Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Η συγκλονιστική εικόνα Ελληνοκύπριου αιχμαλώτου με το τελευταίο του τσιγάρο [βίντεο] , Ελεύθερος Τύπος 10/11/2022


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΔΡΑ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥ
Τουρκική εισβολή: Το φως της δημοσιότητας βλέπουν συχνά πυκνά φωτογραφίες αιχμαλώτων της τουρκικής εισβολής. Αρκετές φορές σκοπός των δημοσιεύσεων είναι η συλλογή πληροφοριών προκειμένου να αναγνωριστούν οι εικονιζόμενοι.

Στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» το πρωί της Τετάρτης (9/11) δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες ενός Ελληνοκυπρίου του οποίου η τύχη αγνοείται. Ένας αιχμάλωτος που βασανίστηκε από τους Τούρκους και έκτοτε κανείς δεν γνωρίζει τι απέγινε.

Για το εν λόγω πρόσωπο μίλησαν στην εκπομπή ο Πρόεδρος Αιχμαλώτων Πολέμου 1974, Βάσος Χρίστου και ο Οδυσσέας Χρίστου, Ιστορικός Ερευνητής, Γεωλόγος, Ειδικός στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών και την Τηλεπισκόπιση.

Ο Πρόεδρος των αιχμαλώτων ανέφερε αρχικά ότι είναι φωτογραφίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά από 48 χρόνια με αιχμαλώτους στις φυλακές της Τουρκίας αλλά και άνθρωποι οι οποίοι παραδόθηκαν στους Τούρκους και έκτοτε αγνοούνται.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΟΠΟΥ ΔΕΧΝΕΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΝΑ ΤΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΝΕΡΟ
Μιλώντας για τις πιο κάτω φωτογραφίες, ανέφερε ότι ο άνθρωπος της φωτογραφίας φαίνεται κακοποιημένος, ενώ η λεζάντα του τουρκικού Τύπου είναι «Ελληνοκύπριος συνελήφθη να προσπαθεί να βάλει δηλητήριο σε πηγάδι που έπαιρναν νερό οι Τούρκοι στρατιώτες».

Συμπλήρωσε ότι γύρω του υπάρχουν πάρα πολλοί αξιωματικοί  που καμαρώνουν. «Ο κακοποιημένος άνθρωπος βασανίστηκε και αυτό φαίνεται από τις πληγές στο σώμα του. Αυτό μπορεί να ήταν και το τελευταίο του τσιγάρο».

Τόνισε ότι η ταυτότητα αυτού του ανθρώπου παραμένει άγνωστη. «Ποιος είναι, είναι αγνοούμενος; Από πού κατάγεται; Που τραβήχτηκε η φωτογραφία;».

Ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι έχει ένα χαρακτηριστικό στα χέρια του που μπορεί να είναι εκ γενετής αναπηρία ή από κάποιο εργατικό ατύχημα. «Τα δάκτυλα του είναι παραμορφωμένα. Από τους καρπούς των χεριών του μπορούμε να αντιληφθούμε με πόσο μένος τον είχαν δέσει. Τους περισσότερος αιχμαλώτους τους έδιναν με τέλι».

Συμπλήρωσε ότι έχει τραύμα στο κεφάλι και φαίνεται να φορεί βέρα. «Αυτός ο άνθρωπος δεν ήρθε από άλλο πλανήτη, είναι από την Κύπρο. Δεν ξέρουμε την ταυτότητα του, ούτε την τύχη του».

Ακόμη είπε ότι το 1975 οι Τούρκοι προσπάθησαν να εξαναγκάσουν τους λιγοστούς εγκλωβισμένους να εγκαταλείψουν το Μπέλαπάις. «Συνέλαβαν 13χρονους και 14χρονους με την κατηγορία ότι προσπάθησαν να βάλουν ποντικοφάρμακο στο ντεπόζιτο του νερού που τροφοδοτούσε το στρατόπεδο αλλά και με την κατηγορία ότι προσπάθησαν να κάνουν οργάνωση με την επωνυμία «Καππαρόβουνος» για να κάνουν ανταρτοπόλεμο». Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι συνέλαβαν έξι ανήλικους, τους πήραν στο Κάστρο της Κερύνειας και δέχθηκαν απίστευτη κακοποίηση.

