Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Υπογράφηκε Οικονομική Συμφωνία μεταξύ του United Nations Development Programme (UNDP) και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ΓΤΠ 25/07/2023


Υπογράφηκε, σήμερα 25/07/2023, η Οικονομική Συμφωνία μεταξύ του United Nations Development Programme (UNDP) και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τη Συμφωνία υπέγραψε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους και εκ μέρους του UNDP Κύπρου ο Επικεφαλής κ. Jakhongir Khaydarov.

Κατά την υπογραφή, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας παρέδωσε στον κ. Khaydarov την εισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ), ύψους 175 χιλιάδων ευρώ για το 2023. 

Παρόντες στη συνάντηση ήταν η Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων κα Άννα Αριστοτέλους και ο Ελληνοκύπριος Εκπρόσωπος στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων κ. Λεωνίδας Παντελίδης.

Η συνεισφορά εντάσσεται στο πλαίσιο στήριξης και υποστήριξης του ιδιαίτερα σημαντικού έργου που επιτελεί η ΔΕΑ, από την Κυπριακή Δημοκρατία, ως προς τη διερεύνηση και διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της Κύπρου. Η πτυχή αυτή αποτελεί μια εκ των τραγικότερων ανθρωπιστικών συνεπειών του κυπριακού προβλήματος για Ελληνοκύπριους, Ελλαδίτες και Τουρκοκύπριους.

Με απόλυτο σεβασμό προς τις δοκιμαζόμενες οικογένειες των αγνοουμένων, η Κυπριακή Δημοκρατία θα παραμείνει αταλάντευτος αρωγός, ως προς την υποβοήθηση του έργου της ΔΕΑ. Σημειώνεται ότι, από την έναρξη του προγράμματος εκταφών της ΔΕΑ, οι απευθείας εισφορές της Κυπριακής Δημοκρατίας στη χρηματοδότηση του προγράμματος ανέρχονται σε πέραν των 3,7 εκατομμυρίων ευρώ και αποτελούν το υψηλότερο ποσό μετά από τις χορηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται άλλα μέτρα στήριξης του Προγράμματος της ΔΕΑ που χρηματοδοτούνται απευθείας από την Κυπριακή Δημοκρατία και αφορούν στις έρευνες και στις εκταφές.

Η Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζει με κάθε τρόπο και μέσο τις προσπάθειες της ΔΕΑ στην επιτέλεση του έργου της, που δεν είναι άλλο από τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, Ελληνοκυπρίων, Ελλαδιτών και Τουρκοκυπρίων. Εκφράζοντας τις ιδιαίτερες ευχαριστίες της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την ΕΕ για τη σημαντική και καταλυτική συνδρομή της, η κα Αριστοτέλους σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός της ΔΕΑ για το 2023 είναι 3,2 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών της ΔΕΑ καλύπτεται από την ΕΕ, η χρηματοδότηση της οποίας ανέρχεται στα 2,6 εκατ. ευρώ και αποτελεί το 80% του προϋπολογισμού της ΔΕΑ. Οι υπόλοιπες 600.000 ευρώ, προέρχονται από εισφορές δωρητών, με τη συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας να είναι η υψηλότερη από το σύνολο των εισφορών για χρηματοδότηση του προγράμματος της ΔΕΑ, το οποίο συνοδεύεται και από άλλα σημαντικά μέτρα που αφορούν τις έρευνες και εκταφές και τα οποία χρηματοδοτούνται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η κα Αριστοτέλους επισήμανε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η περαιτέρω ενίσχυση και στήριξη του έργου της ΔΕΑ και ειδικότερα η επιτάχυνση στην πράξη όλων των σχετικών διεργασιών για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων ως ύψιστη προτεραιότητα. Ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος μας εχθρός σε ό,τι αφορά το θέμα των αγνοουμένων μας και διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες της Πολιτείας, έχουν ένα και μόνο στόχο, τη διακρίβωση της τύχης, με πειστικά και τεκμηριωμένα στοιχεία, και του τελευταίου αγνοουμένου μας. Αυτό, υπογράμμισε, θα σημάνει και τον τερματισμό του μαρτυρίου της αβεβαιότητας που κουβαλούν οι οικείοι τους για 49 χρόνια.

(ΡΜ/ΝΓ/ΣΧ)