Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Εκσκαφές στην Αλόα και μετά επίσκεψη στην ΔΕΑ, λέει ο Ολγκούν, ΚΥΠΕ 09/06/2023


Αν πραγματικά δεν εμποδίζει η ε/κ πλευρά τις εργασίες εκσκαφής στην Αλόα, οι εργασίες μπορούν να ξεκινήσουν την προσεχή Δευτέρα και στην συνέχεια οι δύο ηγέτες να επισκεφθούν την ΔΕΑ, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση σχολιάζοντας σχετική αναφορά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Εργκιούν Ολγκούν.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, με αφορμή δήλωση του Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη ο κ. Ολγκούν σημείωσε χθες (Πέμπτη) το απόγευμα ότι πρόκειται για ομαδικό τάφο που βρίσκεται  σε αναμονή εδώ και χρόνια κι αν πράγματι η ε/κ πλευρά δεν παρεμποδίζει την συμφωνία που επιτεύχθηκε  τον περασμένο Ιανουάριο για εκσκαφές  «οι εκσκαφές μπορούν να ξεκινήσουν τη Δευτέρα, 12 Ιουνίου, χωρίς άλλη αναμονή, και στη συνέχεια ο πρόεδρός μας και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης μπορούν να επισκεφθούν το Εργαστήριο Ανθρωπολογίας της ΔΕΑ και να καλέσουν με κοινή δήλωση προς υποστήριξη της Επιτροπής, η οποία έχει μεγάλη ανθρωπιστική σημασία».

Σύμφωνα με τον κ. Ολγκούν, σε αυτή τη δήλωση, οι δύο ηγέτες μπορούν να απευθύνουν έκκληση «σε όσους έχουν πληροφορίες για αγνοούμενους να ενημερώσουν τους αρμόδιους πριν να είναι πολύ αργά και να μην πολιτικοποιείται αυτό το ανθρωπιστικό ζήτημα. Επιπλέον, και οι δύο ηγέτες μπορούν να εκφράσουν την αποφασιστικότητά τους ότι θα καταβάλουν τις μέγιστες προσπάθειες για να βρουν όλους τους αγνοούμενους».

Ένα τέτοιο βήμα, είπε, θα δώσει μια νέα ώθηση στην ΔΕΑ.

Όσον αφορά το πολιτικό πρόβλημα, ο εκπρόσωπος του κ. Τατάρ υποστήριξε ότι η βασική αιτία του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για την λύση είναι ότι η ε/κ πλευρά ενεργεί δήθεν ως ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού "και δεν σέβεται την κατοχυρωμένη εγγενή ισότητα της τ/κ πλευράς, όπως καταγράφεται στις Συμφωνίες (του 1960").

Επανέλαβε δε τον ισχυρισμό της τουρκικής και τ/κ πλευράς πως οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν την επόμενη μέρα που η ε/κ πλευρά επιβεβαιώσει ως μια πραγματικότητα την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς της τ/κ πλευράς.

(ΚΥΠΕ/ΟΑ/ΡΠΑ/ΓΧΡ)