Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Η Μερόπη Κυριάκου «Εκπαιδευτικός της Χρονιάς» από τον «Εθνικό Κήρυκα», Εθνικός Κήρυξ 18/2/2022


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η νέα Διευθύντρια του Ημερησίου Σχολείου του Καθεδρικού της Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν, Μερόπη Κυριάκου, έλαβε το καθιερωμένο βραβείο της «Εκπαιδευτικού της Χρονιάς», που απονέμει κάθε χρόνο ο «Εθνικός Κήρυκας».

Σε μια εκδήλωση η οποία, ως είθισται, έλαβε χώρα στα γραφεία της εφημερίδας, η κ. Κυριάκου αποδέχθηκε την διάκριση αλλά και τα εύσημα από την Διεύθυνση της εφημερίδας και τους συναδέλφους της, που έδωσαν το «παρών» για να την τιμήσουν, αναγνωρίζοντας, παράλληλα, την προσπάθεια που καταβάλει στο δύσκολο έργο της μεταλαμπάδευσης της ελληνικής παιδείας στα παιδιά της Ομογένειας και όχι μόνο.

Η Μερόπη Κυριάκου γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου και είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό τίτλο στις Ανθρωπιστικές Σπουδές. Παρακολούθησε σεμινάρια και προγράμματα επιμόρφωσης, με θέμα τη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας και τώρα κάνει το διδακτορικό της, με θέμα την «πολιτισμική ταυτότητα των Ελλήνων μεταναστών». Εχει εργαστεί ως πολιτιστικός συντάκτης στην καθημερινή πρωινή εφημερίδα «Αλήθεια» στη Λευκωσία, έχοντας την ευθύνη πέραν των καθημερινών στηλών, του Σαββατιανού Πολιτιστικού ενθέτου. Εργάστηκε επίσης στο περιοδικό «Τηλέραμα» όπως επίσης και στο αθηναϊκό κινηματογραφικό περιοδικό «Screen eye».

Ο εκδότης του «Ε.Κ.», Ηρακλής Διαματάρης, έπλεξε το εγκώμιο της κ. Κυριάκου, εκθειάζοντας το εν γένει έργο των Ελλήνων εκπαιδευτικών, παραθέτοντας ως παράδειγμα τη δική του εμπειρία και όσα έλαβε από τους δασκάλους του, όντας ένα Ελληνόπουλο της Διασποράς.

«Εκ μέρους του ‘Εθνικού Κήρυκα’ σας συγχαίρω για το έργο σας, καταλαβαίνω πόση δουλειά και κόπο βάζετε σε αυτό που κάνετε και με τι αγάπη το κάνετε. Δεν το εκτιμάμε μόνο εμείς, αλλά και τα παιδιά, που κάθε μέρα, όλο και περισσότερο τους αλλάζετε την ζωή προς το καλύτερο. Είναι μεγάλη ευθύνη τα παιδιά να φεύγουν από το σπίτι τους κάθε μέρα και να έρχονται σε εσάς και να εμπιστεύεται ο γονιός ότι τα παιδιά θα επιστρέψουν από το σχολείο όχι μόνο καλύτεροι μαθητές, αλλά και πιο ολοκληρωμένοι άνθρωποι», ήταν τα λόγια του Ηρακλή Διαματάρη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Σύμβουλος Έκδοσης του «Ε.Κ.», Αντώνης Η. Διαματάρης, ο οποίος αναφέρθηκε στο σκεπτικό της θέσπισης του βραβείου, πριν από 25 χρόνια, αλλά και την ανάγκη να προωθηθεί και να ενισχυθεί το έργο των εκπαιδευτικών, μέσω μιας, όπως την χαρακτήρισε, «ειρηνικής επανάστασης».

«Ξεκινήσαμε το βραβείο αυτό πριν από 25 χρόνια. Το ξεκινήσαμε διότι πρέπει να σας πω ότι μας κατέχει μια αγωνία κι ένας πόνος, ότι δυστυχώς δεν δίνουμε αρκετή σημασία και προσοχή και αναγνώριση στους δασκάλους και τις δασκάλες μας, ως κοινωνία, ως κοινότητα. Γνωρίζουμε από την Ιστορία μας ότι το γεγονός ότι επιβιώσαμε, σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται στους δασκάλους και τους ιερείς. Καμία κοινότητα δεν μπορεί να επιβιώσει εάν δεν σέβεται, δεν αναγνωρίζει και δεν ενισχύει το έργο αυτών που εκπαιδεύουν τα παιδιά μας και τους εμφυσούν με τις αρχές και τις αξίες του λαού και του έθνους μας. Είπαμε αυτό το μεγάλο κενό που υπάρχει να προσπαθήσουμε εμείς όσο γίνεται να το καλύψουμε. Να τιμούμε κάθε χρόνο έναν δάσκαλο ή μια δασκάλα που θεωρούμε ότι έχει προσφέρει σοβαρές υπηρεσίες», είπε ο κ. Διαματάρης, προσθέτοντας πως η επιλογή της Μερόπης Κυριάκου για το φετινό βραβείο ήταν ομόφωνη.

«Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε μια εκπαιδευτικό η οποία έχει προσφέρει πάρα πολλά μέχρι τώρα. Ανέλαβε τον Καθεδρικό σε δύσκολους καιρούς, αλλά υπάρχει κι ένα θετικό: η κάθε βελτίωση θα φανεί περισσότερο. Σας ευχαριστούμε, σας χρειαζόμαστε, είναι δύσκολος αγώνας, πολλά τα προβλήματα, αλλά αυτό συμβαίνει γενικά σε όλα τα ιδρύματα. Αυτοί που έχουν το πάθος και την αίσθηση του χρέους και της αποστολής, στο τέλος τα καταφέρνουν», είπε ο κ. Διαματάρης.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Στέλλα Κοκόλη, μίλησε με θερμά λόγια για τη σταδιοδρομία της Μερόπης Κυριάκου και εκφράζοντας σιγουριά πως θα πετύχει απόλυτα στο δύσκολο έργο στη Διεύθυνση του Καθεδρικού.

«Η εκτίμηση που προσφέρετε στους δασκάλους κάθε χρόνο είναι εκτίμηση για όλη την Ομογένεια, διότι ο δάσκαλος δεν μεταλαμπαδεύει μόνο την γλώσσα, αλλά και τον πολιτισμό, την Ιστορία, τα ήθη και τα έθιμά μας. Για εμένα είναι πιο απαραίτητο τα παιδιά μας να ξέρουν την κουλτούρα τη δική μας, το είναι μας, που είναι οι παραδόσεις μας, έστω κι αν δεν μιλάνε τόσο καλά ελληνικά. Να σκέφτονται, να είναι η Ελλάδα μέσα τους. Αυτό που κάνει ο κ. Διαματάρης βοηθάει αυτό το έργο των δασκάλων που με χιόνια, κρύο, χωρίς πολλά χρήματα πάνε και διδάσκουνε τα παιδιά της Ομογένειας για αυτό τον σκοπό. Όσον αφορά στο διαμάντι της Παιδείας μας, έχω να πω ότι είμαι περήφανη εγώ προσωπικά, ο Καθεδρικός που την έχει και όλη η Ομογένεια. Ελπίζω να αναγνωριστεί η αξία της. Η Μερόπη είναι ένα αστέρι που ανατέλλει και πραγματικά πιστεύω ακράδαντα ότι θα συνεχίσει των αγώνα ημών των μεγάλων», είπε η κ. Κοκόλη.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, η Μερόπη Κυριάκου ευχαρίστησε τον «Ε.Κ.» για την τιμητική διάκριση, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για τους συναδέλφους της στον Καθεδρικό, αλλά και σύσσωμη την Ομογένεια.

«Κατ’ αρχήν ευχαριστώ πάρα πολύ. Πιστεύω ότι ακόμη έχω να προσφέρω πράγματα. Δεν μπορώ να πω ότι περίμενα αυτήν τη βράβευση, διότι, πραγματικά, από τον εαυτό μου αναμένω πράγματα. Η Ομογένεια με χρειαζόταν είπατε, αλλά μάλλον χρειαζόμουν κι εγώ την Ομογένεια, διότι έχει αλλάξει την ζωή και την πορεία μου. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ ξανά, όπως επίσης και όλους που είστε εδώ», ανέφερε, εμφανώς συγκινημένη, η κ. Κυριάκου.

Την πίστη του στις δυνατότητες και το ήθος της Μερόπης Κυριάκου εξέφρασε και ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Καθεδρικού, Κωνσταντίνος Ηλιάδης.

«Συγχαρητήρια στην Μερόπη Κυριάκου, την Διευθύντριά μας, που έχει τόσα ταλέντα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που την ορίσαμε ως Διευθύντρια φέτος. Εχει οδηγήσει το σχολείο μας σε άλλα μεγέθη και άλλους δρόμους. Ευχαριστώ και την κ. Κοκόλη, τον ‘Εθνικό Κήρυκα’, τον Αντώνη, τον Ηρακλή και την Βανέσσα Διαματάρη. Είναι όμορφο αυτό που κάνετε κάθε χρόνο, στρέφοντας τα φώτα στους εκπαιδευτικούς. Το βραβείο της Μερόπης είναι για όλη την Ομογένεια», ανέφερε ο κ. Ηλιάδης.