Από την πλευρά του ο ερευνητής Οδυσσέας Χρίστου ανέφερε ότι ψάχνοντας στο διαδίκτυο εντόπισε διάφορες φωτογραφίες.

«Αυτή η φωτογραφία δημοσιεύθηκε σε περιοδικά με τη λεζάντα «εμείς οι καλοί Τούρκοι στρατιώτες δίνουμε τσιγάρο και νερό σε έναν Ελληνοκύπριο αιχμάλωτο που προσπάθησε να δηλητηριάσει το νερό μας». Τόνισε ότι αυτό αποτελεί προπαγάνδα.

Διευκρίνισε ότι υπήρξαν αναφορές ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι κάποιος Λόντος, κάτοικος Κερύνειας – Λάπηθος. «Ο Λόντος ήταν ένα δυνατό παλικάρι και αγωνιστής της ΕΟΚΑ. «Είχε εμπλοκή στο πραξικόπημα και με την έναρξη των βομβαρδισμών  πήγε στο Κάστρο της Κερύνειας για να απελευθερώσει τους κρατούμενους. Έχουμε μαρτυρίες που τον προσδιορίζουν στα πεδία των μαχών».

Επεσήμανε ότι υπάρχει μια φωτογραφία με ένα όχημα που το ποδοπάτησαν τα άρματα και υπάρχει η αναφορά ότι αυτό το όχημα ήταν του Λόντου και το οδηγούσε κάποιος υπάλληλος. «Ήταν μια σημαντική προσωπικότητα της Κερύνειας».

Τόνισε ότι η διερεύνηση ξεκίνησε για τον Λόντο. «Επικοινωνήσαμε με την οικογένεια του καθώς υπήρχαν ομοιότητες. Στη συνέχεια αντιληφθήκαμε ότι υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία δεν συγκλίνουν έτσι ώστε να προκύψει ταυτοποίηση και κυρίως ότι δεν είχε κάποια αναπηρία στο χέρι του».

Ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι οι Τούρκοι στρατιώτες που βρίσκονται στη φωτογραφία είναι του 61ο Τάγματος  Πεζικού που έφθασε με ελικόπτερα στα τέλη Ιουλίου. «Είχαν εμπλοκή στην κατάληψη Λαπήθου – Καραβά. Στο δεύτερο γύρο της εισβολής τους εντοπίζουμε στην περιοχή Παλαίκυθρο και Μια Μηλιά».

Διευκρίνισε ότι η πιθανότερη λήψη της φωτογραφίας είναι στην περιοχή Λαπήθου – Καραβά. «Εκεί υπήρχαν και πηγάδια, αν ευσταθεί η άποψη ότι προσπάθησε να τους δηλητηριάσει. Παρακαλούμε αν κάποιος τον αναγνωρίζει, να επικοινωνήσει μαζί μας».

Ο Πρόεδρος των αιχμαλώτων ανέφερε ότι ο Λόντος συνελήφθη στο Κάρμι και τα οστά του εντοπίστηκαν στην Αγύρτα . «Πέρασε από την γνωστή μάντρα κολαστήριο. Όταν βρέθηκε ο σκελετός του, το κεφάλι του ήταν λιωμένο».

Τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Τι ειπώθηκε στην εκπομπή 


Τέλος, ανέφερε ότι προσπαθούν να καταγράψουν σε ένα βιβλίο τα βιώματα και τις μαρτυρίες των αιχμαλώτων.

Το φωτογραφικό υλικό είναι από το Αρχείο Τεκμηρίων, στα πλαίσια της έρευνας «Γεωχρονική Τεκμηρίωση Γεγονότων 1974», που διερευνάται στην σελίδα του Facebook 1974 Μαρτυρίες & Τεκμήρια».