Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Τη συνδρομή της Σουηδίας στο θέμα των αγνοουμένων ζήτησε ο Επίτροπος Προεδρίας, ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 18/11/2019


Για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων ενημέρωσε τη Δευτέρα τον Πρέσβη της Σουηδίας Anders Hagelberg ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, ζητώντας τη συνδρομή της Στοκχόλμης για να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, στη συνάντηση με τον Σουηδό Πρέσβη, ο κ. Φωτίου «σημείωσε τα προβλήματα που προκύπτουν από τη στάση της Τουρκίας στο θέμα της επίλυσης αυτού του ανθρωπιστικού ζητήματος και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη μείωση του ρυθμού ανεύρεσης λειψάνων για σκοπούς ταυτοποίησης δυσχεραίνοντας έτσι το έργο της Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ)».

Προστίθεται ότι ο Επίτροπος Προεδρίας ζήτησε τη συνδρομή της Σουηδίας και μέσω της ΕΕ ώστε να ασκηθεί πίεση προς την πλευρά της Τουρκίας να συμβάλει εποικοδομητικά στην επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος.

Συγκεκριμένα ο Επίτροπος Προεδρίας τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να δώσει την απρόσκοπτη πρόσβαση σε στρατιωτικές ζώνες, όλες τις πληροφορίες από τα στρατιωτικά της αρχεία καθώς επίσης και πληροφορίες για τους χώρους ταφής που επανατάφηκαν λείψανα που σκόπιμα μετακινήθηκαν από τους πρωτογενείς χώρους ταφής.

Από την πλευρά του ο Anders Hagelberg υπογράμμισε τη στήριξη της χώρας της στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για επίλυση του θέματος διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, εκφράζοντας παράλληλα την προθυμία και ετοιμότητα της Σουηδίας να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, καταλήγει η ανακοίνωση.

(ΚΥΠΕ-ΓΤΠ/ΑΓΚ/ΓΧΡ)