κ. Anolik για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του και αναφέρθηκε εκτενώς τόσο σε θέματα αποδήμων όσο και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Η τραγωδία των αγνοουμένων μας, προκαλεί πόνο και δυστυχία για σχεδόν μισό αιώνα σε εκατοντάδες οικογένειες, ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας, χωρίς να παραλείψει να ευχαριστήσει τον πρέσβη για το ενδιαφέρον και για την τεχνολογική υποστήριξη που έχει παρασχεθεί μέχρι στιγμής από την Κυβέρνηση του Ισραήλ στις προσπάθειες επίλυσης της τραγωδίας των αγνοουμένων.

Ο κ. Φωτίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τριμερή συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ όσο αφορά θέματα διασποράς, εξαίροντας τον καλό συντονισμό που κυριαρχεί σε επίπεδο κυβερνήσεων, αλλά και σε επίπεδο οργανώσεων στο εξωτερικό.

Απώτερος στόχος, κατά τον Επίτροπο Προεδρίας, αποτελεί η διασφάλιση μιας συνεχούς δυναμικής παρουσίας της διασποράς των τριών χωρών στο εξωτερικό, με στοχευμένες και πολυσχιδείς δράσεις συνεργασίας, με έμφαση στην ενεργό συμμετοχή των νέων, που θα βοηθήσουν καθοριστικά στην περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της. Αναφορά έγινε και στην επικείμενη επίσκεψη ελληνοαμερικανικών και αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων στην Κύπρο τον Ιανουάριο του 2022.

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Anolik επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά τη στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για επίλυση του τραγικού προβλήματος των αγνοουμένων. Παράλληλα, τόνισε την σημασία που δίνει το Ισραήλ στην εξαιρετική συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και τις συντονισμένες ενέργειες που απορρέουν σε θέματα διασποράς.

Τέλος, ο κ. Φωτίου εξέφρασε τις εγκάρδιες ευχαριστίες τόσο του ιδίου όσο και της Κυβέρνησης για τη διαχρονική στήριξη και συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις άριστες διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.

(ΝΓ/ΣΧ)