Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Συνάντηση Επιτρόπου Προεδρίας, κ. Φώτη Φωτίου με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Lacroix , ΓΤΠ 07/06/2022


Ο Επίτροπος Προεδρίας, κ. Φώτης Φωτίου ολοκλήρωσε τις επαφές του στη Νέα Υόρκη με την συνάντηση που είχε χθες, Δευτέρα 06.06.2022 το απόγευμα, με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Jean-Pierre Lacroix.

H συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Lacroix, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και επικεντρώθηκε στα ανθρωπιστικής φύσεως θέματα που χειρίζεται ο Επίτροπος Προεδρίας όπως τα προβλήματα των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Επίτροπο Προεδρίας στην επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος των αγνοουμένων. Ο Επίτροπος τόνισε ότι δεν υπάρχει αλλά ούτε και υπήρξε μέχρι σήμερα η απαιτούμενη και αναμενόμενη συνεργασία της κατοχικής δύναμης. Επεσήμανε ότι δεν υπάρχει πρόοδος στην επίλυση προβλημάτων ουσίας, τα οποία αποτελούν τροχοπέδη στην επίτευξη προόδου, όπως το θέμα των σκόπιμων μετακινήσεων των οστών, των στρατιωτικών ζωνών, των αρχείων του τουρκικού στρατού, της άρνησης της Τουρκίας να υποδείξει τους μαζικούς χώρους ταφής από τις περισυλλογές των νεκρών από τα πεδία των μαχών και τόσα άλλα. Χωρίς την ουσιαστική και ειλικρινή συνεργασία της κατοχικής δύναμης, τόνισε, δεν μπορεί ούτε και αναμένεται να υπάρξει πρόοδος.

Είναι για το λόγο αυτό, ανέφερε ο Επίτροπος, που αναμένουμε και προσδοκούμε από τα Ηνωμένα Έθνη την ανάληψη πρωτοβουλιών για να ανατραπεί η επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Στο πλαίσιο αυτό ο Επίτροπος εισηγήθηκε την λήψη συγκεκριμένων μέτρων και ενεργειών από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, ώστε να επιτευχθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος. Είναι απάνθρωπο και απαράδεκτο, τόνισε ο Επίτροπος, μετά από σχεδόν μισό αιώνα να υπάρχουν εκατοντάδες οικογένειες, οι οποίες αναζητούν απαντήσεις για την τύχη των δικών τους και οι οποίες βιώνουν καθημερινά το μαρτύριο της αβεβαιότητας και της αγωνίας.

Στη συνάντηση, τον Επίτροπο Προεδρίας συνόδευε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου.

(ΡΜ/ΝΓ/ΙΚ)