Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Επίσπευση της καθιέρωσης «Εθνικής Ημέρας Αγνοουμένων της Κύπρου» επιθυμεί η Βουλή των Ελλήνων, είπε ο Γ. Ανδριανός, ΚΥΠΕ 03/11/2022


Επίσπευση των διαδικασιών για την καθιέρωση της «Εθνικής Ημέρας Αγνοουμένων της Κύπρου» επιθυμεί η Βουλή των Ελλήνων, όπως ανέφερε σήμερα ο Έλληνας Βουλευτής Αργολίδας, Γιάννης Ανδριανός, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου. Σημείωσε, δε, πως η Ελλάδα και η Βουλή των Ελλήνων βρίσκονται στο πλευρό της Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, κατά τη συνάντηση εξέφρασε, επίσης, την ετοιμότητα του σώματος για ανάδειξη του ζητήματος των αγνοουμένων σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η κ. Δημητρίου χαιρέτισε την πρόθεση της Βουλής των Ελλήνων να καθιερώσει την 29η Οκτωβρίου κάθε έτους ως την «Εθνική Ημέρα Αγνοουμένων της Κύπρου» και πρόσθεσε ότι η ενημέρωση γύρω από το ζήτημα της ανάγκης για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων βρίσκεται υψηλά στις προτεραιότητες της κοινοβουλευτικής διπλωματίας.

Κατά τη συνάντηση με τον Βουλευτή Γιάννη Ανδριανό, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα, στις εκδηλώσεις για την «Εθνική Ημέρα Αγνοουμένων της Κύπρου», εξετάστηκαν και τρόποι για περαιτέρω συνεργασία και συντονισμό ανάμεσα  στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Βουλή των Ελλήνων στις προσπάθειες για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την ανάγκη για άμεσες απαντήσεις στο δράμα των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας, σημειώνοντας, ότι οι προσπάθειες προσκρούουν στην τουρκική άρνηση για συνεργασία στο εν λόγω ζήτημα. Τέλος, ενημέρωσε του συμμετέχοντες στη συνάντηση για τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, τονίζοντας την προσήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς στην εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων, Παθόντων, Νίκου Κέττηρου, του Επιτρόπου Προεδρίας, Φώτη Φωτίου, της Προέδρου της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Μαρίας Καλμπουρτζή, του Προέδρου της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων, Νίκου Σεργίδη, και του Προέδρου της Οργάνωσης Συγγενών Κυπρίων Αγνοουμένων Ηνωμένου Βασιλείου, Νεοκλή Νεοκλέους.

(ΚΥΠΕ/ΕΓ/ΗΦ)