Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Τραγική η κατάσταση στο θέμα των εκταφών αγνοουμένων, είπε ο Επίτροπος Προεδρίας ΚΥΠΕ Φανίτσα Ζαννέττου - Κύπρος/ΛΑΡΝΑΚΑ 28/10/2020


Τραγική αποκάλεσε τη κατάσταση στο θέμα της εκταφής αγνοουμένων, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, ο οποίος κάλεσε τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να πείσουν και να πιέσουν την Τουρκία, να δώσει τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να εντοπιστούν οι 800 περίπου αγνοούμενοι που αναζητούνται.
 
Σε δηλώσεις στη Λάρνακα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Φωτίου είπε πως «η κατάσταση όπως είναι τα τελευταία τρία χρόνια είναι τραγική γιατί μέσα από τις εκταφές, υπάρχει μόνο ένα 20% επιτυχημένων εκταφών, κάτι που δημιουργεί απανωτά προβλήματα ακόμα και στην λειτουργία της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους».
 
Πρόσθεσε ότι «για όλα αυτά ασφαλώς ευθύνεται η κατοχική δύναμη που συνεχίζει εδώ και 46 χρόνια να μην συνεργάζεται» και επανέλαβε πως «εάν η Τουρκία αποφάσιζε σήμερα να δώσει εκείνες τις πληροφορίες που πρέπει στην ΔΕΑ ένας μεγάλος αριθμός από τους πέραν των 800 αγνοουμένων που αναζητούμε, θα εντοπίζονταν με μεγάλη ευκολία».
 
Με αφορμή και τη σημερινή μέρα της 28ης Οκτωβρίου, είπε ο κ. Φωτίου «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να πείσει και να πιέσει την κατοχική δύναμη να δώσει στοιχεία, γιατί το θέμα των αγνοουμένων βασανίζει εκατοντάδες συγγενείς και είναι ένα καθόλα ανθρωπιστικό θέμα. Δεν είναι πολιτικό θέμα και γι’ αυτό πρέπει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι ο μεγάλος χρηματοδότης της ΔΕΑ, να πιέσουν και πρέπει να πιέσουν αυτή τη στιγμή» την Τουρκία.
 
Εξήγησε ακόμα ότι «ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της προσπάθειας που καταβάλλουμε για επίλυση του συγκεκριμένου θέματος».
 
Ερωτηθείς κατά πόσον η φετινή χρονιά, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού θεωρείται χαμένη όσον αφορά το θέμα των εκταφών, ο Επίτροπος Προεδρίας απάντησε πως «δεν είναι μόνο αυτή η χρονιά που θεωρείται χαμένη. Λόγω της πανδημίας προέκυψαν αρκετά προβλήματα και για μια χρονική περίοδο τα οδοφράγματα ήταν κλειστά και δεν μπορούσαν να μετακινηθούν τα συνεργεία».  
 
Ανέφερε επίσης πως «τα τελευταία 3 – 4 χρόνια τα αποτελέσματα των εκταφών είναι τόσο φτωχά. Όταν εντοπίζονται 10, 12 ή και 15 αγνοούμενοι κάθε χρόνο, όλοι αντιλαμβάνονται πότε θα φτάσουμε τους 800 που αναζητούμε» είπε και σημείωσε πως «οι συγγενείς περιμένουν. Οι γονείς, οι μανάδες, οι πατεράδες και τα αδέλφια φεύγουν από αυτή τη ζωή και δεν έχουν καν την ευκαιρία να κάνουν μια κηδεία για τα παιδιά τους» κατέληξε.

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΗΦ)