Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Τελέστηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης Τούλας Λιασή “Wherehaveyoubeen?” ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 10/05/2019


«Η οικογένεια της Τούλας Λιασή συνθέτει όλες τις πτυχές του δράματος της εισβολής. Η ζωή και ο θάνατος των σεβάσμιων γονιών της, που συνειδητά επέλεξαν να μην εγκαταλείψουν την πατρογονική εστία, ζώντας τέσσερις και πλέον δεκαετίες εγκλωβισμένοι στο χωριό τους, καθώς και του λατρευτού αδελφού της Γιαννάκη, που για 40 χρόνια αγνοείτο η τύχη του, μέχρι τη στιγμή της ταυτοποίησής του σε ομαδικό τάφο στην Κλεπίνη Κερύνειας, ταυτίζονται απόλυτα με τις τραγικές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας», ανέφερε σε χαιρετισμό του ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

«Η έννοια της ελευθερίας, στην ολοκληρωτική και ουσιαστική της σημασία, για αυτούς τους ανθρώπους μετουσιώθηκε σε πράξη και υπήρξε διάχυτη στη σκληρή και δύσκολη καθημερινότητά τους», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου «το τολμηρό εγχείρημα της Τούλας Λιασή να αναμετρηθεί με δυνατά συναισθήματα, που καθόρισαν την ψυχή και τον κόσμο της και να παρουσιάσει τη συγκεκριμένη θεματολογία, είναι πραγματικά άξιο επαίνου».

Αφενός, είπε, γιατί ως καλλιτέχνης αναδεικνύει ένα ευαίσθητο, ανθρωπιστικό θέμα με πολιτικές διαστάσεις, το οποίο αποτελεί κορυφαίο ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνούς νομιμότητας. Αφετέρου, πρόσθεσε, γιατί η Τούλα Λιασή, ζώντας για σχεδόν σαράντα χρόνια στην Ολλανδία και αναπτύσσοντας πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα, δύναται να αξιοποιήσει το έργο της για να προβάλει το ζήτημα των αγνοουμένων και κατ’ επέκταση το κυπριακό πρόβλημα, έξω από τα σύνορα της πατρίδας μας.

Ειδική αναφορά έκανε ο Επίτροπος Προεδρίας στον Σάββα Λιασή η κηδεία του οποίου τελέστηκε πρόσφατα, σημειώνοντας ότι «υπήρξε μια εμβληματική μορφή ανάμεσα στους εγκλωβισμένους αδελφούς μας». Υπόδειγμα χαρισματικού ανθρώπου, που ξεχώριζε για την υπομονή, την ανοχή, την καρτερικότητα και τα φιλειρηνικά του συναισθήματα, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «περήφανος θα ήταν σήμερα για αυτή την έκθεση της αγαπημένης του Τούλας».

(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΓΧΡ)