Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Λύση που δεν θα τερματίζει την κατοχή θα είναι θνησιγενής και δεν θα μπορεί να γίνει αποδεκτή, είπε ο Φωτίου, ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 12/10/2019


Μια μορφή λύσης που θα αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και δεν θα τερματίζει την κατοχή επανενώνοντας τη χώρα μας χωρίς εγγυήσεις και την παρουσία του τουρκικού στρατού, θα είναι με πάσα βεβαιότητα θνησιγενής και δεν θα μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε από την ηγεσία ούτε από το λαό μας, ανέφερε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτη Φωτίου.

Ο κ. Φωτίου μιλούσε στην κηδεία του φονευθέντος από τους Τούρκους εισβολείς το 1974 Φώτη Δρουσιώτη, στη Λεμεσό. Η εκταφή των οστών του, όπως είπε ο κ. Φωτίου, πραγματοποιήθηκε το 2017 από ομαδικό τάφο, ο οποίος εντοπίστηκε σε περιοχή της Βώνης λίγα μόνο μέτρα από την οικία στην οποία συνελήφθη. Είχε τραύματα από σφαίρες μεταξύ των οποίων και στο κεφάλι, είπε.

«Το λέμε συνεχώς. Το φωνάζουμε. Το διαμηνύουμε παντού: Η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες της μέχρι να επιτευχθεί και η διακρίβωση της τελευταίας περίπτωσης. Δεν μπορεί μετά από τόσα χρόνια να εξακολουθούν να αγνοούνται οι περισσότεροι συμπατριώτες μας, και η Τουρκία να συνεχίζει να βάζει προσκόμματα στις εργασίες της Διερευνητικής Επιτροπής», σημείωσε, μεταξύ άλλων ο Προεδρικός Επίτροπος.

«Χωρίς άλλη καθυστέρηση», πρόσθεσε, «θα πρέπει η Τουρκία να επιτρέψει χωρίς περιορισμούς τις εκταφές στις λεγόμενες στρατιωτικές ζώνες, καθώς και την πρόσβαση των ερευνητών στα αρχεία τουρκικού στρατού όπου με βεβαιότητα υπάρχουν στοιχεία για πολύ περισσότερες περιπτώσεις αγνοουμένων. Και, επίσης, να δώσει στοιχεία για τις σκόπιμες μετακινήσεις λειψάνων εκτελεσθέντων συμπατριωτών μας σε άλλους χώρους ώστε να αποκρυβούν, αν είναι δυνατόν, οι τεράστιες ευθύνες της για το μεγάλο αυτό έγκλημα».

Ο κ. Φωτίου είπε ότι «η Τουρκική ηγεσία αντιμετωπίζει τα πάντα με πρωτοφανή έξαρση της αλαζονείας που την διακρίνει. Σε όλα τα θέματα. Παραγνωρίζει πλήρως το διεθνές δίκαιο εισβάλλοντας στα χωρικά ύδατα και την περιοχή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, και το κάνει αυτό, λέει, για να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, υπέρ των οποίων ενεργεί παράνομα και όλως προκλητικά προκειμένου να εξυπηρετήσει τις επεκτατικές βλέψεις της σε όλη την περιοχή».

Ανέφερε ότι «δεν ενδιαφέρει την Τουρκική ηγεσία το τι πραγματικά διαλαμβάνει το διεθνές δίκαιο, αλλά ξεδιάντροπα το επικαλείται. Ακόμα και στο θέμα της Αμμοχώστου επιχειρεί να ανατρέψει κάθε λογική ως προς τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Και αυτά όλα ενώ ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών καταβάλλει προσπάθειες με δεδομένη τη δική μας υποστήριξη για επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη μιας διαρκούς και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος προς το συμφέρον και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων».

Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε, «μια μορφή λύσης που θα αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και δεν θα τερματίζει την κατοχή επανενώνοντας τη χώρα μας και διασφαλίζοντας τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών χωρίς εγγυήσεις και την παρουσία του τουρκικού στρατού, θα είναι με πάσα βεβαιότητα θνησιγενής και δεν θα μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε από την ηγεσία ούτε από το λαό μας».

(ΚΥΠΕ/ΓΜΙ/ΡΠΑ)