Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στην παρουσίαση βραβευμένων έργων Δημοτικών Σχολείων σε Παγκύπριους και Πανελλήνιους Διαγωνισμούς με θέμα «Κύπρος: 47 χρόνια μετά… δεν ξεχνώ», ΓΤΠ 29/11/2021


Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση για την πρόσκλησή σας να απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση σας, κάτι που με τιμά ιδιαίτερα. Συγχαίρω τους συντελεστές, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επαρχιακής Επιτροπής Λάρνακας/ Αμμοχώστου του Κυπριακού Κέντρου Μελετών όπως και τους αρμόδιους του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Νεολαίας που στρατεύτηκαν σ’ αυτήν την προσπάθεια.

Κάθε εκδήλωση και πρωτοβουλία με στόχο να παραμένουν ζωντανές οι μνήμες για την κατεχόμενη γη μας, και να μην ξεχνάμε ποτέ την οφειλή μας να αγωνιστούμε με όλο το σθένος και τις δυνάμεις μας μέχρις ότου φυσήξει ο άνεμος της ελευθερίας και της δικαιοσύνης σε όλο μας το νησί, ασφαλώς και αξίζει κάθε επαίνου και στήριξης.

Πόσο μάλλον όταν αυτή η προσπάθεια στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και των ατόμων νεαρότερης ηλικίας, στα οποία εμείς οι μεγαλύτεροι οφείλουμε να παραδώσουμε αύριο μια πατρίδα χωρίς τα προβλήματα και τις προκλήσεις του σήμερα. Μια πατρίδα με την καλύτερη προοπτική που θέλουν δικαιωματικά οι νέοι μας, προκειμένου να κτίσουν τη δική τους ζωή, με διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους.

Η σημερινή εκδήλωση έχει περιεχόμενο με εθνικές και πολιτικές προεκτάσεις που αφορούν τους αγώνες για εθνική και φυσική επιβίωση του λαού μας στις δύσκολες και τραγικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας μας.

Δεν ξεχνάμε τους κατεχόμενους τόπους μας και, μαζί, όλες τις τραγικές συνέπειες του δίδυμου εκείνου εγκλήματος, του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής. Μας υπενθυμίζει το χρέος και τις ευθύνες μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη δικαίωση της θυσίας όλων εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους προασπίζοντας την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας.

Την τραγωδία ειδικά των αγνοουμένων και των συγγενών τους αναδεικνύει το ένα από τα έργα που παρουσιάζονται απόψε. Μια τραγωδία που βιώνουν καθημερινά για τόσες δεκαετίες εκατοντάδες οικογένειες συμπατριωτών μας. Ο πόνος και η αγωνία των οικογενειών είναι ανείπωτος, ταυτόχρονα όμως και η αποφασιστικότητα και η αγωνιστικότητα να συνεχιστεί ο ιερός αγώνας για τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου μας, κάτι που επιτάσσει η ιστορία και το χρέος απέναντι στους ήρωες καις τις οικογένειες. Προκαλεί συγκίνηση και έντονα συναισθήματα η προσπάθεια των συντελεστών του έργου που πραγματεύεται την εξαφάνιση κατά την τουρκική εισβολή ενός οικογενειάρχη, τα οστά του οποίου εντοπίστηκαν μετά από δεκαετίες σε ομαδικό τάφο, μαζί με ένα φυλακτό που είχε πάντα μαζί του.

Σε ένα άλλο έργο περιγράφεται ανάγλυφα το δράμα των προσφύγων, ενώ σε άλλο αποτυπώνεται το ταξίδι του κάθε Αμμοχωστιανού πίσω στο χρόνο. Στο τέταρτο έργο συνδέονται οι εμπειρίες ενός σημερινού παππού από τον πόλεμο μαζί με τις παραστάσεις που είχε από τη ζωή του στην Αμμόχωστο.

Πρόκειται για βασικές πτυχές της τραγωδίας που έζησε και εξακολουθεί να βιώνει η πατρίδα μας από τις μαύρες μέρες του καλοκαιριού του 1974. Δεν ξεχνάμε ούτε και θα ξεχάσουμε. Οι τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας στην Αμμόχωστο, οι απαράδεκτες απειλές και οι εκβιασμοί της δεν πρόκειται να μας αποθαρρύνουν και ούτε θα μας κάνουν να υποχωρήσουμε από τον διαχρονικό μας στόχο.

Διατηρούμε άσβεστη τη φλόγα της επιστροφής και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για δικαίωση και ειρήνη στην πατρίδα μας. Στόχος μας μια λύση που να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει την πατρίδα μας χωρίς ξένες εξαρτήσεις, μια λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγχαίρω και πάλι τους διοργανωτές και συντελεστές όπως και όλους τους άλλους που συνέβαλαν στην προβολή και ανάδειξη των διαφόρων πτυχών της τραγωδίας του 1974 μέσω των έργων που δημιούργησαν και συμμετείχαν σε διαγωνισμούς στην Κύπρο και την Ελλάδα με θέμα «Κύπρος: 47 χρόνια μετά…δεν ξεχνώ».

Είμαι βέβαιος ότι όλα τα έργα, όπως και άλλα που θα δημιουργηθούν, θα αξιοποιηθούν και στη συνέχεια για την καλύτερη δυνατή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων μας.

Το Γραφείο μου και οι συνεργάτες μου θα είναι πάντα αλληλέγγυοι σε αυτή την προσπάθεια και να είστε βέβαιοι ότι το υλικό που έχει παραχθεί θα αξιοποιηθεί στο έπακρον, τόσο για τις ανάγκες διαφώτισης των ξένων αλλά προπαντός για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων μας της διασποράς.

Σας ευχαριστώ.