Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Ανάγκη οι ΗΠΑ να αναλάβουν πιο ενεργή εμπλοκή για θέμα αγνοουμένων, είπε ο Φωτίου σε τηλεδιάσκεψη της ΠΣΕΚΑ, ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 30/09/2020


Σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, η ανάγκη να αναλάβουν οι ΗΠΑ μια πιο ενεργή εμπλοκή και ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες, είναι κάτι παραπάνω από επείγουσα, δήλωσε ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου αναφερόμενος στο ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων στην Κύπρο.
 
Στην παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη της ΠΣΕΚΑ για τον εορτασμό της 60ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Φωτίου είπε ότι 60  χρόνια μετά υπάρχει μια ισχυρή και αυξανόμενη πολιτική επιθυμία και δέσμευση για εμβάθυνση και διεύρυνση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε όλους τους τομείς.

"Εκτιμούμε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και την ενεργό εμπλοκή στις προσπάθειες για τον τερματισμό των εντάσεων στις θαλάσσιες μας ζώνες και την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης και βιώσιμης διευθέτησης του Κυπριακού, μαζί με την επίλυση ανθρωπιστικών ζητημάτων που εκκρεμούν ακόμα, όπως τη θλιβερή και επώδυνη ανθρωπιστική τραγωδία των αγνοουμένων μας», είπε.

Υπενθύμισε ότι 46 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, περίπου 800 Ελληνοκύπριοι εξακολουθούν να αγνοούνται αλλά και δύο  Αμερικανοί πολίτες και πρόσθεσε ότι η πρόοδος σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα τα τελευταία χρόνια είναι απογοητευτική.

Αναφέρθηκε στις ευθύνες της Τουρκίας να συνεργαστεί και να παράσχει στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με την τύχη των αγνοουμένων από τα στρατιωτικά αρχεία της.

"Νομίζω ότι σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία η ανάγκη να αναλάβουν οι ΗΠΑ μια πιο ενεργή εμπλοκή και ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες είναι κάτι παραπάνω από επείγουσα", τόνισε.
 
Αναφερόμενος στην επέτειο της Ανεξαρτησίας της 1ης Οκτωβρίου, είπε ότι έχει νόημα και σημασία που ξεπερνά το χρόνο, το οποίο εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα, δηλαδή τη συνεχή προσπάθεια μιας μικρής νησιωτικής χώρας να αντιμετωπίσει τις αντιξοότητες και τις προκλήσεις στην ταραχώδη περιοχή της και να επιβιώσει ενάντια στην επιθετικότητα του ισχυρού γείτονά της.

"Πράγματι, 60 χρόνια αργότερα, παραμένουμε περήφανοι που ζούμε σε μια χώρα που όχι μόνο επέζησε, αλλά ευδοκίμησε τις τελευταίες δεκαετίες, ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες", είπε.

Ο κ. Φωτίου ευχαρίστησε επίσης τη Διασπορά για τη σημαντική συμβολή της στην ευαισθητοποίηση για τα εγκλήματα  που διαπράχθηκαν από την Τουρκία στην Κύπρο.

Είπε ότι τους οφείλουμε πολλά για την διατήρηση της ταυτότητας και της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και για το σαφές μήνυμα ότι η Κύπρος παραμένει ένας από τους πιο αξιόπιστους και σταθερούς εταίρους των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΒΑ)