Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Μήνυμα του Γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας για την Ημέρα Αγνοουμένων, ΓΤΠ 29/10/2022


Η σημερινή μέρα φέρνει στη μνήμη μας τις 29 Οκτωβρίου 1974, ημέρα που ολοκληρώθηκε στην Κύπρο η ανταλλαγή των αιχμαλώτων της τουρκικής εισβολής. Ήταν η ημέρα που άρχισε για τον Κυπριακό Ελληνισμό μια νέα τραγική περίοδος αγωνίας και αναζήτησης των εκατοντάδων συμπατριωτών μας που ουδέποτε επέστρεψαν στις οικογένειές τους και έκτοτε η τύχη τους αγνοείται. Μιας τραγωδίας, που, κατά απαράδεκτο τρόπο, συνεχίζεται για εκατοντάδες οικογένειες μέχρι σήμερα. Μιας τραγωδίας που βίωσαν και βιώνουν και δεκάδες άλλες οικογένειες αγνοουμένων μας της περιόδου 1963-‘67.

Η σημερινή μέρα είναι μια δύσκολη μέρα για όλους μας, ειδικά για τις οικογένειες των αγνοουμένων μας που αναμένουν απαντήσεις για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων. Είναι ταυτόχρονα και μια μέρα θύμησης και τιμής αλλά και ευθύνης. Θυμόμαστε και τιμούμε σήμερα όλους εκείνους που πιστοί στο καθήκον παρέμειναν στις επάλξεις και αγωνίστηκαν πειθόμενοι τοις κείνων ρήμασι. Είναι, όμως, και μια μέρα ευθύνης για όλους εμάς να συνεχίσουμε μαζί με τις οικογένειές τους τον δύσκολο, αλλά και ιερό αγώνα για τη σωστή διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου, ώστε να δοθεί ένα τέλος στο μαρτύριο που βιώνουν οι οικογένειες για τόσες δεκαετίες. Δεκαετίες καθημερινού πόνου, αγωνίας και αβεβαιότητας.

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες μας τα προβλήματα και οι δυσκολίες παραμένουν και επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Η κατοχική δύναμη που ευθύνεται για τη δημιουργία του προβλήματος, αλλά και για τη μέχρι σήμερα διαιώνιση του με προσκόμματα και τακτικισμούς, εξακολουθεί να αρνείται να συνεργαστεί με ειλικρίνεια για επίλυση του προβλήματος. Ταυτόχρονα, η Τουρκία εξακολουθεί να περιφρονεί με προκλητικό τρόπο και αλαζονεία τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και άλλων διεθνών οργανισμών.

Η απαράδεκτη και απάνθρωπη αυτή κατάσταση δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Αναμένουμε και προσδοκούμε από την πολιτισμένη ανθρωπότητα, τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από τους ισχυρούς της γης να αναλάβουν ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες και να συμβάλουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά στον τερματισμό της συνεχιζόμενης τραγωδίας προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών.

Από πλευράς μας, θα εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες μας και θα συνεχίσουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον ιερό αγώνα για διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου, είτε αυτός είναι Ελληνοκύπριος είτε Ελλαδίτης είτε Τουρκοκύπριος.

(ΡΜ/ΝΓ)