Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Συνεχίζονται οι εκσκαφές για αγνοούμενους λέει το τ/κ μέλος της ΔΕΑ, ΚΥΠΕ 23/06/2023


Συνεχίζουν να εργάζονται για την διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων ανέφερε το τ/κ μέλος της ΔΕΑ, Χακί Μουφτουζαντέ λέγοντας ότι δεν έχουν ακόμη εντοπισθεί 969 άτομα.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» ο κ. Μουφτούζαντε πρόσθεσε ότι από τους 2002 αγνοούμενους στην Κύπρο, οι 1.510 είναι Ελληνοκύπριοι και οι 492 είναι Τουρκοκύπριοι. Τα οστά 1.033 αγνοουμένων που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής και έχουν παραδοθεί στις οικογένειές τους, σημείωσε.

Με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου 2023, είπε, απομένει ο εντοπισμός 969 ατόμων.

Οι εκσκαφές, ανέφερε, συνεχίζονται τάχιστα στην Τσάδα, την Λάπηθο, το Παλαίκυθρο, το Κάτω Δίκωμο, τους Στύλλους, στον Ασώματο.

Η ΔΕΑ, συνέχισε, έχει επτά ταυτόχρονες ανασκαφικές ομάδες στο «βορρά» και στο «νότο», λέγοντας ότι υπάρχουν 83 τοποθεσίες στον κατάλογο  που ακόμη περιμένουν και περίπου 100 τοποθεσίες των οποίων οι αναλύσεις και οι μελέτες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Ο κ. Μουφτούζαντε ανέφερε ότι ο «σύλλογος για την διατήρηση της μνήμης των μαρτύρων Μαράθα, Σανταλλάρη, Αλόα» απαιτεί την εκσκαφή στο μνημείο της Αλόα που τον Ιανουάριο του 2023 βρισκόταν στον επίσημο κατάλογο αγνοουμένων. Από τότε, είπε, που ξεκίνησε η ανασκαφή και η αναγνώριση οστών στους μαζικούς τάφους στη Μαράθα και το Σανταλάρη το 2015, οι οικογένειες θυμάτων της Αλόα παραμένουν σε αναμονή και εργάζονται σκληρά για να φέρουν καλά νέα για την εκταφή που θα αφορά τους δικούς τους κι ευελπιστούν σε αυτό.

Από την αρχή του τρέχοντος έτους, είπε, εξετάστηκαν οι συντεταγμένες 58 πιθανών τοποθεσιών ταφής μέσω 74 αεροφωτογραφιών και από το 2018, 226 συντεταγμένες εξετάζονται συνεχώς και χωρίς προβλήματα από το αρχείο αεροφωτογραφιών, με στρατιωτική συνεργασία, και αυτό συμβάλλει στον προσδιορισμό της τοποθεσίας και στην εξοικονόμηση χρόνου από την ΔΕΑ, όπως πρόσθεσε.

Συνεχίζονται ανελλιπώς, ανέφερε, και οι εκσκαφές σε στρατιωτικές περιοχές.