Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ Φώτη Φωτίου στα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων και αγνοουμένων της κατεχόμενης κοινότητας Κυράς , 04/10/2020


Με αισθήματα δέους και βαθειάς συγκίνησης προσήλθαμε σήμερα εδώ για να τελέσουμε τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου των πεσόντων, εκτελεσθέντων και αγνοουμένων της κοινότητας Κυράς Μόρφου.

Συγχαίρω θερμά τον Αθλητικό Πνευματικό Όμιλο Κυράς για την πρωτοβουλία ανέγερσης του μνημείου και όλες τις ενέργειες του για διατήρηση ζωντανής της μνήμης για την κοινότητα και την ελεύθερη επιστροφή σε αυτήν, όπως εύχονται και οι ήρωες της που μας παρακολουθούν από ψηλά.

Και είναι πραγματικά για μένα ιδιαίτερη τιμή να εκπροσωπώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και γενικότερα την Πολιτεία σε αυτή την τελετή, και να έχω την ευκαιρία να καταθέσω μαζί σας και το δικό μου σεβασμό προς αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας της πατρίδας μας, αλλά και προς εκείνους που χάθηκαν στη δίνη του προδομένου εκείνου πολέμου το 1974.

Πόνος και οδύνη είναι τα συναισθήματα όλων μας από την αναδρομή στην προδοσία και το συνεχιζόμενο έγκλημα του 1974. Πονούμε και αισθανόμαστε οδύνη όταν παρελαύνουν μπροστά μας σαν εφιάλτης τα δεινά της τραγωδίας της Κύπρου, η προδοσία του πραξικοπήματος, η εισβολή, η κατοχή, η προσφυγιά, το δράμα των αγνοουμένων μας, οι καρτερικοί εγκλωβισμένοι μας. Πονούμε από τη συνεχιζόμενη κατοχή πατρογονικών εδαφών και εστιών και αποτίουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ηρωικούς πεσόντες και νεκρούς μας.

Όμως, όσος κι αν είναι ο πόνος μας, όση κι αν είναι η οδύνη μας, οφείλουμε να στρέψουμε τα βλέμματα πίσω και τα ιστορικά διδάγματα, που οφείλουμε όλοι να αντλούμε από το χθες της ιστορίας μας, είναι η πυξίδα για την πορεία του σήμερα. Αλλά ιστορική μνήμη σημαίνει ιστορική συνείδηση. Και ιστορική συνείδηση για μας τους Έλληνες της Κύπρου σημαίνει συνείδηση της αδιάσπαστης συνέχειας από τους ομηρικούς χρόνους μέχρι σήμερα. Μια συνέχεια που ενισχύθηκε με τις θυσίες γενεών και διατηρήθηκε χάρις στο πάθος μας για ελευθερία και σταθερή πίστη στην ιερότητα και το δίκαιο του αγώνα μας.

Η απόδοση τιμής σε ήρωες των αγώνων του λαού μας είναι μια οφειλόμενη διαχρονική επιταγή. Μια πράξη υπόμνησης της μαρτυρικής αγωνιστικής πορείας ενός λαού, που συνεχίζει ακόμα τον αγώνα για τη φυσική και εθνική του επιβίωση.

Τιμούμε σήμερα, πρεπόντως και καθηκόντως, επτά κληρωτούς και έφεδρους εθνοφρουρούςτους Χριστάκη Χριστοφίδη, Χαράλαμπο Θεολόγου, Κωστάκη Ανδρέου Παμή, Κωνσταντίνο Κυπριανού, Σάββα Κούλλουρο, Ιωάννη Χαριλάου και Ανδρέα Παναγή που με άφθαστο ηρωισμό και αυταπάρνηση υπερασπίστηκαν τα ιερά χώματα της πατρίδας μας από τον Τουρκικό Αττίλα. Τρείς από αυτούς εξακολουθούν να αγνοούνται. Έξι επίσης κάτοικοι της Κυράς οι Βασίλης Γεωργίου, Θεοδώρα Βασιλείου, Θεοδότη Χριστοφή Κούκκουρου, Ανδρέας Τσαγκάρης, Γεώργιος Χριστοφή Κούκκουρος και Γεώργιος Ιωάννου Χαλίλης συνελήφθηκαν και εκτελέστηκαν από τους Τούρκους εισβολείς, ή από τουρκοκυπρίους εξτρεμιστές που για χρόνια ποτίζονταν από την Άγκυρα με το δηλητήριο του μίσους κατά των Ελληνοκυπρίων. Δύο από αυτούς εξακολουθούν να αγνοούνται.

