Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Εκδήλωση για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στο Λονδίνο, παρουσία του Επιτρόπου Προεδρίας, ΚΥΠΕ - Θανάσης Γκαβός - Βρετανία/ΛΟΝΔΙΝΟ 19/02/2022 


Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (9 Φεβρουαρίου) στην αίθουσα εκδηλώσεων του Καθεδρικού Ναού Κοίμησης της Θεοτόκου στο βόρειο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, παρουσία του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτη Φωτίου.
 
Στην ομιλία του κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο κ. Φωτίου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «το μέλλον της ελληνικής γλώσσας ταυτίζεται με το μέλλον του Ελληνισμού και χρέος των Ελλήνων και των Ομογενών είναι να στηρίζουν και να τιμούν την ελληνική γλώσσα και παιδεία, ιδιαίτερα εκεί όπου επιζούν γλωσσικές νησίδες και θύλακες ελληνοφωνίας, παροικίες και ιστορικές εστίες της ομογενειακής διασποράς, οι οποίες διατηρούν το πρώτιστο αυτό στοιχείο της πολιτιστικής τους ταυτότητας».
 
Για το λόγο, αυτό, πρόσθεσε, η κυπριακή κυβέρνηση προωθεί μεταξύ των αποδήμων ειδικά προγράμματα εκμάθησης και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας, όπως και της ιστορίας, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα και φορείς, όπως και με τις οργανώσεις των απανταχού αποδήμων.
 
Σημείωσε δε πως η περισσότερο ομιλούμενη στον κόσμο αγγλική γλώσσα έχει 490 χιλιάδες λέξεις και από αυτές οι 41.616 λέξεις προέρχονται από την ελληνική γλώσσα, η οποία διαθέτει 90 εκατομμύρια λέξεις!
 
Αναφερόμενος στο εθνικό ζήτημα, ο κ. Φωτίου είπε ότι «κάθε μέρα που περνά η ψυχή και η καρδιά μας παραμένουν προσηλωμένες στο στόχο μας για τερματισμό της κατοχής και κατάργηση του συμβόλου του διαχωρισμού που είναι χαραγμένο στον Πενταδάκτυλο και διαπερνά τα σπλάχνα της μαρτυρικής μας γης. Την ίδια ώρα η Ελλάδα δοκιμάζεται καθημερινά με ποικίλες προκλήσεις.
 
«Επιμένουμε σε μια λύση του Κυπριακού προβλήματος που θα δικαιώνει τις θέσεις μας και θα διασφαλίζει την επιβίωση του Ελληνισμού της Κύπρου στην εσχατιά της Ανατολικής Μεσογείου όπου γεννήθηκε και ριζώθηκε».
 
Σε δήλωση προς το ΚΥΠΕ για τη σημασία της εκδήλωσης, ο κ. Φωτίου είπε πως «η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας είναι μια ευκαιρία ευαισθητοποίησης, περισσότερο της νέας γενιάς της διασποράς που θέλουμε να γνωρίζει τη γλώσσα μας, καθώς και βασική προϋπόθεση για να συνεχιστεί το έργο των παροικιακών οργανώσεων». Συμπλήρωσε ότι για το λόγο αυτό η εκδήλωση για τον εορτασμό της ημέρας ελληνικής γλώσσας μεταφέρεται σε διάφορες χώρες, όπως έχει γίνει π.χ. στην Ιταλία και όπως θα γίνει τον Μάρτιο στον Καναδά.
 
Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιος για τους απόδημους Ανδρέας Κατσανιώτης, όπως και (με βιντεοσκοπημένο μήνυμα) η Άντρια Ζαφειράκου, η ομογενής εκπαιδευτικός που το 2018 είχε ανακηρυχθεί «Καλύτερη Δασκάλα στον Κόσμο».
 
Κύριος ομιλητής ήταν ο Σάββας Παυλίδης, πρώην Επιθεωρητής-Προϊστάμενος Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής στη Βρετανία, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας «ως αληθινό θησαυρό τεράστιας αξίας» για τον απόδημο ελληνισμό.
 
Η εκδήλωση έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα που προσέφεραν μαθητές παροικιακών σχολείων του Λονδίνου και του Μπέρμιγχαμ.

(ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΗΦ)


Ομιλία Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου σε εκδήλωση για την Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Λονδίνο

Ομιλία του εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτα στην Εκδήλωση "Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας" που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο 19 Φεβρουαρίου 2022


Παρουσίαση βίντεο εκδήλωσης από το Hellenic TV London: ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΕΔΩ ΛΟΝΔΙΝΟ 04.03.22 με την Ελευθερία Σωφρονίου Trailer


Άλλα σχετικά δημοσιεύματα/αναρτήσεις:

Cyprus Times 19/2/2022: Εκδήλωση για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στο Λονδίνο παρουσία του Επιτρόπου Προεδρίας

Hephestus wien 19/2/2022 : "Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας” στο Λονδίνο

National Federation of Cypriots in the UK

Πρόσκληση και πρόγραμμα