Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Διακήρυξη για την Ημέρα Αγνοουμένων Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων


Όταν στις 29 Οκτωβρίου 1974, με την ολοκλήρωση της ανταλλαγής αιχμαλώτων διαπιστώνεται πως εκατοντάδες συμπατριώτες μας, που αποδεδειγμένα συνελήφθηκαν από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών ή και σε πολλές περιπτώσεις μετά τη λήξη των εχθροπραξιών δεν επέστρεψαν, προστίθεται στα τραγικά προβλήματα που επισώρευσε στο Λαό μας η τουρκική εισβολή και το ανθρωπιστικό πρόβλημα των Αγνοουμένων.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, με απόφασή της στις 22/4/2010, κήρυξε την 29η Οκτωβρίου ως "Ημέρα Αγνοουμένων", για να αποδώσει τις οφειλόμενες τιμές στους Αγνοουμένους της Κυπριακής τραγωδίας του 1974 και στις οικογένειές τους, που για 46 τώρα χρόνια συνεχίζουν ν’ ανεβαίνουν το Γολγοθά τους και ν’ αγωνίζονται να σπάσουν το τείχος της σιωπής που επέβαλε η τουρκική αναλγησία.  

Η Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια απέρριπτε με κυνισμό κάθε πρόταση για συζήτηση έστω του θέματος, αψηφώντας  περιφρονητικά τις καταπελτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και  τις αποφάσεις άλλων έγκυρων  Διεθνών Οργανισμών.

Οι προσπάθειες των εκάστοτε κυπριακών κυβερνήσεων, μαζί με την αταλάντευτη απαίτηση των συγγενών αγνοουμένων για διακρίβωση της τύχης του κάθε αγνοουμένου με πειστικά στοιχεία δεν μπόρεσαν να αλλάξουν την απάνθρωπη στάση της Τουρκίας. Την υποχρέωσαν όμως, με την αίτησή της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να συναινέσει  στην λειτουργία της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ), που ας σημειωθεί  συστάθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 1981 και ήταν ανενεργός  λόγω της άρνησης της τουρκικής πλευράς.
Η έναρξη των εργασιών της ΔΕΑ, που απαρτίζεται από ένα ελληνοκύπριο και ένα τουρκοκύπριο αντιπρόσωπο και το τρίτο ανεξάρτητο μέλος που διορίζεται από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ,  αναπτέρωσε τις ελπίδες και τις προσδοκίες των συγγενών πως σύντομα το θέμα θα έβρισκε τη λύση του. Σήμερα 16 χρόνια μετά οι ελπίδες αυτές τείνουν να διαψευσθούν. Δεν μηδενίζουμε το έργο της ΔΕΑ, όμως τα αποτελέσματα κατά γενική ομολογία είναι φτωχά και ολοένα γίνονται πιο απογοητευτικά, με ορατό τον κίνδυνο εκατοντάδες αγνοούμενοί μας να παραμείνουν για πάντα αγνοούμενοι. Κατανοούμε τις πρακτικές και άλλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΔΕΑ. Όμως το κύριο πρόβλημα είναι η έλλειψη ειλικρινούς συνεργασίας, που αποδεικνύεται περίτρανα από τη μέχρι σήμερα άρνηση εκείνων που κατέχουν πληροφορίες να τις παραδώσουν στη ΔΕΑ. Πληροφορίες που αφορούν σε χώρους ταφής και χώρους στους οποίους οστά αγνοουμένων μας μετακινήθηκαν. Πληροφορίες, που υπάρχουν στα αρχεία του τουρκικού στρατού και του κατοχικού καθεστώτος. Οι πληροφορίες αποδεδειγμένα υπάρχουν. Η πολιτική βούληση να δοθούν στη ΔΕΑ λείπει.
  
Αναμένουμε πως το θέμα των Αγνοουμένων και συγκεκριμένα οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΔΕΑ θα είναι ένα από τα θέματα, τα οποία θα απασχολήσουν σοβαρά του ιθύνοντες των Ηνωμένων Εθνών, υπό την αιγίδα των οποίων τελεί η ΔΕΑ και επιτέλους  θα ενεργήσουν ουσιαστικά για να καταστεί η ΔΕΑ αποτελεσματική και αντάξια της ανθρωπιστικής αποστολής της, που δεν μπορεί να είναι άλλη από τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων.

Εμείς οι συγγενείς Αγνοουμένων επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά πως θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας προς κάθε δυνατή κατεύθυνση μέχρι να διακριβωθεί η τύχη του κάθε Αγνοουμένου και όλων των Αγνοουμένων της Κύπρου.

Ας γίνει κατανοητό από όλους  πως τέτοια ακανθώδη ανθρωπιστικά θέματα πρέπει να επιλυθούν χωρίς άλλη καθυστέρηση. Τούτο δεν αποτελεί μόνο ανθρωπιστική υποχρέωση όλων μας, αλλά και θα συντείνει ουσιαστικά στην εμπέδωση αμοιβαίου κλίματος εμπιστοσύνης, μεταξύ των δύο κοινοτήτων, απαραίτητης προϋπόθεσης για τις προσπάθειες που καταβάλλονται σήμερα για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού. 

ΕΚ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