Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Να τερματίσει τις ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ κάλεσε την Τουρκία, ο Φωτίου ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 22/07/2019


Την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας για την έναρξη ενός νέου διάλογου σημείωσε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου λέγοντας ότι για να οδηγηθούμε σε ουσιαστική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, θα πρέπει και η Τουρκία να δείξει την ίδια ετοιμότητα τερματίζοντας τις παράνομες ενέργειές της στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη, και τους σχεδιασμούς της για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, σε ομιλία του σε εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους ήρωες της Γιαλούσας ο κ. Φωτίου είπε ότι ο παραλογισμός της κατοχής και της διαίρεσης της Κύπρου πρέπει να τερματιστεί. «Είναι αδιανόητη μια λύση με τουρκικές εγγυήσεις για ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξίσου αδιανόητο είναι να παραμένουν εδάφη μας υπό κατοχή και να παραγνωρίζονται τα δικαιώματα των εκτοπισθέντων με την βία συμπατριωτών μας», ανέφερε.

Είναι αδιανόητο, πρόσθεσε, να εξακολουθούν να υπάρχουν αγνοούμενοι μετά από 45 χρόνια. Οι περισσότεροι μάλιστα από όσους καταγράφηκαν στον θλιβερό κατάλογο των αγνοουμένων.

«Επιτέλους, η Τουρκία θα πρέπει να ανταποκριθεί στις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της θέτοντας στη διάθεση των ερευνητών τα στρατιωτικά της αρχεία όπου με βεβαιότητα υπάρχουν στοιχεία για πολύ περισσότερες περιπτώσεις αγνοουμένων. Θα πρέπει, επίσης, να δώσει απαντήσεις και για το δεύτερο έγκλημα που έχει διαπράξει αυτό της μετακίνηση οστών από τους αρχικούς χώρους ταφής αγνοουμένων μας σε άλλους που εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστοι», είπε ο κ. Φωτίου.

Ο Επίτροπος Προεδρίας διαβεβαίωσε τους συγγενείς των αγνοουμένων ότι η Κυβέρνηση και «όλοι μας, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, δεν εφησυχάζουμε και θα συνεχίσουμε τον αγώνα και τις προσπάθειες για διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενού μας».

«Τιμώντας σήμερα τους ήρωες της Γιαλούσας καταθέτουμε τον απέραντο σεβασμό και την εκτίμησή μας προς τις οικογένειές τους. Το κτύπημα ήταν γι’ αυτές σίγουρα σκληρό και τα χρόνια που ακολούθησαν την απώλεια των αγαπημένων τους πολύ δύσκολα. Ας είναι παρηγοριά γι’ αυτές ο θαυμασμός και η ευγνωμοσύνη μας για τον ηρωισμό και την προσφορά τους», πρόσθεσε.