Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Ευρεία σύσκεψη στην Αθήνα υπό των αρμοδίων Υπουργείων και Υπηρεσιών Ελλάδας και Κύπρου για θέματα Αγνοουμένων, ΓΤΠ 27/09/2022


Πραγματοποιήθηκε χθες, 26 Σεπτεμβρίου 2022, στην Αθήνα, ευρεία σύσκεψη των εμπλεκόμενων αρμοδίων Υπουργείων και Υπηρεσιών Ελλάδας και Κύπρου για θέματα των αγνοουμένων συνεπεία της τουρκικής εισβολής του 1974.

Στη σύσκεψη παρέστησαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φώτης Φωτίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Κυριάκος Κενεβέζος, εκπρόσωποι των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και οι Πρόεδροι της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας κα Μαρία Καλμπουρτζή και της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων, Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων κ. Νίκος Σεργίδης.

Κοινή ήταν η διαπίστωση όλων ότι η στασιμότητα που επικρατεί λειτουργεί αρνητικά στην επίτευξη προόδου και στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος των αγνοουμένων.

Τονίστηκε ότι για να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος χρειάζεται παράλληλα η ειλικρινής συνεργασία εκ μέρους της Τουρκίας και ότι η χώρα αυτή θα πρέπει να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και να αναλάβει τις πολιτικές και ανθρωπιστικές αποφάσεις που απαιτούνται για επίλυση του προβλήματος.

Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, στόχος των προσπαθειών μας ήταν και παραμένει η διευκρίνιση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου μας προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών.

Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε νέα σειρά μέτρων και πρωτοβουλιών τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου και Ελλάδας που θα αναληφθούν, με στόχο να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία, καταθέτοντας νέες προτάσεις προσέγγισης μέσα από τα αρμόδια διεθνή φόρα.

Από όλους όσοι έλαβαν μέρος στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι η σωστή επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων αποτελεί χρέος και επιταγή προς τους ήρωες μας και στις οικογένειες τους.

(EΠ/ΕΧΡ)