Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Φωτίου: Εντοπίστηκαν οστά πεσόντων στο πρόχειρο νοσοκομείο της ΕΦ στον Παχύαμμο ΚΥΠΕ - Αντώνης Γκιλδάκης - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 11/11/2019


Ανθρώπινα οστά και προσωπικά αντικείμενα που πιθανόν να ανήκουν σε αριθμό πεσόντων του Αυγούστου του 1964, μελών της Εθνικής Φρουράς, εντοπίστηκαν στον χώρο του πρόχειρου νοσοκομείου της ΕΦ, στον Παχύαμμο, ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Η ανασκαφή του χώρου άρχισε στις 9 Οκτωβρίου και πραγματοποιείται από Κύπριους επιστήμονες, με την ουσιαστική συνδρομή μελών της μονάδας ναρκαλιευτών της Εθνικής Φρουράς.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Φωτίου είπε ότι δείγματα των οστών παραδόθηκαν ήδη στους επιστήμονες του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) για γενετικές εξετάσεις DNA και τα αποτελέσματα να αναμένονται εντός της εβδομάδας.

Οι εργασίες των εκταφών, που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεχίζονται, με τον κ. Φωτίου να κάνει λόγο για δύσκολη και χρονοβόρα ανασκαφή λόγω της ύπαρξης πυρομαχικών στο σημείο.

Λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εμπλεκόμενων επιστημόνων, των κατοίκων της περιοχής καθώς και των ευρημάτων, ανέφερε ο κ. Φωτίου.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Επίτροπος Προεδρίας αναφέρθηκε στην σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για πραγματοποίηση εκταφών και αναγνώριση λειψάνων πεσόντων του Αυγούστου του 1964, που έχασαν τη ζωή τους κατά τους βομβαρδισμούς της τουρκικής αεροπορίας με βόμβες ναπάλμ στο πρόχειρο νοσοκομείο Παχυάμμου.

«Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αφορά τρεις χώρους προς εκταφή, τον χώρο που βρισκόταν το νοσοκομείο Παχυάμμου και δυο χώρους στο κοιμητήριο Παναγίας Χρυσοπατερίτισσας» είπε. Αναφέρθηκε παράλληλα σε χώρους ταφής στο κοιμητήριο Πάφου, όπου τάφηκε μέρος των σορών που αποδίδονται στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Σε συνέχεια της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, έγιναν οι αναγκαίες έρευνες και ο προγραμματισμός για υλοποίηση της απόφασης, είπε.

Ανέφερε ότι ο πρώτος χώρος που αποφασίστηκε να ανασκαφεί ήταν στον Παχύαμμο που βρισκόταν το πρόχειρο νοσοκομείο της Εθνικής Φρουράς, με την ανασκαφή του χώρου να αρχίζει στις 9 Οκτωβρίου 2019.

«Πρόκειται για μια πάρα πολύ δύσκολη ανασκαφή για το λόγο ότι, σύμφωνα με διάφορες μαρτυρίες και πληροφορίες, στον ευρύτερο χώρο υπήρχαν αποθηκευμένα και εκρηκτικά» είπε ο Επίτροπος Προεδρίας.

Τα μέχρι τώρα ευρήματα επιβεβαίωσαν, δυστυχώς, τις πληροφορίες μας για την ύπαρξη πυρομαχικών εντός του κρατήρα, γεγονός που προκαλεί επιβράδυνση των διαδικασιών εκταφής, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εμπλεκόμενων επιστημόνων, των κατοίκων της περιοχής καθώς και των ευρημάτων, πρόσθεσε.

«Επιθυμώ, για λόγους διαφάνειας, να ανακοινώσω τον εντοπισμό ανθρωπίνων οστών και προσωπικών αντικειμένων που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των εκταφών. Πρόκειται για οστά που παραπέμπουν σε αριθμό προσώπων. Από τις ενδείξεις προκύπτει ότι τα οστά πιθανόν να ανήκουν σε μέλη της Εθνικής Φρουράς» σημείωσε ο κ. Φωτίου.

Είπε ακόμη ότι δείγματα των οστών παραδόθηκαν ήδη στους επιστήμονες του ΙΝΓΚ για γενετικές εξετάσεις DNA, για σκοπούς εξακρίβωσης της ποιότητας των οστών αλλά και για σκοπούς ταυτοποίησης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων DNA αναμένονται εντός της εβδομάδας, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Προεδρίας, οι εκταφές από την ομάδα των Κύπριων επιστημόνων και των ναρκαλιευτών της Εθνικής Φρουράς συνεχίζονται.

«Θέλω να τονίσω για ακόμα μια φορά ότι πρόκειται για μια δύσκολη και χρονοβόρα ανασκαφή, και ως εκ τούτου λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να την ολοκληρώσουμε με ασφάλεια και επιτυχία» τόνισε.

Εξέφρασε τέλος την συμπαράστασή του στις οικογένειες των πεσόντων, διαβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά ότι «προβαίνουμε σε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, σε δύσκολες περιστάσεις, ώστε να τους δώσουμε τις απαντήσεις που δικαιούνται για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων, κάτι που θα βοηθήσει στο να κλείσει το οδυνηρό κεφάλαιο του χαμού των δικών τους ανθρώπων».

(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΑΧΡ)

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.