Η πιο τραγική πτυχή της τραγωδίας που βίωσε η Κύπρος το 1974 είναι φυσικά οι αγνοούμενοι. Είναι ιδιαίτερα συγκλονιστικό το γεγονός ότι809 από τους αρχικά 1619 καταγραφέντες συμπατριώτες μας στο θλιβερό κατάλογο, συνεχίζουν, ακόμα και σήμερα, 46 χρόνια μετά, να αγνοούνται. Και ακόμα πιο συγκλονιστικό είναι ότι φεύγουν από τη ζωή οι αγαπημένοι τους. Οι γονείς τους, οι σύζυγοι, ακόμα και παιδιά τους, με ανοικτές τις πληγές στη ψυχή και την καρδιά τους από την αγωνία και τον πόνο τόσων χρόνων.

Δυστυχώς η προσπάθεια μας να διακριβωθεί και η τελευταία περίπτωση αγνοουμένου, προσκρούει στην αδιαλλαξία και την αρνητικότητα της κατοχικής δύναμης, η οποία καταφανώς έχει ως δική της προτεραιότητα την απόκρυψη και παρασιώπηση των μεγάλων ενοχών της για το πρόβλημα των αγνοουμένων. Επιμένουμε όμως και καταβάλλουμε προσπάθειες προς κάθε κατεύθυνση με στόχο να δοθούν απαντήσεις προς όλους τους συγγενείς για την εξαφάνιση των δικών τους. Είναι ντροπή να παραγνωρίζεται το δικαίωμα τους αυτό και να επιχειρείται από την πλευρά που έχει τεράστιες ευθύνες το κλείσιμο ουσιαστικά του προβλήματος με αναπάντητα τα ερωτήματα για τους περισσότερους των αγνοουμένων μας.

Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,

Πρέπει το μνημείο των ηρωικώς πεσόντων και αγνοουμένων της κοινότητας Κυράς Μόρφου, να λειτουργεί ως άφωνο σάλπισμα εγρήγορσης και αγώνα για την ανατροπή των κατοχικών δεδομένων και για την διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων μας.

Να κρατά τις προσπάθειές μας προσηλωμένες στη διάνοιξη του δρόμου που οδηγεί στην επανένωση της πατρίδας μας σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας, ειρήνης, δημοκρατίας και κοινής ευημερίας για όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού μας, χωρίς στρατούς κατοχής και μακριά από αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων.

Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και δεν αποδεχόμαστε τη συνέχιση της απαράδεκτης σημερινής κατάστασης. Αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν όλοι. Όπως πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή η επιθετική και εκβιαστική συμπεριφορά της Τουρκίας με την προκλητική παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, και ότι θα πρέπει, επιτέλους, να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να επιδείξει πραγματική βούληση και θέληση για την επίλυση των προβλημάτων με διάλογο και σύνεση.

Μπορεί στο στάδιο αυτό να μην αποφασίστηκαν κυρώσεις κατά της Τουρκίας από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, πράγμα που δεν ήταν για μας αυτοσκοπός σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα της συνεδρίας του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αλλά τα μηνύματα που πήρε η Τουρκία για τον άμεσο τερματισμό των έκνομων ενεργειών της στη θαλάσσια περιοχή μας, όσο και για το σεβασμό που οφείλει να επιδείξει προς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και όλων των άλλων κρατών, είναι ισχυρά όσο ποτέ άλλοτε.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την επανέναρξη το συντομότερο των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις αρχές στις οποίες έχει θεμελιωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δόθηκε μια μάχη με πολύ σημαντικά αποτελέσματα τα οποία θα πρέπει να εκτιμηθούν θετικά από όλους, και σε πνεύμα ενότητας και υπευθυνότητας να συνεχίσουμε τον αγώνα με αρραγές το εσωτερικό μας μέτωπο ώστε να επιτύχουμε μια λύση που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων μας.

Αυτό είναι και απαίτηση όλων των ηρώων και μαρτύρων των αγώνων μας προκειμένου να δικαιωθεί η θυσία και η προσφορά τους.

Κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στη μνήμη των ηρώων της Κυράς και προσευχόμαστε για τη δικαίωση και της δικής τους θυσίας και προσφοράς στους αγώνες του λαού μας.

Δόξα και τιμή στους ήρωες της Κυράς και σε όλους τους ήρωες της Πατρίδας μας.