Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

ΑΘΗΝΑ - 10/12/2021 - ΗΜΕΡΙΔΑ:«Δικαιώματα του Ανθρώπου: Οι κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις της μη εφαρμογής των αρχών τους στο ανθρωπιστικό θέμα των Αγνοουμένων»


Συνέδριο για το ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων στην Αθήνα, ΚΥΠΕ/Αδάμος Ζαχαριάδης - Ελλάδα/Αθήνα 10/12/2021 17:15

Στην Αθήνα διεξάγεται σήμερα, Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, το συνέδριο με θέμα «Δικαιώματα του Ανθρώπου: Οι κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις της μη εφαρμογής των αρχών τους στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας, καθώς και από την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τον οποίο ανέγνωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Αναστασιάδης συνεχάρη όλους τους συντελεστές του Συνεδρίου για το έργο που επιτελούν στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων.

«Η επί 47 χρόνια αδιευκρίνιστη τύχη των αγνοουμένων μας ως αποτέλεσμα της Κυπριακής τραγωδίας του 1974 αποτελεί μια από τις τραγικότερες, σε ανθρώπινους όρους, πτυχές της ιστορίας του νησιού μας», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Χαρακτηρίζοντας την υπόθεση των αγνοουμένων ως «συνεχιζόμενο ειδεχθές έγκλημα», σημείωσε ότι αποτελεί «μια κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που συνιστά πρόκληση απέναντι στην πολιτισμένη ανθρωπότητα».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι οι οικογένειες των αγνοουμένων βιώνουν μια τραγωδία, με το πέρασμα των χρόνων να εντείνει την αγωνία τους. «Ως ανθρωπιστικό το πρόβλημα δεν διακρίνει σε καμία περίπτωση τους αγνοούμενους με βάση την εθνοτική τους καταγωγή, αλλά αντιθέτως η προσπάθειά μας αφορά εξίσου όλους τους αγνοούμενους, Ελληνοκύπριους, Ελλαδίτες και Τουρκοκύπριους», ανέφερε.

Ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη προόδου στο συγκεκριμένο ζήτημα, εγείροντας το θέμα σε όλες τις επαφές με διεθνείς φορείς και οργανισμούς και στηρίζοντας το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων. «Όμως, η διερεύνηση του μεγαλύτερου αριθμού περιπτώσεων εκκρεμεί, αφού προσκρούει στην άρνηση της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί», τόνισε.

Όπως είπε, η Τουρκία θα πρέπει να «συμμορφωθεί με την νομική και ηθική υποχρέωση που έχει στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και να συνεργαστεί για την αποτελεσματική εξέταση της τύχης των αγνοουμένων». Σημείωσε, παράλληλα, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διεκδικεί από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει «την απαραίτητη πίεση στην κατοχική δύναμη, προκειμένου να τερματίσει την απαράδεκτη στάση που επιδεικνύει».

«Οι προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου θα συνεχιστούν, παρά τις όποιες δυσκολίες και εμπόδια», διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον χαιρετισμό της που επίσης αναγνώστηκε στο Συνέδριο, σημείωσε ότι το πρόβλημα των αγνοουμένων αποτελεί «για εκατοντάδες οικογένειες μια ανοικτή πληγή που αιμορραγεί».

Αναφέροντας ότι το θέμα των αγνοουμένων δημιουργεί μια «απάνθρωπη και απαράδεκτη κατάσταση», τόνισε ότι «το χρέος απέναντι στα αδέρφια μας που προσέφεραν τη ζωή τους θυσία για την προάσπιση της ελευθερίας και της εθνικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ιδιαίτερα βαρύ».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Τουρκία φέρει «βαριά ευθύνη», με την συνεχιζόμενη «απροθυμία να συμβάλει ουσιαστικά –πέρα από κάποιες κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα– στη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων».

Η κ. Σακελλαροπούλου κάλεσε την Τουρκία να «αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της, που απορρέουν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην τέταρτη διακρατική προσφυγή, να συμμορφωθεί και να συνεργαστεί ουσιαστικά.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια και τα μέσα, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και εγείροντας διεθνώς το θέμα, ώστε «όλοι ανεξαιρέτως οι συγγενείς των αγνοουμένων να πάρουν τις απαντήσεις στο ερώτημα που τους βασανίζει για χρόνια».

Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε και η Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, χαρακτηρίζοντας το θέμα των αγνοουμένων ως ένα «φρικτό έγκλημα πολέμου».

Αναφερόμενη στην τραγωδία που βιώνουν οι οικογένειες των αγνοουμένων, η κ. Δημητρίου υπογράμμισε ότι η κυπριακή πλευρά στηρίζει τις προσπάθειες της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων υποβοηθώντας το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής (ΔΕΑ) από τη σύσταση της.

«Η τουρκική αδιαλλαξία όμως και η άρνηση της Άγκυρας να δώσει πληροφορίες επιμένοντας στη συγκάλυψη του εγκλήματος και περιφρονώντας τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλων διεθνών οργανισμών, επιβραδύνει την επίλυση του ζητήματος παρατείνοντας το μαρτύριο των συγγενών», υπογράμμισε η ίδια, κάνοντας λόγο για «εγκληματική στάση της Τουρκίας» στο συγκεκριμένο θέμα.

Η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε και στα λάθη και τις παραλείψεις που σημειώθηκαν ιστορικά στο συγκεκριμένο θέμα εκ μέρους της Κυπριακής πολιτείας. «Οφείλουμε λοιπόν ως πολιτεία να μην μείνουμε μόνο στη δημόσια έκφραση συγγνώμης για ηθική ικανοποίηση των συγγενών, αλλά να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για επανόρθωση τραγικών λαθών του παρελθόντος», ανέφερε η κ. Δημητρίου. Όπως είπε, «το ζήτημα των αγνοουμένων δεν είναι προσωπική υπόθεση των συγγενών», αλλά «αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα».

«Η προσπάθεια διεθνοποίησης του ζητήματος πρέπει να είναι συνεχής», είπε η κ. Δημητρίου, διαβεβαιώνοντας τους συγγενείς των αγνοουμένων ότι δεν είναι μόνοι. «Ο δικός σας αγώνας είναι και δικός μας. Θα είμαστε στο πλάι σας, θα παλέψουμε μαζί σας, μέχρι να βρεθεί και ο τελευταίος μας αγνοούμενος», κατέληξε η κ. Δημητρίου, απευθυνόμενη στις οικογένειες των αγνοουμένων.

Κατά τον χαιρετισμό του στο Συνέδριο, ο Αμερικανός Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ σημείωσε ότι «σήμερα και κάθε μέρα στεκόμαστε όλοι αλληλέγγυοι με τις οικογένειες των περισσότερων από 2.000 αγνοουμένων».

Ο κ. Μενέντεζ υπογράμμισε ότι αυτές οι οικογένειες που «ζουν με τη διαρκή υπενθύμιση της απώλειας των αγαπημένων τους», «δικαιούνται μετά από δεκαετίες αβεβαιότητας μια ευκαιρία να πενθήσουν αυτούς που χάθηκαν».

Υπογραμμίζοντας τη σημασία ενίσχυσης του έργου της Διερευνητικής Επιτροπής, ο κ. Μενέντεζ σημείωσε ότι η Τουρκία παρεμποδίζει το έργο της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, αρνούμενη την πρόσβαση σε τουρκικά στρατιωτικά αρχεία και σε στοιχεία που τους αφορούν.

Όπως υπογράμμισε, το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αναγνωρίσει το θέμα των αγνοουμένων ως θέμα παραβίασης των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Στεκόμαστε στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεσμευόμαστε να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας, στηρίζοντας τις προσπάθειες των οικογενειών των αγνοουμένων», κατέληξε ο κ. Μενέντεζ.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΑ/ΗΦ)

 


********************************************************************************************************************************//

To θέμα των αγνοουμένων αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε ο Επίτροπος Προεδρίας, ΚΥΠΕ/Αδάμος Ζαχαριάδης - Ελλάδα/Αθήνα 10/12/2021 15:57

Τη θέση ότι το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων συνιστά μια κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέδειξε ο Επίτροπος Προεδρίας, κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο με θέμα «Δικαιώματα του Ανθρώπου: Οι κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις της μη εφαρμογής των αρχών τους στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων», που διεξάγεται σήμερα στην Αθήνα, στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας, καθώς και από την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στις παθογένειες που εντοπίζονται στο διεθνές πλαίσιο αναφορικά «με την αναποτελεσματικότητα του συστήματος ως προς την επίλυση μείζονων ανθρωπιστικών προβλημάτων όπως οι αγνοούμενοι της κυπριακής τραγωδίας».
 
Ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι θα πρέπει να υιοθετηθούν μέτρα και διαδικασίες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των αγνοουμένων με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πράξη.

Ο Επίτροπος Προεδρίας τόνισε ότι επί 47 χρόνια οι οικογένειες των αγνοουμένων δεν παίρνουν τις απαντήσεις που ζητούν και ζουν μια συνεχιζόμενη τραγωδία.

«Η Τουρκία έχει τεράστιες ευθύνες για τη μεγάλη εκκρεμότητα στην επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος της Κύπρου. Αν ανατρέξει κανείς στο ιστορικό του ζητήματος, όπως εκτέθηκε επανειλημμένα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τη Γενική Συνέλευση και την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, καθώς και στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα εντοπίσει πάρα πολλά στοιχεία που καταδεικνύουν με καθαρότητα το μέγεθος των ευθυνών της Τουρκίας», ανέφερε ο κ. Φωτίου.

Όπως είπε, «η έλλειψη κάθε συνεργασίας εκ μέρους της Τουρκίας υπογραμμίστηκε και σε αποφάσεις ευρωπαϊκών νομικών οργάνων που αποφάνθηκαν ότι για οποιαδήποτε παραβίαση που αφορά τα δικαιώματα των αγνοουμένων και των οικογενειών τους υπεύθυνη είναι η Τουρκία εξαιτίας του αποτελεσματικού της ελέγχου επί του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου».

Χαιρετίζοντας το έργο που έχει επιτελέσει μέχρι τώρα η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, ο κ. Φωτίου υπογράμμισε η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τη διερεύνηση της κάθε περίπτωσης αγνοούμενου προσώπου, περιλαμβανομένου και του αριθμού των Τουρκοκυπρίων, τα ονόματα των οποίων έχουν περιληφθεί στο σχετικό κατάλογο.

Καλώντας τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση να εντατικοποιήσουν και να αναλάβουν νέες πρωτοβουλίες για το ζήτημα, ο κ. Φωτίου τόνισε ότι είναι αδικαιολόγητο το ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων να παραμένει επί 47 χρόνια ανεπίλυτο.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΑ/ΗΦ)

 

*************************************************************************************************************************************************

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος Αττικής), το Συνέδριο : «Δικαιώματα του Ανθρώπου: Οι κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις της μη εφαρμογής των αρχών τους στο ανθρωπιστικό θέμα των Αγνοουμένων»

Το Συνέδριο διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τέλεσε υπό την αιγίδα :

  • της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και
  • της Α.Ε. του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Συνδιοργανωτές ήταν:
  • Το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φώτη Φωτίου,
  • Η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων
  • Η Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας.

Για να παρακολουθήσετε τις εργασίες του Συνεδρίου, τις ομιλίες, τους χαιρετισμούς και τις τοποθετήσεις παρακαλώ πατήστε εδώ

Για να διαβάσετε τον χαιρετισμό του Επιτρόπου Προερδρίας, παρακαλώ πατήστε εδώ


*******************************************************************************************************************************
Ανακοίνωση για την διοργάνωση του Συνεδρίου:

«Δικαιώματα του Ανθρώπου: Οι κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις της μη εφαρμογής των αρχών τους στο ανθρωπιστικό θέμα των Αγνοουμένων» είναι το κεντρικό θέμα του Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος Αττικής).

Το Συνέδριο διοργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τελεί υπό την αιγίδα :

  • της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και
  • της Α.Ε. του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Συνδιοργανωτές είναι:
  • Το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φώτη Φωτίου,
  • Η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων
  • Η Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας.

Η συμμετοχή στο Συνέδριο ομιλητών και εγγεγραμμένων συνέδρων μπορεί να γίνει με φυσική παρουσία ή διαδικτυακή παρακολούθηση. Θα τηρηθούν αυστηρά τα προληπτικά μέτρα κατά της COVID -19.

Για όσους επιθυμούν να την παρακολουθήσουν διαδικτυακά θα αναρτηθεί ο σχετικός σύνδεσμος στις ιστοσελίδες των οργανωτών τις επόμενες ημέρες.

Εκ των διοργανωτών του Συνεδρίου.

Νοέμβριος, 2021Κατεβάστε το αρχείο τύπου AcrobatΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.pdf
Κατεβάστε το αρχείο τύπου AcrobatΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ.pdf