Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου – δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ΓΤΠ 28/07/2023


Δηλώσεις σχετικές με τις αρμοδιότητες του Γραφείου μας έχουν χρωματιστεί με κίτρινο χρώμα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου – δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.


Μετά τη συνεδρίαση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, είπε: «Το Υπουργικό Συμβούλιο  ενέκρινε σήμερα σχέδιο χορηγιών για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την προσαρμογή των κοινοτήτων στην κλιματική αλλαγή, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.


Το σχέδιο έχει ως βασικό σκοπό την προώθηση υλοποίησης επενδύσεων από τα Κοινοτικά Συμβούλια μέσω της παροχής οικονομικών κινήτρων υπό τη μορφή μη επιστρεπτέων χρηματοδοτικών ενισχύσεων, για τον μετριασμό και την άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, κυρίως των υψηλών θερμοκρασιών και πλημμυρικών φαινομένων, καθώς και επενδύσεων βιώσιμης κινητικότητας.


Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 3 εκ. ευρώ και το σχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο καταρτίστηκε για την αξιοποίηση των πόρων που κατανεμήθηκαν στην Κύπρο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υποβλήθηκε στην ΕΕ κατόπιν έγκρισης του από το Υπουργικό Συμβούλιο, στις 14 Μαΐου 2021.


Απευθύνεται σε Κοινοτικά Συμβούλια και κάθε ένα θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για να πάρει τη χρηματοδότηση».


Ερωτηθείς για το θέμα της ανέγερσης τεμένους σε χώρους πλησίον του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα, στο Ριζοκάρπασο, όπως γράφει ο τουρκοκυπριακός Τύπος, ο Εκπρόσωπος είπε: «Παρακολουθούμε και τα δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο και βρίσκονται υπό διερεύνηση όλες οι πληροφορίες και αξιολογούνται από τις αρμόδιες Αρχές. Τέτοια ζητήματα, που άπτονται του θρησκευτικού σεβασμού και της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, πρέπει να προσεγγίζονται με τη δέουσα προσοχή και αμοιβαίο σεβασμό. Είμαστε βέβαιοι ότι, όπως θα θεωρείτο αδιανόητο από πλευράς μας η λειτουργία χριστιανικού λατρευτικού χώρου, αντίστοιχα, στο Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα, το ίδιο αναμένουμε και από τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας».

Ερωτηθείς για την αυριανή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της ΔΕΑ, ο Εκπρόσωπος είπε: «Τίθεται ως πρώτιστο αύριο να σταλεί το μήνυμα ότι αυτό το ανθρωπιστικό ζήτημα, των αγνοουμένων, είναι θέμα που αφορά και στις δύο κοινότητες. Δεν είναι πολιτικό, αλλά ανθρωπιστικό και οι εργασίες της ΔΕΑ πρέπει να προχωρήσουν, πρέπει να διακριβωθεί η τύχη όλων των αγνοουμένων».


Σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι αύριο θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν μετά την επίσκεψη.


Κληθείς να αναφερθεί στην επίσημη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε: «Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας έχει επαναπρογραμματιστεί για τη Δευτέρα, 31 Ιουλίου, και αναμένουμε να υπάρξει σχετική ανακοίνωση, εάν και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, διότι η Ελλάδα, δυστυχώς, ακόμη δοκιμάζεται από τις καταστροφικές πυρκαγιές».


Ερωτηθείς για την επικείμενη επίσκεψη στην Κύπρο του Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Εκπρόσωπος είπε: «Η συγκεκριμένη επίσκεψη εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της αποτελεσματικότερης εφαρμογής της επιβολής των κυρώσεων.


Είναι γνωστό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, η Κυβέρνηση, έχει ιεραρχήσει πολύ ψηλά αυτή την πιστή εφαρμογή της επιβολής των κυρώσεων και υπάρχει μια στενή συνεργασία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και  Κυβέρνησης των ΗΠΑ, αλλά και του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε αυτό το πλαίσιο της στενής συνεργασίας, η οποία τυγχάνει και αναγνώρισης μέσα από τα πιο επίσημα χείλη τόσο από πλευράς Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και Ηνωμένου Βασιλείου, εντάσσεται αυτή η επίσκεψη του Υφυπουργού, ο οποίος θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων. Είναι, άλλωστε, σχετική και η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ως προς μια σειρά μέτρων τα οποία θα ληφθούν – η απόφαση έχει ήδη γνωστοποιηθεί στους αρχηγούς των Διπλωματικών Αποστολών για να επικοινωνηθεί και στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ. Ακριβώς σε αυτή την από εμάς πολύ υψηλής ιεράρχησης προτεραιότητα εντάσσεται και η επίσκεψη του υφυπουργού».
(ΡΜ/ΑΦ/ΣΧ)