Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Δηλώσεις του Επιτρόπου Προεδρίας και του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιου για θέματα Αποδήμων, Γραφείο Τύπου και ΠληροφοριώνΟ Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου είχε σήμερα συνάντηση, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιο για θέματα Αποδήμων κ. Κώστα Βλάση, ο οποίος στη συνέχεια έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Μετά τη συνάντηση του Επιτρόπου με τον Υφυπουργό, ο κ. Φωτίου δήλωσε στους δημοσιογράφους: «καλωσορίζω σήμερα με ιδιαίτερη χαρά στην Κύπρο, στην πρώτη του επίσκεψη, τον νέο Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιο για θέματα αποδήμων, αγαπητό μου φίλο, Κώστα Βλάση. Είναι η τρίτη μας συνάντηση σε λιγότερο από δύο μήνες, καθώς έχουν προηγηθεί άλλες δύο συναντήσεις στο πλαίσιο των τριμερών που είχαμε στην Αθήνα, μαζί με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Ο απόδημος Ελληνισμός παραμένει και αποτελεί ασφαλώς ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια των δύο χωρών μας, αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο του Ελληνισμού. Πάντοτε στηρίζει τους αγώνες των χωρών μας και προωθεί σε όλα αυτά τα κέντρα λήψης αποφάσεων στο εξωτερικό τα εθνικά μας θέματα.

Καθοριστικής σημασίας είναι ασφαλώς η στήριξη του απόδημου Ελληνισμού, ιδιαίτερα αυτή τη χρονική στιγμή που η Τουρκία προβληματίζει με την αλαζονική συμπεριφορά της και την επιθετική και εκβιαστική της πολιτική, με τις παράνομες και προκλητικές της ενέργειες στη θαλάσσια περιοχή μας, όσον και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Εμείς όμως, εδώ στην Κύπρο, είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες, τόσο στην Ελλάδα για τη διαχρονική στήριξη, αλλά και στον απόδημο Ελληνισμό, σ’ αυτό τον αγώνα που διεξάγουμε για τον τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας.

Είχαμε λοιπόν σήμερα την ευκαιρία, με τον αγαπητό φίλο Κώστα, παρουσία των συνεργατών μας, να συζητήσουμε και να θέσουμε προτεραιότητες για τους στόχους αυτής της συνεργασίας. Επιθυμούμε την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της Διασποράς μας. Συζητήσαμε στο πλαίσιο του Μνημονίου Συναντίληψης που έχουμε υπογράψει πρόσφατα, συγκεκριμένες δράσεις για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του απόδημου Ελληνισμού με σκοπό πάντοτε την προώθηση των ευρύτερων συμφερόντων του Ελληνισμού. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη νέα γενιά της Διασποράς μας. Συζητήσαμε σήμερα τρόπους και δράσεις για να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά, τρίτης, τέταρτης και πέμπτης γενιάς, να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα. Είναι οι αυριανοί ηγέτες της Διασποράς μας και θέλουμε να γνωρίζουν ποιες είναι οι ρίζες τους, η ιστορία τους, ο πολιτισμός τους. Η θεσμοθέτηση λοιπόν δράσεων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας αποτελεί ένα άλλο βασικό στόχο μας.

Συμφωνήσαμε, επίσης, να συνεχίσουμε τις πολύ παραγωγικές για τη Διασπορά μας τριμερείς συνεργασίες με άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Αρμενία. Κύπρος και Ελλάδα αποτελούν σήμερα τον ευρωπαϊκό πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή. Και αυτές οι συνεργασίες ενισχύουν και ενδυναμώνουν περαιτέρω αυτό τον ρόλο. Ενισχύουν και ενδυναμώνουν τις σχέσεις των οργανώσεών μας της Διασποράς, αλλά και με τις αντίστοιχες εβραϊκές και αρμενικές οργανώσεις, με πολλαπλά οφέλη για τις πατρίδες μας. Συζητήσαμε σήμερα, επίσης, να διευρύνουμε αυτές τις συνεργασίες και μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς υπάρχει ήδη μια πρωτοβουλία στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, θα εξετάσουμε κατά πόσο θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε και με αυτές.

Το 2020 είναι έτος που η Κύπρος γιορτάζει τα εξήντα χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Ελλάδα, ασφαλώς, τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Δεν θα μπορούσε ο απόδημος Ελληνισμός να μην είναι μέρος αυτών των εκδηλώσεων. Γι αυτό και σήμερα και πάντοτε, σε συνεργασία με άλλους φορείς, που συντονίζουν αυτές τις ενέργειες, θα οργανώσουμε από κοινού τέτοιες εκδηλώσεις για να γιορτάσουμε με τον καλύτερο τρόπο αυτά τα δύο ιστορικά γεγονότα.

Επίσης, γνωρίζετε ότι η 9η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα της ελληνικής γλώσσας, ημερομηνία μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού. Στην Αθήνα, στις 20-22 Φεβρουαρίου, θα υπάρξει μια σειρά από εκδηλώσεις, ώστε να αναδείξουμε τη σημασία της ελληνικής γλώσσας. Τέτοιες εκδηλώσεις θα προσπαθήσουμε να οργανωθούν και εκτός Κύπρου και Ελλάδας.

Τέλος, συζητήσαμε με τον κ. Υφυπουργό τρόπους συνέχισης της στήριξης του απόδημου Ελληνισμού στη επίλυση του μεγάλου ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων μας. Ο Ελληνισμός της Διασποράς το πράττει. Μπορεί και πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την επίλυση αυτού του ανθρωπιστικού θέματος, που βασανίζει εκατοντάδες οικογένειες. Έτσι λοιπόν, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εξωτερικών των χωρών μας, θα εξετάσουμε δράσεις και ενέργειες που θα μπορούσαν να αναληφθούν από τα οργανωμένα σύνολα της Διασποράς μας για αυτό το θέμα. Έχουμε, τέλος, ορίσει μια μικρή ευέλικτη ομάδα για να συντονίσει και να υλοποιήσει όλα αυτά που έχουμε αποφασίσει σήμερα».

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών είπε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι για μένα ιδιαίτερη τιμή και χαρά να βρίσκομαι για πρώτη φορά εδώ στην Κύπρο με την καινούρια μου θεσμική ιδιότητα του Υφυπουργού Εξωτερικών για τον απόδημο Ελληνισμό», τον οικουμενικό, όπως είπε, ελληνισμό αφού οι Έλληνες, οι Ελληνοκύπριοι είναι πραγματικά παντού διασπαρμένοι στον κόσμο από άκρη σε άκρη.

Σήμερα είχαμε πραγματικά μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση με τον Επίτροπο Φωτίου, μια συνάντηση η οποία είναι συνέχεια συναντήσεων που έχουμε κάνει στην Ελλάδα στο πλαίσιο των τριμερών διαβουλεύσεων που έχουμε κάνει με Αίγυπτο και Ισραήλ».

Ακολούθως, ο κ. Βλάσης εκθείασε την προσφορά του κ. Φωτίου σε θέματα απόδημου Ελληνισμού και στις δράσεις στις οποίες έχει πετύχει από τη θέση στην οποία βρίσκεται.

Πρόσθεσε ότι με την Κύπρο και τον Επίτροπο «έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη συνεργασία στο θέμα των αποδήμων. Εσχάτως μάλιστα υπογράφηκε και το μνημόνιο συνεργασίας, όπως είπε ο Επίτροπος, με έμφαση στις δράσεις για τη νεολαία και τον πολιτισμό. Και το έχουμε τονίσει αυτό, ότι αν δεν δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη νεολαία μας και μείνουμε μόνο στους αποδήμους που έχουν φύγει αρκετές δεκαετίες πίσω, δεν θα αλλάξει τίποτα».

Επεσήμανε ακόμα ότι «οι μεταξύ μας δεσμοί είναι ισχυροί και νομίζω ποτέ δεν ήταν ισχυρότεροι. Εξάλλου, ο Ελληνισμός της διασποράς είναι ένας. Δεν υπάρχει διαχωρισμός Ελλαδιτών και Κυπρίων στο εξωτερικό». Συμπλήρωσε ότι όπως πρόσφατα διαπίστωσε στο Λονδίνο και οι δύο κοινότητες είναι ένα, «πάνε στην ίδια εκκλησιά, μαθαίνουν τα ίδια γράμματα στα σχολεία.

Γι’ αυτό τον λόγο εμάς ο ρόλος μας είναι αυτή τη σχέση να την ενισχύσουμε και να την ισχυροποιήσουμε ακόμα παραπάνω. Στο πλαίσιο αυτό ήταν και η συζήτηση που κάναμε προηγουμένως οι δύο αντιπροσωπείες, να δούμε τι περαιτέρω δυνατότητες υπάρχουν».

Είπε επίσης ότι τέθηκε και το θέμα των αγνοουμένων και είπε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν «810 οικογένειες, δεν μπορεί να υπάρχει ένας λαός που να μην έχει βρει τους αγνοουμένους του. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να υπάρξει συνεργασία, οι διασπορές μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση και μαζί με τον Επίτροπο Φωτίου θα κάνουμε ό,τι περνάει από τα χέρια μας για να δοθεί ένα τέλος επιτέλους σε αυτό το πρόβλημα δεκαετιών».

Σε ό,τι αφορά τις τριμερείς συνεργασίες με Αίγυπτο και Ισραήλ, ο κ. Υφυπουργός είπε ότι «όλες αυτές οι συνεργασίες προωθούν μια θετική ατζέντα στην ευρύτερη περιοχή και είναι ένα θετικό αφήγημα που φέρνει όλους αυτούς τους λαούς και τη διασπορά τους πιο κοντά.

Για την Ελλάδα, όπως και για την Κύπρο, είναι πάρα πολύ σημαντική, η ειρήνη στην περιοχή. Γιατί Ελλάδα και Κύπρος είναι δύο ειρηνικά κράτη τα οποία επιδιώκουν τη συνεργασία με κάθε χώρα η οποία συμμερίζεται τις ίδιες αξίες και τα ίδια ιδανικά».

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει μια αμοιβαία αποδεκτή, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος, η οποία δεν νοείται χωρίς την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων.

Είπε τέλος ότι «η σημερινή Ελληνική Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι πάντοτε στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα στηρίζουν την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

(ΡΜ/ΕΚ/ΣΧ)